Afbeelding

Kinderen centraal in nieuw minimabeleid

Gemeente 130 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Voor mensen met een laag inkomen is dat soms lastig. Zij kunnen gebruikmaken van gemeentelijke minimaregelingen. Het minimabeleid was toe aan vernieuwing. Na onderzoeken van het Nibud en de Armoedemonitor en gesprekken met maatschappelijke partners stellen de colleges van Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar verschillende aanpassingen voor. Daarbij komt het accent meer te liggen op regelingen voor kinderen.

Aanleiding om het minimabeleid opnieuw te bekijken zijn verschillende landelijke ontwikkelingen, de wens van de gemeenten om het beleid meer op elkaar aan te passen en de onderzoeken die zijn gedaan naar het huidige minimabeleid.

"We hebben goed geluisterd naar de ideeën van belangenvertegenwoordigers en maatschappelijke partners voor nieuw minimabeleid. Zij weten immers het beste wat er speelt en waar behoefte aan is." Kinderen moeten kunnen meedoen en zich ontwikkelen. Hiervoor wil de gemeente de schoolkostenregeling voor kinderen op het voortgezet onderwijs uitbreiden met een tabletregeling.

De langdurigheidstoeslag komt te vervallen per 1 januari 2015. Daarvoor in de plaats wordt voorgesteld een individuele inkomenstoeslag in te voeren. Deze regeling is onder bepaalde voorwaarden beschikbaar voor inwoners jonger dan 65 jaar die langer dan 3 jaar een minimum inkomen hebben. Niet iedereen die in aanmerking komt voor een minimaregeling maakt daar gebruik van. Dit wil de gemeente met gerichte communicatie en voorlichting verbeteren.

De colleges van de drie gemeenten leggen het nieuwe minimabeleid voor aan hun raad. De gemeenteraden beslissen uiteindelijk welke aanpassingen worden doorgevoerd en of het nieuwe minimabeleid vanaf 2015 kan worden uitgevoerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant