Het platina bruidspaar Polderman met burgemeester Hans van der Sluijs (foto: Alex van Vliet).
Het platina bruidspaar Polderman met burgemeester Hans van der Sluijs (foto: Alex van Vliet).

Platina bruidspaar Aad en Riet Polderman

Actueel 511 keer gelezen

Het komt niet vaak voor, maar Aad en Riet Polderman zijn inmiddels maar liefst 70 jaar getrouwd; een zogeheten platina huwelijk. Burgemeester Van der Sluijs kwam het echtpaar vrijdag 16 januari feliciteren namens het gemeentebestuur. Uit het huwelijk werden 3 zoons en 3 dochters geboren; een in 1945 geboren zoon overleed echter na 9 maanden.

Adriaan Polderman (92) werd geboren in Leeuwarden als zoon van een hoofdconducteur van de Nederlandse spoorwegen. Na diverse plaatsingen van zijn vader in Nederland ging hij uiteindelijk wonen in Den Haag. Aad volgde een opleiding automonteur aan de ambachtsschool in Den Haag waarna hij ging werken als automonteur bij het Motorhuis, toen Ford-dealer in Leiden. Het was in de oorlog dat ze elkaar leerden kennen op een feestavondje. "En zij werkte op het archief van de CBS, toen nog in Leidschendam gevestigd, pal tegenover waar ik werkte" aldus Aad Polderman. "Regelmatig kwam ze bij ons in de kantine een broodje eten. En zo is het gekomen."

Trouwauto achter paard
Het huwelijk volgde in 1945. Toen ze gingen trouwen lag er een dik pak sneeuw. De vader van de bruid regelde het transport naar het Leidschendamse gemeentehuis: een auto zonder motor die door een sterk paard werd getrokken. Hij betaalde in natura: bonen, erwten, melk en jenever. "Met moeite verkregen door te ruilen met boeren." Zij trokken zolang in bij de vader en moeder van Riet aan de Plaspoelkade nr. 10 te Leidschendam vanwege de woningnood na de oorlog. Zij kregen als een van de eerste Leidschendammers een nieuwbouwflat aan de Prins Hendriklaan. Daarna woonden ze op diverse adressen in Leidschendam (en Zoetermeer) en sinds een jaar of zes in een aanleunwoning aan de Klaverweide in Voorburg, waar ze volop genieten met allemaal lieve mensen om zich heen.

Chauffeur
Aad ging na de oorlog werken bij het toenmalige taxibedrijf Van Marwijk in de Venestraat te Leidschendam. Hij begon als leerling-automonteur, werd automonteur, maar al heel snel daarna ging hij taxi rijden. "Vooral veel bruidsparen en ook begrafenissen." Na zes jaar ging hij naar de Haagse politie. "Ik was chauffeur voor de recherche, want die mochten in die tijd niet zelf in een auto rijden." De daaropvolgende 33 jaar was Polderman directiechauffeur van de Nationale Investeringsbank tot aan zijn pensionering.

Leven vol muziek
Riet van Veen (91) werd geboren te Voorburg als dochter van een voorman van de remise van de Nederlandse Spoorwegen te Leidschendam. Zij werd huisvrouw en moeder na haar huwelijk. Zo ging dat nou eenmaal zestig jaar geleden. Riet komt uit een zeer muzikale familie, de vader van Riet was dirigent bij verschillende orkesten in zuid Holland. Riet begon al op jonge leeftijd met piano spelen en ging op latere leeftijd zelfs pianoles geven, dit heeft zij tot op hoge leeftijd volgehouden en menige Leidschendammer heeft dan ook van moeder Riet pianoles gehad. De liefde voor muziek heeft zij altijd gehad en speelt nu op haar 92e nog regelmatig in de Mantel.

Feest
De officiële trouwdatum was maandag 11 januari. Het feest zou ook al eerder worden gevierd, maar toen was het bruidspaar ziek. Afgelopen weekend is het daarom gevierd in de gezamenlijke ruimte in De Panden, met een man of 50. En op 8 februari wordt het nog een keer met de naaste familie gevierd in Partyboerderij Hijdra.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant