Afbeelding

Nieuwe sneeuwbuien op komst

Regio 76 keer gelezen

Regio - Nieuwe sneeuwbuien arriveren aan het eind van komende week, meldt MeteoGroup aan deze krant. Dat de sneeuwkans wederom flink toeneemt, houdt verband met een sterk uiteengeslagen poolwervel. Het risico op ijzel lijkt vooralsnog klein. De echte winterse perikelen komen naar verwachting echter in de tweede helft van de week. 

Voorlopig lijken de maximumtemperaturen daarbij op de meeste dagen nog een paar graden boven nul te komen. Maar de bovenlucht wordt zo koud - op 5 kilometer hoogte gaat het 30 tot misschien wel 40 graden vriezen - dat als er neerslag valt dit vrijwel overal meteen sneeuw is. In geval van intense neerslag is ook overdag een vers sneeuwlaagje mogelijk. Nog makkelijker gaat dit tijdens de avond, nacht en ochtend.

Op welke dagen het precies gaat sneeuwen is zo lang van te voren nog moeilijk aan te geven. Maar dat het in de tweede helft van de week op diverse momenten sneeuwbuien over het land trekken, is gezien de verwachte atmosferische opbouw zeer waarschijnlijk. De zeer koude bovenlucht en het relatief warme zeewater leveren onstabiele weersomstandigheden op, waarin boven zee gemakkelijk sneeuwstoringen kunnen ontstaan. De nieuwe winterse perikelen houden verband met de momenteel sterk uiteengeslagen poolwervel. Meer achtergronden, ook over de poolwervel, zijn te lezen op weer.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant