Afbeelding

ONDERSTE LADE

Columns 95 keer gelezen

Stiefvader sloeg Daniëlla dood. Zwakbegaafd kind had geen kans. Geesteszieke man 14 jaar cel en TBS. Moeder deed niets om het leed te voorkomen. Daniëlla stierf voor haar ogen. Drama.

Instanties kregen al jaren signalen van ernstige mishandeling. Alles werd genoteerd en nog eens genoteerd. Geen onderling overleg, kortsluiten van gegevens of coherentie tussen de aangiftes en verslagen. Eilandjes van data zonder gevolgtrekking en adequaat handelen. De ziekte van de laatste decennia. Alles noteren, ook als een scheet dwars zit. Geen lezer, die het niet op de werkvloer onderging. Noteren! Noteren! Besprekingen, vergaderingen of cursus. Wollige taal, vage bedoelingen en uitgangspunten. Resultaat, nul komma nul, nul. Maar, alles noteren, elke seconde verantwoorden. Niemand, die het leest.

De lades van de bureaus bezwijken onder het gewicht van de nutteloze notities van werkvloer, bijeenkomst en functioneringsgesprek. Regenwouden aan papier verdwijnen dagelijks in laden, waar het aangevreten wordt door de tijd. En niemand, die brult: "Verspilling van tijd en energie!"

Ik heb honderden bijeenkomsten meegemaakt. Op alle niveaus en disciplines. Tot met ministers aan toe. Zelden kwam er iets uit. Ook op mijn werk. Eerst de hijgende ("De bedoeling is …bla, bla") gespreksleider of leidster, verdelen in groepjes, verslag uitbrengen op zo`n ellendige flipover. Die flipovers worden moeizaam opgehangen en nabesproken. Resultaat? Dat je er nooit meer iets over hoorde. Nooit!

Noteren is de terminale sessieziekte, waarbij de aangeboden lunch het hoogtepunt is. Er komt niets uit, niets. De gesprekleiders vullen hun portemonnee, de directies voldeden aan hun opdracht en het personeel druipt af na weer zo`n nutteloze bijeenkomst, waarvan ze de tijd zo goed hadden kunnen gebruiken op de werkvloer.

Het tij lijkt niet te keren. Ebola krijg je tenslotte wel de wereld uit, nutteloze besprekingen niet. Hardnekkig en onbehandelbaar. Het medicijn tegen doelloze bijeenkomsten is nog niet gevonden. Teambuilding ligt wel op zijn gat. Dat werd door besturen en directies zo waardevol geacht, dat het met de bezuinigingen als eerste sneuvelde. Wanneer staat er een werknemer op, die in het gezicht van de manager of directielid snauwt, dat het onzin is. Gebakken lucht en tijdverlies. Dat het tot niets leidt en dat afspraken nooit worden nagekomen. Dat alles bij het oude blijft en dat de profiteurs op de vingers van één hand zijn te tellen. Cursusleiders en fabrikanten van kopieerapparaten en -papier. Voor het gemak vergeet ik de flipoverfabriek, nietjes b.v. en catering.

Bijeenkomsten als vergaderingen zijn nodig. Beleid afstemmen, taken benoemen en verdelen. Het gaat mis bij de uitvoering en het zich houden aan afspraken. In de regel een zooitje. Hoe vaak ik iets in de onderste lade heb zien verdwijnen is ontelbaar. Nooit meer iets van gehoord. Studiedag doopte ik altijd om in Stupide dag.

Er gaat niets veranderen. Managers grepen de macht. Spijkerharde maatregelen van merkpakken, gelkoppen en snelle auto`s. Personen tellen niet meer mee. Noteren, verantwoorden, bruikbaar of niet. Noteren! Want, zoals het gezegde weet:

Managers maken zichzelf groot door anderen klein te houden!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant