Wethouder Bruines overhandigt de eerste Startkid aan een aanstaande moeder (foto: Alex van Vliet).
Wethouder Bruines overhandigt de eerste Startkid aan een aanstaande moeder (foto: Alex van Vliet).

Help arme moeders met kinderkleding

Actueel 290 keer gelezen

In het Centrum voor Jeugd en Gezin kunnen ouders hun overtollige babyuitzet doneren in de inzamelbak van stichting Slimme Boefjes. Wethouder Saskia Bruines opende woensdag 11 februari in het Consultatiebureau aan de Willem de Bijelaan 17 in Voorburg het nieuwe inzamelpunt van Slimme Boefjes. Van de ingezamelde spullen maakt de stichting volledig verzorgde babypakketten, de zogenaamde StartKids.

StartKids zijn bedoeld voor alle aanstaande ouders die niet genoeg geld hebben voor het aanschaffen van een babyuitzet. In de Randstad leeft ongeveer 1 op 5 gezinnen rond de armoedegrens. De komst van een baby brengt soms grote financiële zorgen met zich mee. Denk aan bijstandsmoeders, mensen die hun baan kwijt zijn, maar ook aan tienermoeders en moeders met een geestelijke beperking. De StartKid neemt die eerste zorgen weg. In de StartKid zitten alle basisbenodigdheden die de kraamzorg adviseert voor de eerste maanden van een pasgeboren baby. Uiteenlopend van rompertjes, hydrofiele luiers, kruikenzakken, boxkleden tot lakentjes, jasjes en andere kleding. Bij elkaar bijna 100 items. Voordat ingezamelde babykleding in de StartKid komt, wordt alles fris gewassen, gestreken en zorgvuldig gesorteerd op kleur. Zo wordt het echt een cadeautje voor de moeder.

Overweldigende reacties
De reacties van ontvangers en gevers zijn overweldigend. Een hulpverlener vertelde: "Het pakket is deze week in ontvangst genomen en de familie is verguld. De vader was onder de indruk van de inhoud: 'er zat zelfs merkkleding in'. Hij straalde. Er keert rust terug in het gezin en dat is mede dankzij de bijdrage van Slimme Boefjes. Wat jullie doen is goud waard." Of van iemand, die haar zus een pakket cadeau deed. "Mijn zus is alleenstaand en de zwangerschap was niet gepland. De StartKid nam een hoop zorgen weg. We hadden niet verwacht dat er zoveel spullen uit zouden komen. Alles nog zo mooi en netjes, soms zelfs nieuw! Mijn zus bleef maar in de spulletjes neuzen, dolgelukkig. Ze had dat nooit zelf kunnen bekostigen."

Nieuwe kleding
Inmiddels weten veel organisaties Slimme Boefjes te vinden en geregeld doneren die nieuwe kleding. Ook winkels die stoppen, doneren soms spontaan hun ongebruikte artikelen. In bijna elke StartKid zit daarom wel iets nieuws. Bovendien zijn de artikelen die Slimme Boefjes hergebruikt, altijd van goede kwaliteit. Veel kleding is zelfs praktisch ongedragen. Ingezamelde artikelen die niet in de StartKids komen, komen ten goede aan minima in eigen land.

Bestellen
StartKids kosten 17,50 euro en zijn te bestellen via bestel@slimmeboefjes.nl. Mensen voor wie deze bijdrage alsnog aan de hoge kant is, kunnen contact opnemen met de stichting. Voor meer informatie, ook voor inzamelpunten, kijk op www.slimmeboefjes.nl of mail naar
info@slimmeboefjes.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant