De musseumdirecteuren Janelle Moerman en Peter van der Ploeg met wethouder Rozenberg bij de beelden (foto: Ap de Heus).
De musseumdirecteuren Janelle Moerman en Peter van der Ploeg met wethouder Rozenberg bij de beelden (foto: Ap de Heus).

Restauratie kerkbeelden Albert Termote

Actueel 333 keer gelezen

Voorburg - In december 2014 redde Museum Swaensteyn in Voorburg drie monumentale beelden van Albert Termote van de slopershamer. De kerk waarvoor Termote ze in 1926 vervaardigde, de Heilige Sacramentskerk aan de Sportlaan in Den Haag, wordt binnenkort gesloopt.

Sinds Kerst staan de beelden voor iedereen zichtbaar in de grote zaal van Museum Swaensteyn. Het museum heeft het publiek gevraagd om suggesties in te dienen voor een definitieve behuizing voor de beelden. Daar is al volop op gereageerd. Vanaf 4 maart worden de beelden op zaal gerestaureerd.

Ze zijn weliswaar gaaf bewaard gebleven, maar na bijna honderd jaar vertonen ze tal van kleine beschadigingen en heeft ook de walm van kaarsen een bruine aanslag achtergelaten. De restauratie zal vier weken in beslag nemen en is openbaar. Beeldenrestaurator Paul van Laere zal de behandeling op woensdag, donderdag en vrijdag tijdens openingsuren van het museum uitvoeren.

Bezoekers kunnen dat proces van dichtbij volgen. In een kleine presentatie wordt de behandeling van de beelden toegelicht. Tevens toont het museum gedurende de restauratie het overige werk van Albert Termote uit de collectie en is een gefilmd interview met hem te zien. Na voltooiing van de restauratie worden de beelden en de presentatie gedurende twee weken getoond.

De restauratie is van 4 t/m 29 maart, op woensdag, donderdag en vrijdag in het museum te volgen. De presentatie over Albert Termote is van 4 maart t/m 12 april te bezichtigen in Museum Swaensteyn aan de Herenstraat in Voorburg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant