Teun Glasbergen bij het sluiscomplex in het centrum van Leidschendam, waar hij maar geen afscheid van kan nemen.
Teun Glasbergen bij het sluiscomplex in het centrum van Leidschendam, waar hij maar geen afscheid van kan nemen.

Wie is.... Teun Glasbergen?

Actueel 613 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In Leidschendam-Voorburg, Stompwijk en Leidschenveen wonen veel mensen met een verhaal. Onbekenden, maar ook mensen die min of meer bekend zijn van de een of andere organisatie, of club. Wie zijn die mensen, wat doen zij precies, wat beweegt hen en hoe denken zij over hun woonomgeving? In Het Krantje regelmatig een interview met een inwoner die wat te vertellen heeft. Tips en reacties graag sturen naar dick@telstar-uitgeverij.nl.

Door Dick Janssen

Teun Glasbergen werd zo'n 69 jaar geleden in een gezin met vijf kinderen geboren aan de sluis in Leidschendam en woonde vervolgens een groot deel van zijn leven aan de naburige Venestraat. "Mijn moeder van 96 jaar woont nog steeds aan de sluis", vertelt de Leidschendammer.

Winkel
Na een technische opleiding ging Glasbergen aan de slag in het Dr. Neherlaboratorium van de PTT in Leidschendam. Dat beviel echter niet zo en daarom ging hij samen met zijn broer in het installatiebedrijf van zijn vader aan de Venestraat. In 1985 werden het installatiebedrijf (dat inmiddels niet meer bestaat) en de bijbehorende audio/videowinkel van Glasbergen aan de Leidsekade gesplitst en ging Teun alleen door met de winkel en de technische servicedienst die daarbij hoorde en een exportbedrijf voor de militaire taxfree markt in Duitsland en een verhuurbedrijf voor TV en telefoon voor patiënten in ziekenhuizen. Eind 2007 verkocht hij zijn winkel aan een werknemer die al 25 jaar in dienst was en ging de winkel Lexicom Multimedia heten.

Verloedering Damcentrum
Glasbergen zag als ondernemer met lede ogen aan hoe het Damcentrum in de jaren langzaam verloederde, maar zag daar geen oplossing voor met een Damlaan die altijd vol stond met files. Maar met start van de bouw van de tunnel onder de Vliet zag hij zo'n 15 jaar geleden wel weer perspectief en besloot lid te worden van wat nu Ondernemersvereniging Leidschendam Centrum is. "Ik had enige bestuurservaring als voorzitter van de afdeling detailhandel van branchevereniging Uneto en al vrij snel werd ik gevraagd om woordvoerder te worden van de winkeliersvereniging, met betrekking tot de herinrichting van het Damcentrum." Drie kwart jaar later werd Glasbergen voorzitter en dat is hij bijna 13 jaar lang geweest. Dit overigens altijd in nauwe samenwerking met zijn vice-voorzitter Wim Schoevers van het communicatieadviesbureau Saffier.

Kracht ontwikkeld
"Na de fusie tussen Leidschendam en Voorburg moesten wij onze contacten met de bestuurders opnieuw opbouwen wat veel inspanning vergde maar tot goede resultaten heeft geleid; met een pluim naar de wethouders, gemeenteraadsleden en enkele werknemers van de gemeente voor de nauwe samenwerking", vervolgt Glasbergen. "Uiteindelijk hebben we als ondernemersvereniging de kracht ontwikkeld om het verschil kunnen te maken. Zonder ons was de parkeergarage in deze vorm er bijvoorbeeld echt nooit gekomen", is de overtuiging van Glasbergen. Hij is best tevreden over hoe het Damcentrum er nu uitziet. "Alleen de woningbouw is door de crisis achtergebleven. Daardoor is de koopkracht in het Damcentrum nog niet geheel op peil, maar dat komt allemaal best goed als de geplande woningen zijn opgeleverd", denkt hij.

Ondernemersfonds
Glasbergen heeft zich tevens intensief beziggehouden met het Ondernemersfonds in Leidschendam Centrum. Dit fonds financiert ondermeer promotionele activiteiten van het winkelgebied en de ondernemers in het gebied zijn verplicht hieraan mee te betalen. "Dat ging niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk hebben we de vereiste meerderheid weten te halen en is het fonds er gekomen", aldus Glasbergen opgelucht.

Opwaarderen sluisgebied
februari 2014 is Glasbergen als voorzitter afgetreden tezamen met de vice-voorzitter Wim Schoevers. Het sluisgebied was echter nog niet geheel af, vond hij en meende dat het centrum het verdiende om vooral de historische iconen mooi in het licht te zetten, zoals de sluisbruggen , sluiskantoor, kerken en enkele bijzondere gevels. Samen met Wim Schoevers maakt hij nu plannen om dit te gaan realiseren. Het beoogde gebied is vanaf de molen De Salamander tot het haventje aan de Plaspoelkade. "Het is nu al een publiekstrekker van de eerste orde en hiermee wordt dit nog extra opgewaardeerd."

Lichtplan
Als eerste is de provincie hiervoor benaderd en die zag wel wat in het plan. Er werd zelfs €20.000,- beschikbaar gesteld om een lichtplan op te stellen; overigens niet alleen voor het sluisgebied, maar ook nog enkele andere locaties in de provincie. "Er was al een idee om iets te doen met de oude trekvaartroutes en dit plan paste daar goed in", aldus Glasbergen. De verlichting van het sluisgebied is een proefproject en een lichtarchitect is intussen bezig een plan op te stellen. "Het gebied vraagt gewoon om een mooie uitlichting en dat kan niet zomaar met wat schijnwerpers. Het moet meer dan mooi worden en geen kermis. Het moet kwaliteit uitstralen." Als het lichtplan er is, gaat een werkgroep van betrokkenen en belanghebbenden dat plan beoordelen. Vervolgens wordt er een begroting gemaakt en moeten fondsen worden geworven, alvorens het plan tot uitvoering kan worden gebracht.

Teun Glasbergen blijft zich dus met hart en ziel inzetten voor Leidschendam Centrum. Hij woont ook nog altijd nabij het centrum maar na het overlijden van zijn vrouw, alweer 24 jaar geleden, heeft hij een nieuwe partner die in Voorburg woont waar hij ook regelmatig verblijft. Van het Leidschendamse Centrum kan hij echter nog geen afscheid nemen , bekent hij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant