Protest van hondeneigenaren in de raadszaal (foto: Ap de Heus).
Protest van hondeneigenaren in de raadszaal (foto: Ap de Heus).

Strijd voor losloopgebied honden

Actueel 425 keer gelezen

Sinds het verplaatsen van het bord 'loslopen toegestaan' van de ingang Effathalaan naar de grens Hoekenburgpark/park Arentsburgh is er onrust ontstaan bij hondenbezitters uit Voorburg-West. "Wijkbewoners lopen hier al 35 jaar met hun honden los", vertelt Hilde Duin, hondenbezitter en bewoner van de Arentsburghlaan. De gemeente heeft het bord vorig jaar verplaatst omdat het op een verkeerde plek gestaan zou hebben. Hierdoor is het uitlaatgebied voor honden met tweederde verkleind."

Door Inge Koot

Hilde Duin is een burgerinitiatief gestart met als doel meer ruimte te realiseren voor het uitlaten van honden in Voorburg West. Zij krijgt bijval van een bewoner van het aan de overkant van de Vliet gelegen Park Leeuwenberg die al 35 jaar zijn hond in deze parken uitlaat. "Wij noemen dit gebied het Effathapark maar inmiddels weten wij dat er twee parken zijn, Hoekenburgpark en park Arentsburgh", vertelt Diekema de leden van de gemeenteraad.

Op de agenda van de gemeenteraadsvergadering van 7 april staat het burgerinitiatief 'Hoekenburgpark losloopgebied'. De bewoners presenteren het burgerinitiatief en de heer Diekema maakt gebruik van het inspreekrecht. "Wij hebben nooit gehoord van voorbijgangers of omwonenden dat wij daar overlast veroorzaken. Dankzij het beleid van de gemeente met die afvalbakken met rode afvalzakken is het geen enkel probleem. Deze beperking van het losloopgebied beïnvloedt het geluk van heel veel mensen en dieren negatief."

Bordje
Hilde Duin woont nu vier jaar in Voorburg en maakt, sinds zij drie jaar gelden haar hond kreeg, gebruik van het Hoekenburgpark en park Arentsburgh om haar hond uit te laten. Sinds het verplaatsen van het bordje afgelopen zomer heerst er onrust in het park. "We begrijpen dat het bordje verplaatst moest worden omdat het niet strookt met het kaartje op internet en met het hondenbeleid. Wij begrijpen niet dat iets dat jarenlang bewezen heeft geen probleem te zijn nu ineens niet meer mag. Wij moeten het grasveld dat juist zo ideaal is als uitrengebied inleveren en heel Hoekenburgpark. We houden maar een derde over en daarin zit ook nog een grote vijver."

Linda presenteert het burgerinitiatief samen met medebewoonster Patricia. Patricia geeft aan dat de vijver een extra probleem geeft. "Iedereen loopt nu een rondje om de vijver omdat er niet meer mogelijk is. Het is tijdens spitsuren erg druk rond de vijver. Honden komen elkaar tegen wat leidt tot agressie en veel geblaf. Daarnaast is er geen of nauwelijks doorstroming in de vijver. Er drijven gifgroene plakkaten in de vijver. Als een hond de vijver inspringt loopt de hond snel een infectie op."

In bepaalde delen van het park is het vaak druk met fietsende en spelende kinderen. Linda: "Kinderen die in de speeltuin op het veld van Agora spelen lopen ook vaak het park in. In dit deel is het juist druk met loslopende honden." Voor de initiatiefnemers is er voldoende reden om het losloopgebied uit te breiden met het Hoekenburgpark of een gedeelte daarvan. Tijdens de vergadering wordt duidelijk dat er vanuit andere omwonenden bezwaren zijn tegen een uitbreiding van het losloopgebied. "Wij hebben geruchten gehoord maar rechtstreeks horen wij nooit klachten", aldus Linda.

Op 28 april zullen de raadsleden inhoudelijk reageren op het burgerinitiatief tijdens de vergadering van de commissie openbaar gebied.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant