Afbeelding

Wie is... Mary Oosterveer?

Actueel 960 keer gelezen

Voorburg - In Leidschendam-Voorburg, Stompwijk en Leidschenveen wonen veel mensen met een verhaal. Onbekenden, maar ook mensen die min of meer bekend zijn van de een of andere organisatie, of club. Wie zijn die mensen, wat doen zij precies, wat beweegt hen en hoe denken zij over hun woonomgeving. In Het Krantje regelmatig een interview met een inwoner die wat te vertellen heeft. Tips en reacties graag sturen naar dick@telstar-uitgeverij.nl

Mary Oosterveer is een geboren Voorburgse en woont intussen al 30 jaar aan de Van de Wateringelaan in Voorburg. Al zo'n 20 jaar zet de voormalige directiesecretaresse zich in voor de inwoners van Voorburg. In al die jaren heeft ze tientallen zaken aangekaart. Van verkeerszaken tot parkeeroverlast, groenvoorzieningen, fietsenstallingen, de locatie van ondergrondse containers; noem het maar op.

Huzarenstukje
Een van haar grootste successen is dat zij, samen met plaatsgenoot de heer De Ru, heeft weten te voorkomen dat de NS een fly-over van zo'n 25 meter hoog aan zou leggen. Zij hebben het voor elkaar gekregen dat er een gelijkvloerse kruising kwam. "Een huzarenstukje van De Ru", vindt Oosterveer. "Een leidinggevende van de NS noemde het later het ei van Columbus." Iets anders waar ze erg blij mee is, is de instelling van de blauwe zone in de Van de Wateringelaan. "De parkeeroverlast was enorm", vertelt zij. "Veel mensen die naar kantoor gingen zetten hier hun auto neer, waardoor er nergens plek was."

Verder heeft zij gestreden voor behoud van Servicecentrum in Voorburg en de instelling van een informatiecentrum in de Herenstraat. "Over het algemeen heb ik veel voor elkaar gekregen", vindt Oosterveer. "Alleen de (voorgenomen) sluiting van het recreatiebad en buitenbad van De Fluit heb ik niet kunnen tegenhouden."

Geen gezeur
"Het is ook echt niet zomaar gezeur, want het zijn allemaal belangrijke zaken", is Oosterveer van mening. "Ik doe het niet voor mezelf. Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid en heb nu eenmaal de mogelijkheid om dit te kunnen doen." Al 20 jaar spreekt zij bij de gemeenteraad in en is bij de ambtenaren dus geen onbekende meer. "Een luis in de pels van de ambtenarij", zo noemt zij zichzelf. In de schuur staat onderhand een verhuisdoos vol dossiers van zaken die zij heeft aangekaart; nog afgezien van alles dat zij digitaal heeft opgeslagen.

Ouderengids
Op dit moment strijdt Mary - zelf intussen ook 75 jaar oud - voor een ouderengids. "Ik heb al drie keer ingesproken bij de gemeenteraad en vele brieven en e-mails verstuurd. We hadden eerst een Seniorenkrant, maar na twee keer stopte WOeJ daarmee omdat er werd gekort op de subsidie en het te duur was. Toen werd een brochure uitgegeven voor senioren vanaf 75 jaar, waar alleen maar activiteiten van WOeJ genoemd werden. Ik vind dat te weinig informatie. Er zou een speciale Ouderengids moeten komen, zoals die ook in 2010 is uitgegeven. Een gids met alle informatie die van belang is voor ouderen en zeker op het gebied van de WMO. Op dit moment worden alleen de mensen die al gebruik maken van de WMO goed geïnformeerd, maar niet de mensen die daar voor het eerst aanspraak op willen maken."

Niet volgens afspraak
Onlangs is in een raadsbreed gesteunde motie verzocht een onderzoek te doen naar een heruitgave van de Ouderengids. Oosterveer: "Wethouder Kist heeft echter laten weten dat hij wil gaan kijken of er weer een Seniorenkrant kan worden uitgegeven. Maar dat is niet volgens afspraak en niet wat de raad wil. Naar mijn mening is een Seniorenkrant te kwetsbaar omdat je afhankelijk bent van vrijwilligers. De gemeente moet gewoon zorgen voor een goede informatievoorziening."

Hoewel ze niet tot in de eeuwigheid wil blijven strijden, ziet ze de Ouderengids als iets waar ze zich nog wel voor wil inzetten. "Wij zijn de meest vergrijsde gemeente van Nederland. Je spreekt over maar liefst een vijfde van de gemeentelijke bevolking. Ouderen vormen dus een belangrijke groep en ik laat hen niet in de steek", zegt Oosterveer tot slot.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant