Afbeelding

Bevrijdingsexpositie Dillenburgsingel

Actueel 137 keer gelezen

Leidschendam - De bewonerscommissie van de Dillenburgsingel in Leidschendam heeft in de hal van het seniorencomplex (naast De Plint) een expositie ingericht ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding.

In de hal hangen vlaggetjes van de geallieerden ("Alleen die van Canada konden we niet te pakken krijgen", aldus mw. Van Egmond). Prominent zijn ook een Amerikaanse en een Australische vlag aanwezig. Daarnaast hangen er allerlei (reproducties van) posters, oproepen en proclamaties uit de oorlogstijd 1940 – 1945; zowel Duitse, als Japanse en Nederlandse.

Verder een potkacheltje en een radio uit (ongeveer) die tijd en diverse kranten uit oorlogstijd, zoals Het Vaderland, Vrij Nederland, enz. Ook enkele uniformen ontbreken niet, alsmede een leger plunjebaal en een legerkist waarin spullen van en naar Indonesië werden vervoerd. "Die bevrijding was weliswaar later, maar die nemen we hier ook gelijk mee", lacht mw. Van Egmond.

Op een oud kastje ligt verder nog een knijpkat (zaklantaarn met een dynamo die gaat branden als je er herhaaldelijk in knijpt). Afgelopen zondag, op de avond voor Koningsdag, werd met zo'n 50 bewoners even een oranjebittertje gedronken op de verjaardag van Koning Willem Alexander. Toen was er nog veel meer te zien, zoals persoonsbewijzen uit de oorlog, distributiekaarten en nog veel meer oude kranten uit de oorlogstijd. "Mijn man verzamelt die, dus vandaar" vertelt mw. Van Egmond. Het was in ieder geval een gezellige Koningsavond in De Plint.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant