Wethouder Frank Rozenberg (cultureel erfgoed) nam afgelopen woensdag een kijkje bij het archeologisch onderzoek (foto: PR).
Wethouder Frank Rozenberg (cultureel erfgoed) nam afgelopen woensdag een kijkje bij het archeologisch onderzoek (foto: PR).

Weer sporen Kanaal van Corbulo

Actueel 140 keer gelezen

Leidschendam - Tijdens de voorbereidingen voor de aanleg van het nieuwe riool in de Voorburgseweg en de Dokter van der Stamstraat is archeologisch onderzoek gedaan door bureau RAAP. Hierbij zijn ter hoogte van de Dr. Van der Stamstraat resten van het Kanaal van Corbulo aangetroffen. 

De bodem van Leidschendam-Voorburg is rijk aan sporen van het Romeinse leven. Niet alleen de beroemde Romeinse stad Forum Hadriani, maar ook resten van diverse Romeinse hoofdverkeersverbindingen zijn in de bodem teruggevonden. Hiervan is het Kanaal van Corbulo zo niet de belangrijkste, dan toch wel de meest bekende. Dit kanaal werd omstreeks het midden van de eerste eeuw na Chr. aangelegd in opdracht van de Romeinse veldheer Corbulo.

Dit kanaal werd omstreeks het midden van de eerste eeuw na Chr. aangelegd in opdracht van de Romeinse veldheer Corbulo. Het kanaal moest de Maas met de Rijn verbinden. De exacte ligging van het kanaal is niet overal bekend. Waarschijnlijk liep het vanaf Naaldwijk via Forum Hadriani naar het Romeinse fort Matilo bij Leiden.

In de afgelopen decennia is in Leidschendam-Voorburg veel onderzoek verricht naar het kanaal. In de Dokter van der Stamstraat is het 12 meter brede kanaal ingegraven in het veen tot in het Oude Duinzand. Tegen de verwachting in zijn op deze locatie geen beschoeiingspalen aangetroffen. Het archeologisch onderzoek werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met het project Voorburgseweg. Na het onderzoek zijn de opgravingen weer dichtgegooid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant