Oud-wethouder Marcel Houtzager voor de enquêtecommissie (foto: Michel Groen).
Oud-wethouder Marcel Houtzager voor de enquêtecommissie (foto: Michel Groen).

'Project nog niet verloren''

Actueel 87 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De Enquêtecommissie grondexploitatie Duivenvoordecorridor hield vorige week openbare getuigenverhoren om in het openbaar zichtbaar te maken hoe de ontwikkeling van de Duivenvoordecorridor heeft plaatsgevonden. De verwachte grondopbrengst valt bijna 16 miljoen lager uit dan ingeschat.

Uit het verhoor van de (huidige) gemeentesecretaris de heer B.J.D. Huykman kwam naar voren dat hij had geadviseerd om één stuurgroep in het leven te roepen voor de grondexploitatie en inhoudelijke projectzaken, in plaats van deze zaken te verdelen over twee portefeuillehouders. "Deze scheiding maakte het lastig", aldus Huykman.

Toen oud-wethouder Heleen Mijdam aantrad, werd zij hier al mee geconfronteerd. Toch vertelde zij dat niet per definitie nadelig te vinden. "Soms kan discussie tussen partijen juist leiden tot betere plannen", was zij van mening. "Zonder wrijving geen glans". Wel vreemd vond Mijdam dat bepaalde gronden nog niet waren aangekocht, die nodig waren voor de ontsluiting. "Niet handig en niet goed voor je onderhandelingspositie." Ook meldde zij dat zij vragen had gesteld over de hoog ingeschatte grondopbrengsten, maar dat zij daar nooit antwoord op kreeg. Daarom ging zij uit van de juistheid van de ambtelijke rapporten en accountantsverklaringen.

Ook meldde zij dat de onderhandelingen over de verwerving van bepaalde gronden al waren afgerond toen zij de Duivenvoorde Corridor in haar portefeuille kreeg. Weliswaar heeft zij de contracten ondertekend, maar heeft daardoor niet alle details bestudeerd in de uitonderhandelde overeenkomsten. Mijdam beweerde pas eind 2014 signalen te hebben gekregen Mijdam dat de berekeningen niet klopten. Stoppen met het project was toen niet echt meer een optie.
De enquêtecommissie wilde van Houtzager weten of hij ambtenaren onder druk heeft gezet om een te rooskleurig beeld te geven van de grondopbrengsten in de Duivenvoordecorridor. De ex-wethouder ontkent dat: "Ik houd van goede discussies en mensen die mij kennen weten dat ik niet een man van dwingen ben." Houtzager denkt dat het project nog niet verloren is. "Mits de gemeente niet kiest voor goedkopere woningen".

De enquêtecommissie komt eind juni met haar eindrapport.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant