De eerste voorzitter van de stedenbandcommissie met Konstancin-Jeriorna, Johan van Reisen, opende de expositie met de huidige voorzitter Johan Kunst (foto: Michel Groen).
De eerste voorzitter van de stedenbandcommissie met Konstancin-Jeriorna, Johan van Reisen, opende de expositie met de huidige voorzitter Johan Kunst (foto: Michel Groen).

Viering van zilveren jubileum stedenbanden

Actueel 378 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In het weekend van 30 en 31 mei, tegelijkertijd met het Huygens Muziekfestival, wordt het 25-jarig bestaan van de stedenbanden met Hranice in Tsjechië en Konstancin-Jeziorna in Polen gevierd. De stedenband met Hranice is meer dan de kerstboom die de gemeente krijgt en de band met Konstancin-Jeziorna ook meer dan een 'feestcommissie.'

De stedenbanden van de toen nog afzonderlijke gemeenten Voorburg met Hranice en Leidschendam met Konstancin-Jeziorna kwamen ruim 25 jaar geleden voort uit een bijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten na de val van de muur. Dit om die steden te helpen om uit te groeien tot democratische gemeenten. Voorburg koos ervoor om een band aan te gaan met Hranice in Tsjechië en Leidschendam met Konstancin-Jeziorna in Polen.

Steeds gelijkwaardiger
Aanvankelijk was er ook veel economische hulp en werden de steden geholpen aan kleding, schoolmaterialen enz. In de loop der tijd is dit echter meer uitgegroeid naar een uitwisseling van sport, onderwijs en cultuur; dat laatste met name op het gebied van kunst en muziek. "Wij zijn gelijkwaardige partners geworden", meldt voorzitter Johan Kunst van de stedenbandwerkgroep Konstancin-Jeziorna. Met name in het begin was er ook sprake van veel ambtelijke uitwisselingen."

Zinvol
Er zijn veel uitwisselingen geweest van gemeentebestuurders, ambtenaren, scholieren, sporters, musici, kunstenaars, fotografen, scouts en tal van anderen. In de loop der jaren zijn projecten uitgevoerd op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, milieu, sport, cultureel erfgoed, cultuur en organisatie van bestuur. Van Veen vindt de stedenbanden nog zeer zinvol: "Wij blijven van elkaar leren." Waarop de coördinator stedenbanden van de gemeente Leidschendam-Voorburg Cok Bekkering aanvult: "Het is een kwestie van aan elkaar en van elkaar leren en daar je voordeel uit halen." Konstancin-Jeziorna heeft bijvoorbeeld adviezen ingewonnen die hebben geleid tot het aanleggen van fietspaden en rotondes.

Bezoekers
Het zilveren jubileum van de stedenbanden wordt komend weekend gevierd. Vrijdag is de aankomst van de bezoekers uit de partnersteden. Uit Konstancin-Jeziorna komen de burgemeester, de voorzitter van de gemeenteraad; de voorzitter van de stedenbandcommissie en 42 jonge dansers, korfballers en mensen van de fotoclub. Uit Hranice komt 'het hele hoofdbestuur', met burgemeester, loco-burgemeester, een wethouder, de gemeentesecretaris, de voorzitter van de stedenbandcommissie en het hoofd externe betrekkingen. Zij worden vergezeld door een koor met tevens enkele strijkers die zorgen voor begeleiding.

Korfbal op het water
Zaterdag om 10.00 uur is de start van de festiviteiten. Het kinderkoor 'Senza Voci' uit Hranice treedt zaterdagochtend 30 mei rond 11.00 uur op in de Oude Kerk in Voorburg tijdens het Huygens Festival. Om 11.30 uur is de start van de activiteiten in Leidschendam. Op de Konstancin-Jeziorna vijver - spelen Poolse en Nederlandse korfbalspelers van SEV 'korfbal op het water'. Vanuit de waterfietsen proberen zij te scoren in een korf. Ook hier een kort optreden van de Poolse dansers en het Tsjechische koor. Vervolgens treden de Poolse dansers nog op in de muziektent in Leidsenhage.

Concerten
Van 14.00 tot 15.00 uur speelt bovendien een Poolse beiaardier op het carillon van de Oude Kerk Poolse klassieke en folkloristische muziek. 's Avonds om 20.00 uur is er tijdens het Huygens Festival een concert in de Oude Kerk met deelname van Tsjechische zangers en een Tsjechisch strijkorkest. In de pauze treden de Poolse dansers op in de Voorhof. Op zondagochtend 31 mei is er vanaf 10.00 uur een gezamenlijk concert tijdens de kerkdienst in de St. Martinuskerk - Oosteinde 56 - Voorburg. Maandag (Tweede Pinksterdag) ging de viering van 25 jaar stedenband reeds officieel van start met de opening van de fototentoonstelling 'Stedenband 25 jaar in beeld' in de etalages aan de Kamperfoelie 9 (voorheen Meddens) in Leidsenhage.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant