Kevin Langeveld (r.) had net als enkele ploeggenoten niet meer de vorm (foto: Alexander Wagener).
Kevin Langeveld (r.) had net als enkele ploeggenoten niet meer de vorm (foto: Alexander Wagener).

Wilhelmus & Stompwijk'92 uitgeschakeld voor promotie

Sport 158 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Wilhelmus en Stompwijk zijn beide uitgeschakeld voor promotie.

Wilhelmus (zo.)-DRL 0-2 (0-0)

"Op basis van beide wedstrijden verdienden we het maandag thuis meer om te winnen dan vorige week in Rotterdam (2-2), maar ik moet concluderen dat een aantal spelers van ons in de nacompetitie niet de vorm had die van ze verwacht mag worden", zegt trainer Haico Herbert, die zijn ploeg zonder Gino van der Kleij (vakantie) voortvarend aan de wedstrijd zag beginnen. "Ik was vorige week zeer tevreden over de invalbeurt van Robin Schoew, die vanaf de rechterkant met zijn snelheid opkwam en voorzetten afleverde. Met de eveneens snelle Marcley Manuela aan de andere kant wilden we over de flanken aanvallen."

Laatste poging
"Het eerste half uur werkte dat goed. Uit voorzetten, corners en vrije trappen kwamen we gevaarlijk voor de goal. Daarna raakte de wedstrijd meer in balans, werd het tempo lager en probeerden we met hoge ballen de luchtmacht in stelling te brengen. Dan moet die een keer goed vallen. Dat gebeurde niet. In de tegenaanval scoorden zij. Die 0-2 werd gemakkelijk binnengelopen, omdat iedereen inclusief Yannic Augustinus als laatste poging mee naar voren was gegaan bij een corner, maar die werd afgeslagen. Yannic had die bal nog bijna binnen gekopt."

Keepers
Het was ook voordien ook een wedstrijd van beide keepers. Augustinus hield aanvankelijk zijn doel schoon, wanneer de lepe tegenstander weer eens uitbrak. Zijn collega aan de andere kant redde twee keer subliem en op miraculeuze wijze bijna zekere inzetten van Achmet Akbulut, die de rebound op een half gekeerd afstandschot van Riemer Bovet voor het intikken had maar opnieuw de hand van de keeper vond, en van Pavlos Xanthopoulos, die van afstand een afvallende bal richting de bovenhoek volleerde maar ook de vingertoppen van de goalie tegenkwam. Dat Herbert niet op zijn vertrouwde formatie terugviel, waarmee hij in de competitie successen had geboekt had een reden.

Te voorspelbaar
"Juist omdat het vorige week in de as spits Achmet Akbulut - aanvallende middenvelder Kevin Besamusca niet liep, koos ik voor Achmet op het middenveld en de snelheid op de flanken. De formatie waar jij op doelt werd ook te voorspelbaar. Ik kan niet zeggen dat we er niets aan gedaan hebben, want we zijn 70% van de wedstrijd in balbezit geweest. In de kleedkamer na afloop heb ik verder ook niets gezegd. Als voetballer had ik er ook een hekel aan als een trainer na een nederlaag in de kleedkamer het woord nam. Je moet ook kunnen relativeren. Het is maar voetbal. We gaan nu op vakantie en het volgend seizoen weer in de tweede klasse proberen."

Haagse prof
Zijn collega van DRL Driss el Akchaoui kan in de halve finale van de nacompetitie weer een beroep doen op zijn broer en ex-ADO Den Haag prof Youssef el Akchaoui. "Van de vier overgebleven clubs gaan er drie naar de eerste klasse, dus ook als we na twee duels tegen Olympia verliezen krijgen we nog een kans." De bij elkaar opgetelde leeftijden van de basiself van Wilhelmus (269) en die van DRL (328) speelden achteraf gezien geen rol. El Achaoui: "Je kunt het ons niet kwalijk nemen dat we de verdediging van Wilhelmus ongemoeid hebben gelaten en ons hebben gefocust op het voorkomen van doelpunten. Ik ben dolblij dat het gelukt is."

Zijn broer is dat ook. "Ik was geschorst voor deze wedstrijd, maar heb er altijd wel vertrouwen in gehad. Volgend seizoen blijf ik nog lekker voetballen onder mijn broertje. Ik trainer worden als ik gestopt ben? Ben je gek. Dat kost me teveel stress. Als mijn broertje trainer in de eredivisie wordt, wil ik gerust zijn assistent worden. Zet ik de pionnen op het trainingsveld wel voor hem uit." Over profs en trainers gesproken. Oud-trainer Aad de Mos is donderdagavond gastspreker op sponsoravond van Wilhelmus in het clubgebouw op sportpark Westvliet. Organisator Frank Nihof: "Zoals men wellicht weet heeft Aad de Mos zijn roots liggen bij onze Voorburgse vereniging. Hij zal over die periode en over zijn carrière als toptrainer veel anekdotes kunnen vertellen. Gelukkig gaat het bij ons nog steeds over voetbal."

DOSR-Stompwijk'92 2-0 (1-0)

Zonder Dennis van der Linden (geschorst), Marco Westerman (werkreis Venezuela) en na de eerste confrontatie met DOSR Joeri van der Salm (gebroken teen) en de licht geblesseerden Martijn Droog en John Onderwater op de bank speelde de dorpsclub eigenlijk een prima wedstrijd volgens interim-trainer Rob van Benten. "De aanwezige verslaggever van het Leids Dagblad vatte het goed samen. Kansverhouding DOSR-Stompwijk'92 3-13, uitslag DOSR-Stompwijk'92 2-0. We begonnen door de 2-4 thuisnederlaag natuurlijk al met achterstand, maar hebben geprobeerd met opportunistisch voetbal tot scoren te komen. In tegenstelling tot vorige week stonden we dit keer wel goed in de organisatie. Het enige wat we niet deden was scoren." Van Benten kan niet zeggen dat het seizoen voor Stompwijk'92 niet geslaagd is. "Het lijkt er net op dat door uitschakeling in de nacompetitie ons seizoen niet geslaagd is, maar daar ben ik het totaal niet mee eens. De twee nederlagen hebben met een gebrek aan doeltreffendheid en pech te maken. Onze eerste wedstrijd was niet goed, maar onze tweede wel. Aan het spel was de nederlaag niet te merken. Door het aantal kansen kun je zeggen dat we dominant hebben gespeeld." Van Benten vindt niet dat Stompwijk'92 te laat op gang is gekomen in de hele competitie 2014-2015 in de derde klasse. "De eerste seizoenshelft stond onze organisatie nog niet goed, maar na de winterstop hebben we wel op die zelfde organisatie verder kunnen bouwen. Toen hadden we het redelijk voor elkaar en hebben we een goede serie overwinningen behaald. Het winnen van de derde periodetitel is hoe je het ook wendt of keert een prijs. Ik ben in dat opzicht niet ontevreden over het hele seizoen en kijk positief uit naar het nieuwe seizoen."

RKAVV maakt zich op voor bekertoetje

De hele technische staf was aanwezig bij de kwartfinale JVC Cuijk-IJsselmeervogels, waaruit de tegenstander in de halve finale zou komen.

Trainer Bas Steffens weet wat RKAVV te wachten staat. "IJsselmeervogels is een topploeg. Laat dat duidelijk zijn. Tegenover het jonge energieke en fittere Cuijk stond een slimme creatieve en geroutineerde ploeg met veel individuele kwaliteiten. Tegen zo'n ploeg moet je echt een topdag hebben. Wij blaken van zelfvertrouwen en hebben dat in de eerdere bekerontmoetingen met bijvoorbeeld Barendrecht en HBS ook flink bijgetankt. Zolang we blijven geloven in onszelf en er keihard voor willen werken heb je altijd kans."

Natuurlijk beschouwt Steffens de halve finale als een extra bekertoetje. "Maar nu we zo ver gekomen zijn, gaan we er natuurlijk wel voor. Dit wordt al een finale, maar we zijn één wedstrijd verwijderd van de grote landelijke finale in eigen huis. Door volop strijd te leveren en slim te zijn krijgen we zeker kansen en mogelijkheden. Er is geen druk, maar wel het besef dat er iets moois te halen is."

Op Facebook weet oud speler van het opgeheven Tonegido René de Haas daarover mee te praten. Hij zet de prestaties van RKAVV nu in hiostorisch perspectief. "IJsselmeervogels-RKAVV is natuurlijk een top affiche! Ik wens de club echt heel veel succes! Het is een beetje oud zeer maar TONEGIDO was de eerste en nog steeds enige club in Nederland die de landelijke KNVB beker twee keer achter elkaar heeft gewonnen. Als Leidschendam-Voorburger ben ik trots dat RKAVV nu zo'n megaprestatie levert om de finale te mogen spelen tegen een topclub als IJsselmeervogels."

In 2002 werd SC Joure na een 0-0 eindstand door strafschoppen met 10-9 verslagen. In 2003 won Tonegido de landelijke bekerfinale opnieuw door VVOG Harderwijk met 2-1 te verslaan. Oók SV Argon (1995 & 2013) en ASWH (2006 & 2014) wonnen de KNVB beker voor amateurs tweemaal. Geen enkele club in het amateurvoetbal won ooit de beker en (algeheel) kampioenschap in één seizoen in het amateurvoetbal. RKAVV werd geen landskampioen, maar kan haar seizoen na het kampioenschap in de zondag eerste klasse B en het winnen van de districtsbeker nog meer glans geven.

ADO Den Haag Vrouwen 4e op IWFT

Vrouwen eredivisionist ADO Den Haag speelde het Pinksterweekend het sterk bezette International Women's Football Tournament in Uitgeest. Via collega eredivisionist Telstar (1-1) en bundesligaclub SGS Essen (2-0) bereikte ADO Den Haag zaterdag de halve finale. Maandag werd in de halve finale met 3-0 van eredivisionist SC Heerenveen verloren. De troostfinale werd met 1-0 van opnieuw Telstar verloren. Maartje Looijen en Jessie van Leeuwen van Jong ADO Den Haag kregen het hele toernooi met wedstrijden van 2x25 minuten veel speeltijd. Van Leeuwen maakte al deel uit van de selectie, maar Looijen mag zich vanaf komend seizoen ook selectielid van de eredivisionist noemen. De twee andere speelsters uit Leidschendam-Voorburg Paola en Yvette van der Veen waren ook van de partij. Voor Paola was het haar laatste optreden. Zij gaat studeren en voetballen in Utah (Verenigde Staten van Amerika).


Voetbalprogramma

Zaterdag 30 mei
Jong ADO Den Haag Vrouwen-Ter Leede 2 (districtsbekerfinale), 15:00 uur, Sportpark Faas Wilkes, Igor Stravinskisingel, Rotterdam.
v.v. IJsselmeervogels-RKAVV (halve landelijke bekerfinale), 17:00 uur, Sportpark De Westmaat, Westdijk, Spakenburg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant