(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).

RAADSFLITS MEI

Actueel 91 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergaderingen van 26 mei 2015. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken. Bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen in geluid en beeld van de raadsvergadering.

GBLV

Ouderen en veiligheid speerpunt voor GBLV
Een van de speerpunten uit het verkiezingsprogramma van GBLV was meer aandacht voor ouderen en veiligheid. In het integrale gemeentelijke veiligheidsplan, dat het college van wethouders van Leidschendam-Voorburg aan de gemeenteraad heeft gestuurd, is dit speerpunt overgenomen. Ook in het regionale beleidsplan van de politie is aandacht voor ouderen en veiligheid een speerpunt.

De fractie: "We lezen immers wekelijks in de media hoe ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs, insluiping en hoe ouderen soms met geweld van hun bezittingen worden beroofd. Het is wat GBLV betreft één van de lafste vormen van criminaliteit. Vandaar dat wij het thema 'Ouderen en Veiligheid' hebben geagendeerd." De gemeente en politie willen de maatschappelijke partners, zoals de ouderenbonden, bij de aanpak van ouderen en veiligheid betrekken.

Aanpak
Hang- en sluitwerk is van belang, maar goede voorlichting over de gehaaide manier waarop criminelen ouderen belagen is ook noodzakelijk. Het verbeteren van de veiligheid voor ouderen ligt dus niet alleen bij de gemeente. Dat er echter een noodzaak bestaat ouderen beter te beschermen en te wapenen tegen deze vormen van criminaliteit is voor de GBLV fractie duidelijk.

www.gblv.nl
Facebook: /gemeentebelangenlv
Twitter: @GBLdamVburg
info@gblv.nl

VVD

VVD voor veilig Leidschendam-Voorburg
Naast de reguliere bestuurlijke korte en lange termijn zaken in de Raad vindt de VVD-Fractie het ook belangrijk om  werkbezoeken te brengen aan diverse initiatieven.
Veiligheid is voor de VVD van het allergrootste belang. In dit kader loopt een deel van de VVD-Fractie deze week mee met nieuwste BPT Damsigt binnen onze gemeente. Per februari 2015 was dit 10e BPT (BuurtPreventieTeam) binnen onze gemeente een feit. Samen met de actieve buurtbewoners die zich vrijwillig inzetten om tot een veiliger buurt te komen liepen zij mee op één van de wekelijkse rondes door de wijk. Zij was getuige van hoe het buurtpreventieteam de buurtbewoners betrekt bij de buurt om de saamhorigheid te vergroten, informeert over buurtpreventiezaken en buurtveiligheid en aangeeft wat bewoners zelf kunnen doen om inbraak, diefstal, overlast en vandalisme te voorkomen.
De liberale samenleving waar de VVD naar streeft, valt of staat met veiligheid, het BPT Damsigt is hierop een mooie invulling om dit samen met elkaar in Leidschendam-Voorburg te realiseren !

Website: www.vvd-lv.nl
Twitter: @VVDLdamVburg
www.facebook.com/vvdleidschendamvoorburg

D66

Meer scherpte nodig in de jeugdzorg en sociale werkvoorziening
D66 heeft in de raad van 26 mei jongstleden het initiatief genomen om meer scherpte aan te brengen in de inkoop van jeugdzorg en het sturen op resultaten van de dienst sociale werkvoorziening. Fractielid Peter van Dolen diende raadsbreed gesteunde amendementen in die het regionale inkoopkader jeugdzorg moeten aanscherpen. D66 vindt het belangrijk dat gestuurd kan worden op het resultaat dat jeugdzorgaanbieders leveren. Ook het betalen van jeugdzorgaanbieders moet via resultaatbekostiging kunnen lopen. D66 wil die mogelijkheid actief onderzocht zien door het College. Raadslid Stefan van de Griendt diende twee moties in bij de bespreking van de resultaten van de Dienst Sociale Werkvoorziening (DSW).  D66 wil vaker dan één keer per jaar inzicht in de resultaten van de DSW, zowel op het gebied van sociale werkvoorziening als op het terrein van re-integratie. D66 wil ook een fundamenteel debat over de sociale werkvoorziening in de gemeente. In de sociale werkvoorziening oude stijl kan niemand meer instromen. Maar welke taak heb je en wat regel je als gemeente voor mensen die niet bij een reguliere werkgever aan de slag kunnen? Beide moties werden unaniem aanvaard, dat fundamentele debat gaat er dus komen.

Contact met D66?

www.leidschendamvoorburg.d66.nl
fractie@d66leidschendam-voorburg.nl

CDA

Leidschendam-Voorburg zoekt Werkleerbedrijf

De gemeenteraad heeft een motie van CDA en GroenLinks aangenomen om in Leidschendam-Voorburg het allereerste Werkleerbedrijf te zoeken voor mensen die 'beschut' of begeleid werken. Hard nodig! In Zoetermeer en Rijswijk bestaan ze al langer. Daarnaast heeft de raad op initiatief van het CDA bepaald dat er voortaan een accountantsverklaring moet zitten bij de begroting van de Dienst Sociale Werkvoorziening. Belangrijk om te achterhalen of uw belastingcenten goed besteed zijn.

Afschaffen leges voor verenigingen goed idee
Het CDA gelooft in de kracht van de samenleving. Het afschaffen van leges voor initiatieven van verenigingen en organisaties past daarbij. Het CDA is blij met dit besluit van de gemeenteraad. 

www.cda-leidschendamvoorburg.nl
www.facebook.com/cdalv
www.twitter.com/CDALdamVburg

PvdA

Het was  'warm' vanavond!
Een bijzondere Raadsvergadering. Bijzonder kort, bijzonder 'warm', bijzonder eensgezind.  Na een
week openbare verhoren Raadsenquête Duivenvoordecorridor was er vooral behoefte aan rust. Er stonden weinig punten op de agenda, alleen het Inkoopkader Jeugdhulp en de Jaarrekening/Begroting DSW. De ingediende moties werden raadsbreed gesteund, de stukken unaniem goedgekeurd.

Toch ging het vanavond ergens over. Voor de PvdA is de DSW een belangrijk instrument om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen of houden. Bij de DSW werken 800 mensen met veel voldoening. Mensen voor wie een reguliere baan niet realistisch is. Goed dat de DSW er is dus. Maar daar mag het niet bij blijven. Er zijn meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, die werkloos zijn. Die met een duwtje en wat werkervaring best in een reguliere baan passen. Ook voor die mensen is de gemeente nu verantwoordelijk. En als gemeente moeten we ons inspannen om die banen te vinden. Door zelf het goede voorbeeld te geven. Door afspraken met werkgevers te maken. Door de mensen training en begeleiding te geven zodat ze in hun baan kunnen groeien. Belangrijk onderwerp dus. En blij dat de Raad hierin zo eensgezind is. Een 'warme' avond!

GroenLinks

GroenLinks uit zorgen over DSW
GroenLinks wil graag zo snel mogelijk een fundamenteel debat in de raad over de invulling van de participatiewet, en de toekomst van beschut werken in het bijzonder. De rol van DSW Rijswijk in dit alles moet in die discussie zeker aan bod komen. Fractievoorzitter Jeroen van Rossum verwoordde het in de raad: "In het jaarverslag van DSW staat 'de beweging naar buiten wordt onvoldoende gemaakt'. Dan ga ik me toch zorgen maken of DSW wel klaar is voor de arbeidsmarkt van de toekomst. De participatiewet vraagt bovendien om een werkvoorziening midden in de samenleving, niet weggestopt op een industrieterrein." 

GroenLinks wil erkenning voor het belang van een nuttige dagbesteding voor iedereen. "GroenLinks wil dat iedereen op een verjaardag een antwoord heeft op de vraag 'Wat doe jij in het dagelijks leven?' We mogen niet onderschatten hoe belangrijk het is vandaag de dag voor ons zelfbeeld dat we ons nuttig voelen. Werk mag geen luxe artikel worden," aldus Van Rossum. 

GroenLinks is blij dat wethouder Nadine Stemerdink die visie deelt, en ziet uit naar de discussie na de zomer over de toekomst van (beschut) werk, ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

@GroenLinks_LV
groenlinksleidschendamvoorburg.nl

ChristenUnie-SGP

Grote eensgezindheid rond Jeugdhulp en DSW
De meivergadering van de gemeenteraad kende net als de vorige vergaderingen maar een beperkt aantal bespreekpunten. Wat overigens niet wil zeggen dat het een onbelangrijke vergadering was. Besproken werden het Regionaal Inkoopkader Jeugdhulp 2016-2017 en de Zienswijze Jaarrekening 2014 en begroting 2016 DSW Rijswijk e.o. De raadsvergadering kenmerkte zich door een grote eensgezindheid, zowel wat betreft de accordering van de betreffende stukken als wat betreft de moties en amendementen die werden ingediend. Ook werd nog een groot aantal hamerstukken aangenomen zonder bespreking, ook daar was iedereen het over eens. Mogelijk een stilte voor de storm als nog voor de zomer in de raad de kaderbrief en het rapport van de enquêtecommissie Duivenvoordecorridor behandeld zullen worden. Voor de fractie ChristenUnie-SGP was het verder een goede dag, omdat aan het einde van de middag bekend was geworden dat zowel de ChristenUnie als de SGP in de Eerste Kamer een zetel erbij had gekregen. Een duidelijk bewijs dat in de samenleving anno 2015 nog steeds behoefte is aan politiek die gebaseerd is op Bijbelse uitgangspunten. Daar willen we in Leidschendam-Voorburg ook ons steentje aan bij blijven dragen. Voor uw suggesties houden we ons aanbevolen.

www.leidschendam-voorburg.christenunie.nl

Fractie Hohage

Van ouderengids tot grofvuil
Fractie Hohage heeft vragen bij het informeren van senioren zoals dat nu door onze gemeente gebeurt.

Ondanks de raadsbrede motie die is aangenomen voor een Ouderengids, heeft wethouder Kist zijn oorspronkelijke plan voor een seniorenkrant trachten door te drukken.  Sinds 5 mei zijn er geen vrijwilligers meer om dit te doen. Desondanks heeft de wethouder nog steeds geen aanvang gemaakt met een onderzoek naar de Ouderengids. De gemeente heeft de wettelijke taak sinds 1 januari om senioren over de huidige regelingen juist te informeren.

Dit is geen taak voor vrijwilligers maar voor de gemeente.

En dat was het college en de rest van de Raad vergeten. Nu worden senioren niet adequaat geïnformeerd.

Het ophalen van grofvuil wordt volgens Fractie Hohage niet goed gedaan. Philippine Hohage heeft vele klachten gekregen en blijft die krijgen. Wethouder Stemerdink heeft toegezegd na de vragen van Fractie Hohage, dit direct aan te pakken zodat dergelijke problemen niet meer zullen voorkomen. Fractie Hohage is verheugd met deze toezegging van de wethouder.

Voor fractie Hohage blijft een doorn in het oog dat veel inwoners niet door diverse ambtenaren op de juiste en met name fatsoenlijke manier worden behandeld.

Heeft u hierover wat te melden?

Philippine Hohage:  p.hohage@leidschendam-voorburg.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant