De Voorburgse Rosalien van Oostrum met haar thriller 'Gestoorde angst'.
De Voorburgse Rosalien van Oostrum met haar thriller 'Gestoorde angst'.

Voorburgse schrijft thriller over angststoornis

Actueel 236 keer gelezen

Voorburg - Geïnspireerd door de serie 'Levenslang Met Dwang', kwam Rosalien van Oostrum uit Voorburg op het idee een spannend verhaal te schrijven over een angststoornis.

"Jarenlang pendelde ik wekelijks met de auto over de snelweg tussen Voorburg en rivierenland", vertelt Rosalien. "In de auto had ik alle tijd om na te denken over de verhaallijn. Het moest van het begin af aan boeien, zodat je niet wilt ophouden met lezen. En zo is het een thriller geworden." Het verhaal gaat over een jonge man die in de kracht van zijn leven plotseling wordt overvallen door een paniekaanval. Hij blijkt aan een angststoornis te lijden. Met pillen, alcohol, seks en dwanghandelingen lukt het hem zijn leven onder controle te houden. Het gaat redelijk goed, tot hij opeens vreselijk de fout in gaat. Gedreven door obsessief gedrag, kan hij er niet meer mee stoppen. Hij moet doorgaan met waar hij aan begonnen is. "Maar meer wil ik er niet over vertellen, want dat haalt de spanning van het verhaal weg", staakt Rosalien haar korte samenvatting van het boek.

Ongrijpbaar
"Leven met angst is geen pretje", weet Rosalien. "Dat het hier gaat over een ander soort angst dan bijvoorbeeld een fobie voor spinnen, wordt al snel duidelijk. Een angststoornis is namelijk nog meer ongrijpbaar dan spinnenangst. Het is voortdurend aanwezig en verstoort het dagelijkse leven enorm. Het boek heet niet voor niets 'Gestoorde angst' De meeste mensen met een angststoornis verbergen zich voor de buitenwereld en leven in eenzaamheid. Over zo'n soort leven kan je moeilijk een thriller schrijven, eerder een triest drama. Daarom koos ik voor een fictief verhaal." De Voorburgse vindt dat haar boek vlot leestbaar is en de hoofdstukken vloeiend in elkaar over lopen. "Je moet schrijven zoals je zelf graag leest en aangezien ik een ongeduldige lezer ben, sla ik snel hele stukken over in een boek. Ergens halverwege heb ik er soms helemaal geen zin meer in. Dus met mijn eigen boek mocht dat niet gebeuren."

Verkoop van start
Terwijl Rosalien schreef, wist zij niet of zij een uitgever kon vinden. Ze kwam terecht bij Boekscout. "Daar wordt gewerkt volgens het principe 'printing on demand'. Dat wil zeggen dat het boek pas gedrukt wordt na een bestelling." Via een promotiemailing is de verkoop van 'Gestoorde angst' al gestart. De reacties waren lovend. Veel mensen vonden het verhaal spannend en boeiend tegelijk. Vaak hoorde ik inderdaad reacties zoals, 'het leest lekker vlot en als je er eenmaal mee begint, wil je er niet meer mee stoppen'. Daar was ik erg blij mee, want je schrijft vooral om de lezer een prettige tijd te gunnen en mee te nemen in een verhaal dat tot de verbeelding spreekt. Meer informatie over de thriller Gestoorde angst op www.boekscout.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant