Mira Moreno (tekst/foto: Dick Janssen).
Mira Moreno (tekst/foto: Dick Janssen).

Wie is...Mira Moreno?

Actueel 947 keer gelezen

Leidschendam - "Hoewel ik er al twee keer zolang woon, kent Mira Moreno honderd keer meer mensen dan ik", zo motiveert een lezer van Het Krantje zijn aanvraag om eens een praatje te gaan maken met Mira.

Mira Moreno is 15 jaar geleden naar Nederland gekomen vanuit Bulgarije. "Ik heb een Bulgaarse moeder en een Ecuadoriaanse vader", vertelt zij. Eerst woonde zij in Amsterdam, waar zij bij een kinderdagverblijf werkte. Ruim 7 jaar geleden kwam zij in Leidschendam in de Zeeheldenbuurt wonen. Aangezien Mira eigenlijk van beroep klassiek balletdanseres en dansdocente is, begon het een tijdje na de geboorte van haar zoon weer te kriebelen. Ze wilde graag danslessen gaan geven. Daartoe diende zij bij de Jeugdgemeenteraad een plan in voor project met dans en muziek. Deze jongerenraad mocht namelijk een project uitkiezen dat dan door de echte gemeenteraad zou worden beoordeeld en subsidie zou krijgen om te worden uitgevoerd. Het project ("zeg maar een community art project", aldus Mira) behelsde een danswedstrijd voor de jeugd van 4 tot 18 jaar en Mira kreeg voor de uitvoering hiervan een subsidie van 5.000 euro. Dit leidde enige tijd later tevens tot de oprichting van de stichting Dans aan de Vliet door Mira, een jonge onderneming die kunst en cultuur promoot in de gemeente.

Mira richt zich eigenlijk alleen op de (jonge) jeugd. "Je moet kunst brengen vanaf heel jong, vanaf de basis. Voor de oudere jeugd heb je al heel veel dansscholen in de regio. Maar niet zoveel voor jonge kinderen." Wellicht ook door haar eerdere werk in een kinderdagverblijf (en ze is zelf tenslotte moeder) weet ze ook heel goed met kinderen om te gaan en vindt zij dit een leuke doelgroep. Inmiddels geeft zij aan in totaal 60 kinderen dansles. Dat doet zij in vijf groepen van 12 kinderen op donderdag en zaterdag in de studio van Het Veur Theater aan de Damlaan. Daarbij wordt zij inmiddels geassisteerd door Samyra, die tevens werkzaam is bij Welzijn Oud en Jong. "Op de zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur hebben we een aantal groepen", aldus Mira. "Dat is dus een lange ochtend. Daarom zijn we nu ook een groep op donderdagmorgen gestart." De groepen bestaan voornamelijk uit peuters en kleuters met hun ouders. Gedanst wordt doorgaans op vrolijke 'huppelmuziek', waarbij ook zachte balletjes en lintjes, worden gebruikt.

Dans staat uiteraard centraal bij Dans aan de Vliet. "Maar het kan ook dienen als brug naar andere culturele activiteiten. Via Dans kom je vanzelf ook in aanraking met muziek, toneel, beeldende kunst, film, etc.", meent Mira. "Dans aan de Vliet is bedoeld om kinderen en jongeren vanaf heel jong leeftijd in aanraking te brengen met dans, maar niet alleen dans. We streven om jong en oud te stimuleren om naar voorstellingen te gaan, tentoonstellingen te bezoeken en je horizon te verbreden. Je kan op elke leeftijd gaan dansen. Het is sociaal en leerzaam en bovendien gezond. Lekker de spieren een beetje rekken en strekken."

Dans aan de Vliet doet zo'n drie projecten per jaar met dans en muziek. Zo wordt jaarlijks een keer een uitvoering gegeven van De Notekraker in een echt theater. Daarnaast is er sinds twee jaar het Vliet Petit Festival. "Dat is net zoiets als De Betovering in Den Haag", legt Mira uit. "Een weekend lang danslessen en workshops voor kleuters en peuters in de meivakantie." In het kader van het 5-jarig bestaan van Dans aan de Vliet had Mira tijdens de afgelopen Vlietdagen een speciale uitvoering geregeld van The Dutch Don't Dance Division, in het water van de Vliet. "Een groot succes", vond Mira. Een ander evenement, dat dit jaar voor het eerst georganiseerd werd en waaraan Dans aan de Vliet deelnam, was A Walk in the Park.

De eerstvolgende uitvoering is tijdens de Vlietdagen, die dit jaar 10 jaar bestaan. "Dat moet iets bijzonders worden; misschien op een groot podium in de sluis als dat te verwezenlijken valt", verklapt Mira alvast. Het enthousiasme spat er van af bij Mira Moreno. "Ik wil cultuur gewoon graag toegankelijk maken", geeft zij tot slot nog even mee. De lessen van Dans aan de Vliet beginnen weer op 5 september 2015. Voor meer informatie: www.dansaandevliet.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant