(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).

Raadsflits juli

Actueel 91 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergaderingen van 30 juni en 1 juli 2015. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken. Bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen in geluid en beeld van de raadsvergadering.

GBLV

Duivenvoordecorridor
GBLV heeft in opperste verbazing het rapport van de enquêtecommissie gelezen. Onomstotelijk is vast komen te staan dat zowel oud-wethouder Mijdam als Houtzager verantwoordelijk zijn geweest voor het miljoenendebacle. Dat wordt inmiddels door alle partijen onderschreven. Een blamage voor deze gemeente en haar inwoners. Tijd dus om van de Duivenvoordecorridor een mooi en financieel gezond gebied te maken.

Groen Park Leeuwenbergh
In Park Leeuwenbergh komt geen nieuwe bouwlocatie, zoals was opgenomen in het nieuwe bestemmingsplan Voorburg-West/Park Leeuwenbergh. GBLV heeft door het indienen van een amendement gekozen voor behoud van het speciale, groene karakter van de wijk.

Stompwijkseweg
GBLV feliciteert de Stompwijkers met een volgende stap om de Stompwijkseweg op te knappen en daardoor ook de leefbaarheid van Stompwijk te verhogen. Wij danken opnieuw de bewoners voor hun inbreng, zodat dit langslepende project eindelijk, met hun inbreng, uitgevoerd kan worden. Dat is wat GBLV graag wil; samen met de inwoners de zaken oppakken. Transparant en duidelijk.

Rietvink
Ook de verzakkingen in de Rietvink worden eindelijk aangepakt. Hiermee wordt weer een belangrijk punt uit het verkiezingsprogramma van GBLV gerealiseerd. Deze wijk wordt voor de Rietvinkers weer een wijk om met plezier en trots in te wonen.

www.gblv.nl
www.facebook.com/gemeentebelangenlv
Twitter: @GBLdamVburg
info@gblv.nl

VVD

Vele vaders en moeders
De Stompwijkseweg heeft vele vaders en moeders. Nu de spa dan eindelijk de grond in kan gaan bedankt de VVD het vorig college voor de reservering van de gelden zodat we met deze middelen aan de slag kunnen gaan.  De VVD heeft de verbetering en inpassing van de weg in Stompwijk altijd ondersteund. Vele wethouders en vergaderingen verder kunnen we nu uitkijken naar de aanvang van het project "Bereikbaar en Leefbaar Stompwijk."

De VVD vindt de Bereikbaarheid, de Veiligheid en de Leefbaarheid van groot belang. De bereikbaarheid vergroot de groei van de economie van Stompwijk. Regelmatig heeft de VVD met de Adviesraad en het MKB Stompwijk gesproken over een betere ontsluiting en inpassing van de wegen. 

De VVD heeft aangedrongen op een betere variant van de verbindingsweg 2e fase.  We hebben meerdere malen zelfs een motie ingediend teneinde Stompwijk niet alleen Bereikbaar maar ook Leefbaar te houden. Het is voor de VVD dan ook goed te zien dat het college de motie die niet werd aangenomen wel uitvoert.

De VVD ondersteunt variant B waarbij de Stompwijkseweg wordt gereconstrueerd, de Dr. V. Noortstraat wordt  heringericht en de aanleg van Basisvariant Verbindingsweg 1e en 2e fase.

Website: www.vvd.lv.nl
Twitter @VVDLdamVburg
www.facebook.com/vvdleidschendamvoorburg

D66

D66: en nu weer vooruit!
Het debat over het rapport van de enquêtecommissie Duivenvoordecorridor (DVC) was stevig afgelopen dinsdag 30 juni. Daar was ook alle aanleiding toe. Het onderzoek liet zien dat er niet bepaald fraaie dingen zijn gebeurd de afgelopen tien jaar in de ontwikkeling van de DVC. Er kwamen excuses voor de handelswijze van de bestuurders van destijds. Dat schiep ruimte om weer met elkaar vooruit te kunnen kijken. We staan als gemeente voor de zware opgave om een mooi nieuw plan te bedenken voor de DVC waarmee we tegelijk zoveel mogelijk van het verlies terugverdienen. Nu meer dan ooit zijn alle ideeën van inwoners welkom!

Woensdag 1 juli besloot de raad unaniem om de reconstructie van de Stompwijkseweg nu eindelijk aan te gaan pakken, na jarenlang gepraat een doortastend besluit van dit College van B&W. De spade kan de grond in.  'To put a man on the moon', zo valt de onderwijsvisie te typeren, die erg enthousiast werd ontvangen door de raad. De onderwijsvisie gaat de komende jaren grote invloed uitoefenen op wat we doen voor de jeugd: schoolhuisvesting, kinderopvang, kindzorg, kind en onderwijs. Dé onderwijs speerpunten van D66, nu gevat in één gemeentelijke visie. 

Contact met D66?
www.leidschendamvoorburg.d66.nl
fractie@d66leidschendam-voorburg.nl

CDA

CDA project Duivenvoordecorridor veel verliezers
De raadsenquête heeft veel nieuwe inzichten gebracht over het project Duivenvoordecorridor. Voor het CDA is het een bevestiging van ons eerdere voorstel om een deskundige projectwethouder, met ervaring met grote ruimtelijke projecten, aan te stellen bij vergelijkbare complexe projecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het grote project voor een betere bereikbaarheid van Stompwijk. Duidelijk is dat dit soort projecten ter zake kundige wethouders vereisen.

Nog steeds geen duidelijkheid
Het CDA is teleurgesteld dat er nog steeds geen duidelijkheid is van het college van burgemeester en wethouders over de financiële onderbouwing van het project Duivenvoordecorridor. Voor het CDA is de raadsenquête ook een bevestiging dat wethouder Rozenberg in juni 2014 nooit de grondexploitatie ter vaststelling aan de raad had mogen voorleggen.

www.cda-leidschendamvoorburg.nl
www.facebook.com/cdalv
www.twitter.com/CDALdamVburg

PvdA

Wat een evenement, die Raad!
Memorabele dagen voor de  Gemeenteraad Leidschendam-Voorburg! Een hete avond over het Enquêterapport Duivenvoordecorridor werd gelukkig eensgezind afgesloten. Er is teruggekeken, er zijn eerlijke schuldvragen gesteld én beantwoord. En we hebben als Raad unanieme uitspraken gedaan over verbeterde besluitvorming in college en Raad om tot goed onderbouwde besluiten te komen op basis van volledig inzicht in financiële kansen en risico's.

Na deze lange avond mocht de Raad nog een avond vergaderen. En niet over de minste onderwerpen! PvdA is blij met besluit over Bereikbaarheid Stompwijk waarmee na 20 jaar Stompwijk aanzienlijk beter bereikbaar zal zijn. Ook over de besluitvorming rond het bestemmingsplan Voorburg-West is de PvdA positief. Er komt geen extra woning in het groene gebied Park Leeuwenbergh en er komt wel een tijdelijke ontheffing voor evenementen op het Stationsplein. Goed voor de levendigheid van het winkelgebied Oud Voorburg.

Gelukkig kon de Raad ook besluiten om de toekomstscenario's Duivenvoordecorridor open met alle inwoners te bespreken. Met alle lessen uit het Enquêterapport moet het lukken op een open manier samen met onze inwoners verder te denken over alternatieve invulling van dit mooie gebied.

GroenLinks

Van Duivenvoordecorridor tot Stompwijkseweg
Bij het debat over het rapport van de Enquêtecommissie Grondexploitatie Duivenvoordecorridor is er veel gezegd over het feitenrelaas en de conclusies en aanbevelingen met betrekking tot het beleid van de afgelopen jaren. Er is veel fout gegaan in dat project. Met een miljoenenverlies tot gevolg. Het is te prijzen dat het CDA als ook de VVD hebben erkend dat hun wethouders in de perioden 2006 - 2010 en 2010 -2014 fouten hebben gemaakt. Nu is het zaak om met de gehele raad er voor te zorgen dat die fouten niet meer worden gemaakt en dat het verlies beperkt wordt.

GroenLinks is zeer tevreden over de onderwijsvisie. Deze is raadsbreed aanvaard. Wij hebben wel gevraagd om meer aandacht te schenken aan de migrantendoelgroep. Die wordt vaak vergeten. GroenLinks zal de uitvoering van deze onderwijsvisie op de voet gaan volgen.

Dan de reconstructie van de Stompwijkseweg en de aanleg van de Verbindingsweg. We hebben schoorvoetend ingestemd omdat de reconstructie van de Stompwijkseweg echt nodig is en onvermijdelijk. Voor de aanleg van de Verbindingsweg hebben we gevraagd om groencompensatie in de Meeslouwerpolder. Het college gaat zich inspannen om dat te realiseren. Op basis van die toezegging hebben we ingestemd met dit project.

@GroenLinks_LV
groenlinksleidschendamvoorburg.nl

ChristenUnie-SGP

Duivenvoordecorridor en Stompwijkseweg
Aan het einde van het seizoen neemt het aantal vergaderingen behoorlijk toe. Eerst de extra vergadering vanwege het lekken van het concept-rapport van de enquêtecommissie Duivenvoordecorridor. Tegen de gewoonte in steunde ChristenUnie-SGP een motie van wantrouwen. Maar een wethouder die dergelijke stukken in ontvangst neemt schendt de integriteitsnorm. Het rapport zelf werd op 30 juni besproken. In de raad was veel kritiek op de  wethouders die in de vorige collegeperiode verantwoordelijk waren. Terecht, maar ChristenUnie-SGP vroeg aandacht voor het feit dat ook andere gemeenten grote verliezen op grondexploitaties leden en dat we breder moeten kijken. Op dat punt bleek de gehele raad het vervolgens eens. Op 1 juli was een reguliere raadsvergadering. Onverwacht stond de Duivenvoordecorridor daarin weer in de schijnwerpers. De coalitie wilde geheimhouding opleggen op de beschrijving van mogelijke alternatieve scenario's. Toen de overige raadsfracties dat wilden beperken tot het financiële deel hadden de coalitiefracties zoveel tijd voor intern overleg nodig dat het geduld van de voorzitter opraakte en er werd gestemd buiten aanwezigheid van de betreffende partijen. De raad nam daarnaast een besluit over vernieuwing van de Stompwijkseweg.  Dat mag gerust een historisch moment genoemd worden.

www.leidschendam-voorburg.christenunie.nl

Fractie Hohage

Achterkamertjespolitiek
Naar aanleiding van het enquêterapport Duivenvoordecorridor heeft de hele raad en college ingestemd met de daarin genoemde conclusies en aanbevelingen. Volgens Fractie Hohage dient de werkwijze en het optreden van het college en de raad zoals dat tot nu is geweest, significant te veranderen.

De huidige achterkamertjespolitiek, we bespreken het wel bij een borrel, moet echt verdwijnen. Transparantie en openheid zouden vanaf nu de norm moeten zijn.
Dat dit tot dusverre niet het geval was heeft de Enquêtecommissie duidelijk aangetoond. En waar dit toe geleid heeft is een ondoorzichtig en oncontroleerbaar bestuur. Voor de Duivenvoordecorridor heeft dit geleid tot een miljoenenverlies.
Het huidige college en de raad hadden ervan weinig geleerd gezien het lekken van geheime informatie over de Duivenvoordecorridor.
Er is nu gezamenlijk, door raad en college, ingestemd voor een transparante en open werkwijze.
Fractie Hohage hoopt dat hierdoor de helderheid, betrouwbaarheid en integriteit weer terugkomen in de raad.}
Dit betekent volgens Fractie Hohage dat met name voor de inwoners van onze gemeente het vertrouwen in de raad en het college hersteld moet worden.
Volgens Philippine Hohage hebben onze inwoners recht op een raad en college die integer zijn, en transparant handelen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail naar Philippine Hohage: p.hohage@leidschendam-voorburg.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant