Paul van Vliet overhandigt het diploma aan Anita Stevens (foto: Frank Stevens).
Paul van Vliet overhandigt het diploma aan Anita Stevens (foto: Frank Stevens).

Eerste diploma Paul van Vliet Academie voor Anita Stevens

Actueel 763 keer gelezen

Voorburg/Den Haag - Het allereerste diploma ooit van de Paul van Vliet Academie voor cabaret, kleinkunst & entertainment in Den Haag is vorig week woensdag uitgereikt aan Anita Stevens-Wolffenbuttel uit Voorburg. "Kijk", wijst ze naar haar diploma. "Er staat nr. 1 op!" Na haar werden nog zes diploma's uitgereikt aan de andere leden van de eerste groep afgestudeerden.

Anita Stevens (53) schreef al gedichten en teksten en voordrachten, maar nadat zij Paul van Vliet een keer gezien had, dacht zij: "Dat wil ik ook!" Het kwam er echter lange tijd niet van. Inmiddels geeft zij al 25 jaar yogales in haar eigen studio in Voorburg. "Yoga is de weg naar binnen en dit is de weg naar buiten", geeft zij de tegenstelling aan tussen haar werk en haar nieuwe passie. Toen zij de 50 jaar naderde, stuitte zij op een krantenknipsel over de Paul van Vliet Academie. Ze schreef zich in, werd uitgenodigd voor een intakegesprek en werd aangenomen op de vierjarige parttime opleiding. "Het bood zóveel uitdagingen: Er wordt erg gewerkt aan je persoonlijke ontwikkeling: het schrijven van je eigen teksten, dansen, acteren, mime, filosofie en je kennis van cabarethistorie. Het zijn allemaal mensen uit het vak die jou de kneepjes bijbrengen, waaronder Paul van Vliet."

Altijd mee bezig
Anita vervolgt: "Vanaf het begin van de opleiding moet je direct de planken op; daar leer je het. Het mooie is ook dat ze op zoek gaan naar authenticiteit en geen tweede Paul van Vliet of Toon Hermans. Je moet je eigen stijl ontwikkelen met je eigen humor. Ik doe bijvoorbeeld veel autobiografisch in voordrachtvorm. Onderwerpen als euthanasie, de kinderen die het huis uit gaan, enz. Je bent er elke dag mee bezig. Tijdens het strijken en het werk ben je aan het oefenen en zingen. Verder ligt de humor ligt op straat. Er fluit bijvoorbeeld iemand als je voorbij komt lopen. Je voelt je gevleid en kijkt even achterom, totdat je tot de ontdekking komt dat die man niet naar jou, maar naar zijn hondje staat te fluiten. Zoiets gebruik ik dan in mijn voorstelling. Heb ook altijd een opschrijfboekje bij me voor als ik iets meemaak dat ik kan gebruiken."

Eindvoorstelling
De voorstelling waar Anita mee afstudeerde gaat over het moment dat de kinderen het huis uit gaan. Anita daarover: "Ineens ben je niet meer 'de moeder van....'. Wordt de huismoeder een huismus, of is er nog een spannende tweede helft?" Voor Anita kennelijk wel, nu zij de bühne op gaat. Haar eindvoorstelling speelde zij voor de examencommissie met o.a. Wim Dröge in het Mallemolentheater.

Vervolgens vond een galavoorstelling plaats in het Zeeheldentheater en bij de diploma-uitreiking in Pauls Theater Pepijn speelden alle afgestudeerden een stukje van hun programma voor de meester zelf. "Van een aantal van ons heeft theaterdirecteur Evert de Vries hoge verwachtingen", vertelt Anita. Ze stond tijdens de opleiding al in diverse theaters in de regio, speelde een rol in Bananasplit en heeft ook al een rolletje als stemacteur gespeeld. Er is bovendien sprake van dat de zeven afgestudeerden een tour gaan maken door Nederland met hun verschillende programma's.

"Het was echter heel pittig, naast mijn dagelijks werk als yogadocente en mijn gezin. Het is niet zomaar een uit de hand gelopen hobby, maar echt een vakopleiding. Ik ga er ook zeker mee door", aldus Anita. Zij besluit dan ook met de moraal van haar verhaal: "Je bent nooit te oud om je passie te volgen en er helemaal voor te gaan!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant