Roel Koppe, nu een keer niet als tamboer-maître (foto/tekst: Dick Janssen).
Roel Koppe, nu een keer niet als tamboer-maître (foto/tekst: Dick Janssen).

Wie is...Roel Koppe?

Actueel 724 keer gelezen

Voorburg - Roel Koppe is de tamboer-maître van de drumfanfare van muziekvereniging Forum Hadriani. Dat is de oudste culturele vereniging van Voorburg. Als tamboer-maître heeft hij de leiding bij de openbare optredens van de Drumfanfare in binnen- en buitenland.

"Hoewel hij niet groot is, heeft Roel een duidelijk overwicht. Dat hoeft hij niet af te dwingen; hij heeft dat van nature", aldus Hilbert van Essen van Forum Hadriani. "Roel weet goed wat hij doet en weet de Drumfanfare te inspireren waardoor ze telkens veel applaus oogsten bij de optredens." Een andere reden dat Van Essen Roel (22) heeft opgegeven voor deze rubriek, is dat Roel pas net in de twintig is. "Waaruit blijkt dat jongeren het nodige kunnen betekenen in het (verenigings)leven in Voorburg", aldus Van Essen.

Roel, die sinds 2 jaar samen met zijn vader Ron een schildersbedrijf heeft (RK Schilders), begon in 2005 met trommelles bij Forum Hadriani. Daar heeft hij acht jaar getrommeld en percussie gedaan, totdat hij het op een hoger niveau wilde proberen. Dat betekende echter zeker niet dat hij Forum Hadriani in de steek liet. Twee jaar geleden besloot hij tamboer-maître te worden bij Forum Hadriani. "Dan loop je voorop met een grote stok en geeft met tekens aan wat er dient te gebeuren", legt hij uit. Bovendien geeft hij bij Forum Hadriani nog vier keer per week trommelles. "Bij alles wat ik doe blijft Forum Hadriani altijd mijn eerste keus. Forum gaat altijd voor. Dat heb ik ook zo afgesproken." Sowieso is de familie Koppe nauw verbonden met Forum Hadriani. "Mijn vader en mijn oom spelen er nog trompet en andere familieleden hebben er klarinet gespeeld." Roels opa was bovendien jarenlang tamboer-maître. Roel treedt dus als het ware in zijn voetsporen en zet de traditie voort.

Toen Roel besloot tamboer-maître te worden heeft hij eerst een tijdje les van een vriend gehad, voordat hij voor de band is gaan staan."Je moet de stoktekens natuurlijk kennen voor linksaf, rechtsaf, rechtdoor en stoppen", aldus Roel. "Bovendien ben je een soort dirigent. Vooral als we stilstaan geef ik met één hand de maat aan." Roel bepaalt in principe wat er gespeeld wordt. "We hebben wel van tevoren een lijstje gemaakt, maar ik geef aan wat er wordt gespeeld door de titel te roepen. Daarbij houd je ook rekening met wat voor nummers het zijn. Als je drie nummers achter elkaar laat spelen waarbij de trompettisten vol aan de bak moeten, lopen ze binnen de kortste keren met dikke lippen, dus dat moet je wel een beetje afwisselen. Maar ik sta open voor suggesties, als iemand er anders over denkt. De mensen moeten zeggen: 'Daar komt Forum Hadriani met Roel Koppe voorop' en niet 'Daar komt Roel Koppe met Forum Hadriani erachteraan'. Maar je moet wel zelfvertrouwen hebben en precies weten wat je doet."

Forum Hadriani speelt van alles. "We zijn zowel een show- als marchingband", zegt Roel. "Daarom spelen we ook van alles; van marsen en popnummers tot het theme van de Champions League of filmmuziek van Rocky." De drumfanfare ziet er vrij strak en gedisciplineerd uit; bijna militaristisch. "Het geeft een kick dat we er allemaal hetzelfde uitzien", vindt Roel. "Persoonlijk geef ik ook wel de voorkeur aan het spelen van marsen." De mooie uniformen zijn inmiddels echter aan vervanging toe, geeft hij aan. "Die zijn nu een jaar of 20 oud, dus we zijn bezig met nieuwe."

Forum Hadriani telt 36 muzikanten en treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Dat zijn veel taptoes en optredens in de regio, maar ook in het buitenland, zoals in Frankrijk, Duitsland en België. In november wordt meegedaan aan een concours. Forum Hadriani heeft lange tijd op een hoog niveau gespeeld. "We speelden zelfs in de hoogste divisie", vertelt Roel. "Maar het is al een jaar of 10 geleden dat er aan een concours is deelgenomen en alleen daar word je beoordeeld. In november weten we dus weer waar we staan." Meer info over Forum Hadriani op www.forumhadriani.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant