Ebo Roek
Ebo Roek

Wie is...Ebo Roek?

Actueel 846 keer gelezen

Leidschendam - Vrijwilligerswerk loopt als een rode draad door het leven van de Leidschendammer (geboren in Den Haag, maar opgegroeid in Leidschendam) Ebo Roek.

Ebo (intussen 56) was als kind welp bij de scouting Pius XII in Leidschendam en later ook leider bij de toenmalige scoutinggroep Hubertus in Voorburg. Later ging hij namens het gewest en het district van Scouting Nederland scoutingcursussen geven. Roek was verder 12 jaar voorzitter van de jeugdclub De Draaitol van de wijkvereniging Leidschendam-Zuid. Voor deze wijkvereniging verrichtte hij ook andere werkzaamheden toen hij nog aan de Venestraat in Leidschendam woonde. Inmiddels woont hij alweer 19jaar aan de Mauritslaan.

Door Dick Janssen

Van 1992 tot 1995 was Ebo bovendien (als beroepskracht) werkzaam bij Scouting Nederland rond de organisatie van de Wereldjamboree in Dronten in de Flevopolder in Nederland. "Daar ben ik mijn vrouw Nelly tegengekomen" vertelt Ebo. Leuk om te vermelden is dat hun eigen zoon Thijs (16) zich op dit moment ook met een groep van 12 scouts van scouting St. Maarten-Hildegard bevindt op de wereldjamboree in Japan. Wie weet wat daarvan komt. "Een hele belevenis", weet Ebo. Hij heeft altijd wel iets met jeugd, jongeren en onderwijs gehad. "Maar dan meer in de organisatie van allerlei zaken", zegt hij. "Maar ik vind scouting wel heel leuk." Sinds begin dit jaar is hij dan ook weer betrokken bij de scouting als voorzitter van de (overkoepelende) stichting Scouting St. Maarten-Hildegard, een scoutingvereniging met in totaal zo'n 150 leden.

Brede school
Behalve bij de Wereldjamboree heeft Roek ook gewerkt bij de scholenstichting Panta Rhei. "Daar ben ik ook een beetje ingerold door mijn vrijwilligerswerk want ik heb eigenlijk personeel en organisatie gestudeerd." Bij Panta Rhei hield hij zich met name bezig met de ontwikkeling van de brede scholen in Leidschendam-Voorburg. "Vooral de combinatie van onderwijs met kinderopvang", licht hij toe. Zo was hij betrokken bij de totstandkoming van de combinatie van kinderopvang met de St. Maartensschool in Voorburg, maar ook de combinatie van scoutinggebouwen met kinderopvang bij scouting St. Maarten-Hildegard aan de Veurselaan in Voorburg en het scoutinggebouw Freddy's Hoeve met de kinderopvang van Vlietkinderen. Op dit moment is Roek parttime koster van de Kruisheuvelkerk aan de Burg. Roeringlaan in Leidschendam.

Veurs College
Na basisschool De Heuvelzijde (die niet meer bestaat) ging Ebo naar de middelbare school in het Veurs College in Leidschendam. Al die jaren in het noodgebouw aan het Fluitpolderplein. Dat deed zo'n 20 jaar dienst, ondanks de slechte staat waarin het verkeerde. "Pas toen de staatssecretaris van onderwijs Ginjaar-Maas tijdens een bezoek aan de school zelf door de vloer zakte, kwam de zaak in een stroomversnelling en kwam de bouw van een nieuw schoolgebouw voor het Veurs College erdoor", lacht Roek. Hij was op school in de feestcommissie erg actief met het organiseren van activiteiten. "Ik heb er misschien wel meer geleerd buiten, dan tijdens de les."

Oud-leerlingen
In zijn laatste jaar richtte Roek de Stichting Oud-leerlingen Veurs College (SOLV) op. Zijn band met het Veurs (inmiddels Veurs Lyceum) was (is) erg sterk. "Ik heb er veel leuke dingen meegemaakt. Roek was maar liefst 35 jaar voorzitter van de SOLV die zich met name bezighoudt met reünies en het vertegenwoordigen van de leerlingen bij jubilea en het afscheid van leerkrachten van het Leidschendamse Veurs Lyceum en diploma-uitreikingen. Bovendien werd 2 keer peer jaar het boekje De Parasol uitgebracht. Een paar jaar geleden nam Roek afscheid van de SOLV, waarvan hij wel nog altijd erevoorzitter is. Inmiddels kun je zeggen dat de cirkel rond is. "Onlangs was ik er zelf eens een keertje, niet namens de SOLV, maar als vader van mijn zoon, die op het Veurs zijn diploma uitgereikt kreeg."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant