Foto: Martijn Mastenbroek/Telstar
Foto: Martijn Mastenbroek/Telstar
BUIENRADAR

Zon, warmte, kwallen en onweersbuien

Regio 100 keer gelezen

Regio - Het is stralend zonnig en warm dit weekend. Toch is het opletten op het strand. Door de oostenwind komt er in zee een onderstroom op gang, die kwallen aanvoert. De wind trekt morgen nog wat verder aan, waardoor het dan een ideale watersportdag is, zij het niet dat de dag wordt afgesloten met een aantal pittige onweersbuien.

Het gevaar van de aflandige wind is dat deze wind de bovenlaag van het zeewater vanaf het strand de zee in blaast. Deze bovenlaag noemt men de bovenstroom. De kracht van de bovenstroom hangt af van de kracht van de wind. Morgen gaat het matig tot krachtig waaien uit het oosten, waardoor er ook een krachtige bovenstroom komt te staan. Zo kan een zwemmer of iemand die gebruik maakt van een luchtbed of opblaasbootje gemakkelijk afdrijven de zee in. Een ander gevolg van de oostenwind is dat er veel kwallen aanspoelen op de stranden, vanwege de zogenoemde onderstroom. Daarmee worden de kwallen juist naar de kust gedreven en spoelen op het strand aan. 

Donderbuien
Ten zuiden van Nederland ontwikkelen zich morgen een aantal regen- en onweersbuien. In de middag passeren ze België om aan het einde van de middag de zuidrand van Nederland te bereiken. Het kunnen pittige buien zijn, met onweer, windstoten, lokaal veel regenwater en mogelijk ook hagel. In de loop van de avond verspreiden de buien zich over de rest van het land. Zo wordt de warmte verdreven. Begin volgende week is het koeler en wisselvallig. Vooral maandag vallen nog enkele stevige buien en met name in de avond staat er ook nog veel wind.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant