Carine Schaap.
Carine Schaap.

Wie is...Carine Schaap?

Actueel 363 keer gelezen

Carine Schaap was in 1994 één van de oprichters van het Platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg toen de Wet Voorzieningen Gehandicapten werd ingevoerd. Zelf is zij sinds 1990 afhankelijk van een rolstoel vanwege een gedeeltelijke dwarslaesie die zij opliep door een tumor in haar rug. "Ik was voorheen werkzaam in het hoger beroepsonderwijs en wilde toch graag actief blijven", vertelt zij.

Door Dick Janssen

Carine Schaap en haar man Luuk, die twee zonen en vier kleinzonen hebben, wonen sinds 8 jaar in een gelijkvloerse woning aan de IJsvogellaan in Leidschendam. Dat bevalt haar prima. "Ik ben een enthousiast tuinierster, maar bij mijn vorige woning in Voorburg, waar ik 28 jaar woonde, kon ik in mijn tuin alleen nog bij de randen actief zijn. Nu heb ik een groot terras waarop wel zo'n 60 plantenbakken staan, waar ik goed bij kan. Bovendien hebben we verschillende zitjes, zodat we ieder moment van de dag wel in de zon kunt zitten." Schaap rijdt verder zelf auto, zit in een leesgroep en volgt graag cursussen op het gebied van kunstgeschiedenis en architectuur. Ook is zij enthousiast watersporter. "Ik ga één keer per week roeien in Rotterdam bij Roeivalidatie." 

Schaap richt zich met het Platform Gehandicapten op de belangenbehartiging voor mensen met een lichamelijke beperking en chronisch zieken. Voor verstandelijk gehandicapten zijn er weer andere organisaties. "Al hebben wij daar wel regelmatig contact mee, net als met organisaties voor blinden en slechtzienden en doven en slechthorenden, omdat er wel veel zaken zijn waar zij ook mee te maken hebben", verduidelijkt Schaap. Zij is tevens een tijd lang voorzitter geweest van de Vrouwen Advies Commissie die tekeningen van en plannen voor nieuwe woningen bekijkt om te zien of daar zaken in zitten die beter kunnen, of praktischer zijn. Ook het toetsen op een goede toegankelijkheid, voor bijv. rolstoelen, is daar onderdeel van. 

Voor het platform is de toegankelijkheid van (openbare) gebouwen en winkels een belangrijk aandachtspunt. De werkgroep Openbare Toegankelijkheid houdt zich hiermee bezig. Er wordt jaarlijks tijdens de landelijke Week van de Toegankelijkheid een aanmoedigingsprijs uitgereikt door het platform. "Belangrijk is dat bedrijven, instellingen en winkels voorzieningen hebben zodat deze voor rolstoelen en scootmobielen toegankelijk zijn", aldus Schaap. "Bijvoorbeeld door een hellingbaan, bredere deuropeningen en winkelpaden en geen, of lage, drempels. Maar we doen het niet allemaal voor onszelf, want mensen met een rollator, een kinderwagen, een (boodschappen) koffertje op wielen e.d. hebben daar ook profijt van."

Het platform komt zoveel mogelijk op voor mensen met een beperking. Carine Schaap spreekt veel in tijdens gemeenteraadsvergaderingen om zaken aan de kaak te stellen. Momenteel is er veel te doen over de forse bezuinigingen door de overheid. "Dat is best schrijnend. Alle regelingen zijn slechter. Voor sommigen betekent dat wel een achteruitgang van zo'n 250 euro. Doordat de bijdrage voor vervoer ook minder is, kunnen mensen moeilijker de deur uit, hebben zij minder contacten en dreigen in een isolement te raken. Verder gaat iedereen er in uren huishoudelijke zorg op achteruit. Het is ons gebleken dat weinig mensen bezwaar aantekenen. Heel veel mensen schikken zich in hun lot omdat zij te bang zijn voor veel veranderingen en dat zij bijvoorbeeld een andere hulp krijgen dan degene die dat nu doet. Dat moet anders." Samen met organisaties uit heel Haaglanden  willen wij binnenkort een brief sturen naar de gemeenteraden om te kijken of er toch nog niet ergens een potje is om de drastische bezuinigingen te verzachten. Verder geeft het platform veel voorlichting en helpt bij hulpaanvragen.

Sinds vijf jaar kent het platform een scholenproject. Aan leerlingen van groep 8 van de basisschool wordt op speelse wijze duidelijk gemaakt hoe het is om te moeten leven met een beperking. Zo kunnen zij een parcours afleggen in een rolstoel, of met een blinddoek om en moeten zij met een hand op de rug opdrachten vervullen zoals het aantrekken van een trui, het vastmaken van een knoop, aardappels schillen of een dop of deksel losdraaien. Schaap gaat zelf regelmatig kijken bij het project: "Kinderen vinden het leuk, zijn geraakt en stellen veel vragen". 

Een andere activiteit is het organiseren van scootmobieltochten in samenwerking met het Rode Kruis. Zoals binnenkort op 9 september naar Meijendel in Wassenaar. "En binnenkort hopen we ook een langzame tocht te organiseren voor elektrische rolstoelen en scootmobielen met een kleine actieradius", vult Schaap aan.

Samen met het HTM en de Haagse organisatie Voorall heeft het platform enige tijd geleden hen project Begeleid Reizen opgezet voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. "Door mensen drie keer te begeleiden leren wij hen zelfstandig te reizen met de RandstadRail", legt Schaap uit. "De RandstadRail is sowieso ideaal. Er is altijd een speciale plek voor rolstoel of scootmobiel. Ik maak er zelf regelmatig gebruik van als ik met een vriendin bijvoorbeeld naar de film ga in Den Haag."
Voor informatie over het Platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg: tel. 3871704, of kijk op www.platformgehandicaptenLV.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant