Wethouder Frank Rozenberg opende de Open Monumentendag (foto's: Michel Groen).
Wethouder Frank Rozenberg opende de Open Monumentendag (foto's: Michel Groen).

Monumentendag weer drukker

Actueel 199 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De Open Monumentendag van afgelopen zaterdag 12 september werd druk bezocht en was dé gelegenheid om te zien hoe bijzonder mooi en verschillend de monumenten in Leidschendam-Voorburg zijn. Wethouder Frank Rozenberg opende om 10.00 uur zowel de Open Monumentendag als de tentoonstelling 'Piet Klaarhamer, leermeester van Gerrit Rietveld'.

Het thema Kunst&Ambacht werd op diverse manieren over het voetlicht gebracht, zoals ambachtelijk stucwerk, wandbeschilderingen, tegeltableaus, glas-in-lood, houtsnijkunst en goud en zilver. Ook de vele activiteiten die onder de noemer Kunst&Ambacht werden georganiseerd, werden goed bezocht.

Open Monumentendag viel dit jaar niet samen met de Vlietdagen, waardoor de aandacht van het publiek volop naar de opengestelde monumenten ging. Het totale aantal bezoekers beliep ongeveer 2500. "Dat zijn er 500 meer dan in 2013, waarmee we de stijgende lijn sinds 2010 voortzetten", aldus Rob Hanzon, bestuurslid van de stichting Open Monumentendag. "Uit de tellijsten die door alle geopende monumenten werden bijgehouden bleek dat ongeveer 15% van de bezoekers uit kinderen bestond. Ook ontvingen de monumenten in Leidschendam-Voorburg geïnteresseerde bezoekers uit andere gemeenten, zoals uit Amsterdam en Delft."

Veel belangstelling ging uit naar de nieuw geopende monumenten, waaronder het huis aan het Westeinde 140, het woon/winkelpand aan Herenstraat 141/143, het bijzondere huis aan de Veursestraatweg 191 en het kaaspakhuis aan de Delftsekade 30/31. Zo'n 125 bezoekers werden er in elk van deze monumenten verwelkomd, mede vanwege de relatie van deze monumenten met het thema Kunst&Ambacht.

De demonstraties glas-in-lood en houtrestauratie in respectievelijk de St.Martinuskerk en de Petrus en Pauluskerk, trokken elk 500 à 600 bezoekers. De tentoonstelling 'Piet Klaarhamer, leermeester van Gerrit Rietveld' in museum Swaensteyn, werd door 400 bezoekers bekeken. De tentoonstelling is nog tot eind oktober te bezoeken.

Tijdens de Open Monumenten Dag hebben ook vier leden van Lionsclub Voorburg Prinses Marianne bij het team vrijwilligers geholpen bij de informatiestand van de OMD bij Huize Swaensteyn in de Herenstraat in Voorburg en bij de informatiestand op het plein bij de Petrus en Pauluskerk in Leidschendam.

(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: Michel Groen).
(foto: PR).
(foto: Michel Groen).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant