Antoon van Santen tijdens een klaverjasmiddag van de KBO (foto: Dick Janssen).
Antoon van Santen tijdens een klaverjasmiddag van de KBO (foto: Dick Janssen).

Wie is...Antoon van Santen?

Algemeen 433 keer gelezen

Stompwijk - Het stikt van de Van Santens in Stompwijk, maar Antoon van Santen is een geval apart. "En ik sta als A.H.J. van Santen bovenaan in het telefoonboek", lacht Van Santen.

Door Dick Janssen

Antoon van Santen (73) werd geboren op een boerderij aan de Oostvlietweg als één van de drie zoons en met nog drie zussen. Toen hij in 1965 trouwde, ging hij aan de Van Santhorststraat in Stompwijk wonen. Hij was dit jaar dus 50 jaar getrouwd en vierde dit met maar liefst 18 bruidsparen tegelijk, die allemaal rond die tijd in de net opgeleverde Van Santhorststraat gingen wonen.

Overigens heeft Van Santen tevens 20 jaar aan de Brederode in Leidschendam gewoond, maar is nu al weer jaren woonachtig in het kerkdorp. Van Santen en zijn echtgenote hebben een zoon en een dochter en inmiddels drie kleinkinderen.

Van oorsprong was Van Santen tuinder, maar vanwege gezondheidsproblemen ging hij later in de tuinbouwtechniek. Hij werkte nog zo'n 30 jaar bij Elmeco in Stompwijk. "Verder ben ik 40 jaar lid van de FNV geweest, waarvan een hele poos kaderlid. En ik heb ook nog ledenservice gedaan."

Hulpkoster
Nadat hij met pensioen ging, is Van Santen echter niet stil gaan zitten. Hij zit in het kerkbeheer van de Laurentiuskerk en is daar ook al 13 jaar hulpkoster. "Als de koster er zelf niet is, moet je minstens twee keer per dag de gebouwen controleren en kijken of alles op slot zit.

Verder verricht je kleine reparaties, of houdt toezicht als er reparaties verricht worden. En je moet de klok van de kerktoren opwinden. Dat is nog een traditioneel uurwerk, dus de gewichten van 35 kilo per stuk moeten naar dagelijks naar boven worden gehesen."

Ook als er een graf moet worden gedolven op de begraafplaats bij de kerk, is de (hulp)koster aanwezig. "Vroeger moesten we zelf spitten, maar dat gebeurt nu gelukkig met een kraantje", vertelt Van Santen. Met Allerzielen zorgt hij bovendien dat de begraafplaats mooi verlicht is en hij maait het gras van de tuin achter de pastorie.

KBO
Antoon van Santen is nu ongeveer 14 jaar secretaris van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Stompwijk. "Vroegen waren we samen met Leidschendam, maar sinds een jaar of 8 zijn we zelfstandig", aldus Van Santen.
De afdeling is ook aardig groot met zo'n 230 leden. Dat is bijna 10% van de bevolking van Stompwijk. De KBO organiseert van alles, van de jaarlijkse boottocht ("dit jaar zeer geslaagd en toevallig op de enige mooie dag van augustus", meent hij).

Verder worden fietstochten georganiseerd, uitgaansdagen, elke dinsdag een soos met klaverjassen en rummykub die door zo'n 70 mensen worden bezocht, een Sinterklaasfeest met Sint en Piet, een kerstviering voor 90 personen met diner in Het Blesse Paard, enz.

Belastingaangifte
Daarnaast zorgt Van Santen ook nog voor een stukje ondersteuning van ouderen op het gebied van WMO-aanvragen en verzorgt hij voor maar liefst 60 Stompwijkse ouderen de belastingaangifte. "Ik vind het leuk om met mensen om te gaan. Ik probeer ze wat mee te geven en leer er zelf ook nog altijd van", motiveert hij zijn inzet voor de Stompwijkse gemeenschap.

Landgoed
Dan gaat er ook nog tijd zitten in zijn tuin aan de Dr. van Noortstraat. "Mijn landgoed", noemt Van Santen het zelf, om maar aan te geven het wel iets groter is dan een volkstuintje. "Qua activiteiten ben ik langzamerhand echter wel wat aan het afbouwen", geeft Van Santen aan. "Ik doe alleen nog leuke dingen en wil ook meer tijd aan de kleinkinderen gaan besteden. Ik kan al die dingen verder alleen maar doen dankzij mijn vrouw, die trouwens ook actief is bij de KBO en voor de kerk", wil hij tot slot nog wel kwijt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant