Zeynep H. Killi van de stichting Interculturele Bevordering Contact en Educatie (IBCE).
Zeynep H. Killi van de stichting Interculturele Bevordering Contact en Educatie (IBCE).

Wie is...Zeynep H. Killi?

Algemeen 1.012 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - "Als er iemand is die het verdient om eens wat aandacht te krijgen, is het Zeynep Killi van de Stichting Interculturele Bevordering Contact & Educatie (IBCE). Ze verdient een lintje". Zo werd de inwoonster van Leidschendam bij Het Krantje aangemeld voor deze rubriek.

Zeynep H. Killi heeft een Koerdische achtergrond en kwam zo'n 30 jaar geleden zelf als vluchteling vanuit Turkije naar Nederland. Aanvankelijk kwam zij in Den Haag terecht. Na 4,5 jaar verhuisde zij naar Voorburg en sinds 20 jaar is zij woonachtig in de wijk Nieuw Duivenvoorde in Leidschendam. Zij heeft twee zoons, waarvan er een in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg zit.

Al vrij snel toen zij enigszins ingeburgerd was in Nederland ging Killi zelf mensen helpen. "Ik ben begonnen met een analfabete Turkse vrouw te leren lezen en schrijven. Er kwamen er steeds meer en uiteindelijk gaf ik aan allerlei groepjes les." Zeynep, die in Turkije eigenlijk verpleegkundige was en sociale psychologie had gestudeerd, volgde in Nederland de Lerarenopleiding Basiseducatie voor Volwassenen, studeerde maatschappelijk werk en dienstverlening en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Zij was ondermeer werkzaam als voorlichter aan migranten in een gezondheidscentrum in Den Haag. "Maar ik heb eigenlijk van alles gedaan om hier een bestaan op te bouwen voor mij en mijn twee zoons", vult Zeynep aan. "Ik was docent in de basiseducatie voor volwassenen, maatschappelijk werkster in de jeugdhulpverlening, schreef artikelen voor een Turks vrouwenblad, heb een tv-programma voor de jeugd en kinderen gemaakt en geacteerd in films en toneelstukken."

In Leidschendam-Voorburg was Zeynep Killi initiatiefneemster voor de stichting IBCE: Interculturele Bevordering Contact & Educatie. Jongeren en ouderen, vrouwen en mannen, nieuwkomers uit de gehele wereld en mensen die hier in Leidschendam-Voorburg zijn geboren en getogen: de stichting IBCE brengt ze bij elkaar. Om elkaar te ontmoeten, met elkaar kennis te maken en elkaars kennis en ervaring te delen. De stichting organiseert activiteiten als huiswerkbegeleiding voor basis- en middelbare scholieren, het huiskamerproject, 'Wegwijs' cursussen voor vrouwen en diverse ontmoetingen tussen bewoners uit verschillende culturen zoals het 'Kooktheater'. Samen met de overige bestuursleden organiseert en coördineert Zeynep sinds 2000 de kerngroep vrouwen, WegWijs cursussen en allerlei activiteiten voor kinderen, jongeren en vrouwen. Zij zet zich nog steeds in voor de stichting, schrijft artikelen en is gastdocent bij Vluchtelingenwerk. Ze is regelmatig te vinden in de wijk- en dienstencentra De Groene Loper in Voorburg, De Plint in en Stichting Vluchtelingenwerk Leidschendam.

"We hebben we al een groot aantal geslaagde evenementen gehouden", vertelt Zeynep enthousiast. "Met kunst en cultuur, zoals film, kleding en koken, met feesten -van internationale vrouwendag tot burendag tot sinterklaas, kerst en pasen - en met activiteiten door en voor jongeren, zoals huiswerkbegeleiding en kinderkamp. Sommige zijn eenmalig, maar andere wekelijks of maandelijks terugkerend. We gaan er graag mee door en proberen ook uit te breiden naar nieuwe activiteiten, met nieuwe deelnemers en op nieuwe locaties. Dankzij onze sponsors en onze vele vrijwilligers die het allemaal mogelijk maken."

De huiswerkbegeleiding die wordt gegeven in samenwerking met Vluchtelingenwerk is een groot succes. "We helpen kinderen leren en stimuleren en motiveren hen", aldus Zeynep. "We hebben ook zes jongeren die vroeger zelf huiswerkbegeleiding bij ons hebben gekregen en nu andere kinderen helpen. En dat het succesvol is, blijft wel uit het feit dat er van hen vijf in het laatste jaar van het gymnasium zitten", vertelt Zeynep trots. Onlangs was er verder nog een geslaagde talentenshow bij de huiswerkbegeleiding. Maar we zoeken nog steeds nieuwe vrijwilligers voor huiswerkbegeleiding, vooral voor talen en exacte vakken in het middelbaar onderwijs."

Ook enthousiast is Zeynep over het huiskamerproject met kinderen en allerlei activiteiten, zoals techniek, tekenen, schilderen spelletjes knippen en plakken. "En daarna gaan we met z'n allen een hapje eten met kinderen." Sowieso is eten belangrijk als sociale activiteit bij IBCE. "We organiseren ook twee keer per maand een multiculturele maaltijd in De Plint. Daar komen wel zo'n 50 mensen op af. Daar brengen we nieuwe Nederlanders met oudere Nederlanders in contact", zo drukt Zeynep het uit. "We maken het altijd heel gezellig met natafelen en eventueel een wijntje toe."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant