Het openingsfeestje van de Tovertuin, binnen in de villa van Vliet & Burgh (foto: Nicole Romijn).
Het openingsfeestje van de Tovertuin, binnen in de villa van Vliet & Burgh (foto: Nicole Romijn).

Tovertuin voor tienermoeders in opvangtehuis

Actueel 1.374 keer gelezen

Voorburg = Onlangs opende Stichting Het Vergeten Kind haar laatste tovertuin van 2015. En wel een heel bijzondere. Op de plek waar de stichting ooit begon, als de toenmalige Guusje Nederhorst Foundation, Vliet & Burgh aan het Oosteinde in Voorburg.

De plek die destijds een somber kindertehuis was, is nu omgetoverd in een prachtig opvangtehuis mét (binnen) een zogenaamde Tovertuin voor tienermoeders uit een instabiel en onveilig milieu. Een bijzonder moment voor een heel bijzondere Stichting, reden voor een feestelijke opening. De Tovertuin is mogelijk gemaakt door Ladies Circle Den Haag, Het Leger Des Heils en een anonieme schenker.

Sinds 1 mei vangt het Jeugdhuis Vliet & Burgh 10 jonge (aanstaande) moeders op in de leeftijd tot ongeveer 23 jaar. Alle (aanstaande) moeders verblijven bij 'Zij aan Zij' op indicatie van jeugdzorg. De (aanstaande) moeders worden voorbereid op de bevalling en/of voorbereid en begeleid naar zelfstandig wonen. De villa wordt dus zeker ingezet voor goede doeleinden: het helpen en begeleiden van jonge moeders.

De jonge moeders hebben, voordat ze bij het Leger des Heils komen soms (al dan niet met hun kindje) van opvang naar opvang gezworven. De relatie met familie/ouders is veelal verstoord. Van de jonge moeders wordt veel verwacht. Ze zijn puber, maar dragen tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid in de zorg van hun kindje. Daarnaast wordt van hen verwacht naar school te gaan of een baantje te vinden, hebben ze meestal forse schulden en hebben ze ook nog te maken met een ex-vriendje en/of nieuw vriendje. Kortom hun persoonlijke jonge leven is zeer complex. Extra mooi dus dat er nu een tovertuin komt waar hun kinderen zich kunnen verwonderen.

In den beginne
De villa, die in 1953 gedoneerd werd voor 1 gulden aan het Leger des Heils, was het begin van Stichting Het Vergeten Kind. Ooit was het een somber en donker kindertehuis en trof de stichting hier hele jonge kinderen aan die al heftige ervaringen (zoals misbruik, mishandeling en verwaarlozing) hadden meegemaakt. Zelfs baby's die verslaafd geboren werden. Stap voor stap, met de hulp van de sponsors, is de villa door de jaren heen omgetoverd tot een statige villa met net nieuw: de Tovertuin. De opening van de Tovertuin was niet alleen feestelijk, maar ook een bijzonder en licht emotioneel moment voor de Stichting en haar partners.

Vergeten Kind
Stichting Het Vergeten Kind zet zich in voor 33.000 kinderen met soms heftige geestelijke littekens die niet thuis in hun eigen bedje kunnen slapen. Vergeten kinderen die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten of gevlucht zijn en in sobere opvanglocaties verblijven. Deze kinderen zie je niet en hoor je niet en daarom worden ze 'vergeten kinderen' genoemd. De stichting geeft deze kinderen een kindvriendelijke leefomgeving, biedt ze activiteiten en organiseert evenementen, zodat ze kunnen spelen, bewegen en ontspannen en brengt hen onder de aandacht van het publiek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant