Frans Kokshoorn.
Frans Kokshoorn.

Wie is...Frans Kokshoorn?

Actueel 1.050 keer gelezen

Voorburg - Frans Kokshoorn is best een bekende beeldhouwer. In Voorburg is hij vooral bekend van het bronzen beeld van de fietsende figuur met de dubbelgeklapte paraplu, dat is geplaatst aan de Prins Bernhardlaan, ter hoogte van de Koningin Julianalaan.

Door Dick Janssen

Ook het beeld van de mantel bij Florence De Mantel is van zijn hand en de poortwachter aan de Franse Kerkstraat in Voorburg. In zusterstad Temecula in de Verenigde Staten staat verder een - door de gemeente Voorburg geschonken - beeld van mensfiguren op de fiets met een paraplu. En op dit moment staat er in zijn atelier een kunstwerk voor een particulier klaar, dat een figuur op een fietsje voorstelt met (jawel) een dubbelgeklapte paraplu. Dat lijkt dus wel een beetje zijn beeldmerk.

"Toen ik nog naar de Koninklijke Academie aan de Prinsengracht in Den Haag fietste had ik zó'n hekel aan natregenen, dat dat me kennelijk geïnspireerd heeft", vertelt hij. "Er zit ook wel een gedachte achter, van doorzetten met tegenwind en zo, maar aan de andere kant is het ook gewoon humor." In 2004 won Kokshoorn de Aart van den IJsselprijs.

Frans Kokshoorn is een geboren en getogen Voorburger. Hij werd geboren in het oude dorp en heeft daar ook op school gezeten. Na de LTS en MTS ging hij aan het werk bij een architectenbureau als bouwkundig tekenaar. Hij ging naar de Vrije Academie en vervolgens naar de Koninklijke Academie voor de beeldende kunst in Den Haag. Daarna ging hij (parttime) aan de slag in een psychiatrisch ziekenhuis waar hij creatieve therapie gaf. Vervolgens werd hij steeds meer beeldhouwer, waarnaast hij nog les gaf. "Ik ben nu zo'n 45 jaar beeldhouwer en heb eigenlijk altijd ateliers in het oude dorp gehad", aldus Kokshoorn.

Hij woont zelf aan de Kerkstraat en heeft op nr. 33A zijn eigen galerie waarachter zijn atelier gevestigd is. In deze galerie exposeren meestal andere kunstenaars die Kokshoorn op die manier een podium wil geven. "Zelf heb ik op dit moment nog een expositie in Artibrak in de Herenstraat lopen, maar ik ga deze week een verkoopexpositie inrichten met werk van mezelf en 10 andere kunstenaars in mijn eigen galerie. Dat is vooral wat kleiner spul voor de feestdagen."

De Voorburger heeft van jongs af aan veel getekend en geschilderd. Pas na de Koninklijke Academie heeft hij zich toegelegd op beeldhouwen. Hij beeldt eigenlijk altijd menselijke vormen en figuren uit. Het is ook heel herkenbaar werk, zoals met de papapluutjes.

"Ik maak een soort schetsje in mijn hoofd en ga dat dan uitvoeren in was. Leuk vind ik ook om bijvoorbeeld bankjes te maken met een figuur, waar andere mensen dan naast gaan zitten. Dat er ook echt gebruik van gemaakt wordt en het deel uitmaakt van de openbare ruimte."

Meestal is Kokshoorn met verschillende beelden tegelijkertijd bezig. "Als ik met de ene bezig ben, krijg ik vaak alweer inspiratie voor een volgend werk", lacht Kokshoorn. Of hij combineert materialen die rondzwerven in zijn ietwat rommelige atelier. "Ik heb altijd wel ideeën" aldus de kunstenaar.

Soms is hij wel 1,5 tot 2 maanden bezig met een werk. Hij maakt het eerst in was en dan maakt de bronsgieter er mallen van, giet het werk in delen in brons en zet het dan in elkaar. "Ik werk eigenlijk voornamelijk met brons, of brons in combinatie met glas, steen of hout", zegt Kokshoorn.

De weduwnaar is intussen 68 jaar oud en nog bijna dag en nacht in zijn atelier te vinden. Hij is bijzonder productief en maakt, alle kleine werken inbegrepen, misschien nog wel zo'n 100 beelden per jaar.

"Waarom zou ik ermee stoppen? Ik kan mijn eigen tijd indelen, geef daarnaast een beetje les en heb er nog veel plezier in ook."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant