Ton Verkerk vraagt zich af waar hij al zijn materialen moet opslaan nu hij zijn moestuin, gelegen op de grens tussen Leidschendam en Stompwijk, moet ontruimen (foto: Inge Koot)
Ton Verkerk vraagt zich af waar hij al zijn materialen moet opslaan nu hij zijn moestuin, gelegen op de grens tussen Leidschendam en Stompwijk, moet ontruimen (foto: Inge Koot)

Moestuin ontruimd; Voedselbank de dupe

Actueel 235 keer gelezen

Leidschendam - Werken in zijn moestuin is de hobby van de 72-jarige Leidschendammer Ton Verkerk. Hij doet dit al ruim 25 jaar, maar nu moet hij de grond inleveren. De eigenaar van de grond is overleden en het huis wordt verkocht. Dit is niet alleen een drama voor Ton maar ook voor de Voedselbank. Veel van zijn groenten gaan daarheen en zo zorgt Ton ervoor dat ook de minderbedeelde medemens kan genieten van verse groente.

Door Inge Koot

Elke dag is Ton te vinden in zijn moestuin op 5 minuten fietsafstand van zijn huis. Hij is naarstig op zoek naar een nieuwe locatie, maar die liggen niet voor het oprapen. "Ik heb mij bij verschillende tuinverenigingen in de buurt ingeschreven maar overal is er een wachtlijst." Een tuin huren bij een tuinvereniging heeft volgens Ton ook de nodige nadelen. "Je moet aan allerlei regels voldoen. Daar had ik bij Nico geen last van." Hij laat foto's zien van zijn ruime plek in Stompwijk op de grens met Leidschendam. Het ziet er verzorgd uit met strakke paden en rechte stroken waarin de verschillende groenten en fruitsoorten zijn verbouwd. Ook heeft hij er een kleine kas staan en platte ramen waaronder hij bijvoorbeeld komkommers en paprika's kweekte. Maar nu moet hij alles afbreken en opslaan.

Ook voor de Voedselbank is het teleurstellend dat Ton zijn tuin moet ontruimen. Ton belde bijna wekelijks naar Henk Willemsen van de Voedselbank als hij weer een aantal kratjes met verse groenten klaar had staan. "Ik zette de kratjes dan onder mijn raam zodat de vrijwilligers het op konden halen wanneer het hen uitkwam." Ook buurtbewoners treffen regelmatig een zak met groente aan voor de deur. En niet te vergeten de pioenrozen waarmee hij iedereen verraste.

Regelmatig drinkt hij een drankje met vrienden in café de Conckelaer in Voorburg. Daar treft hij Irene Verhoeff die zich het lot van Ton aantrekt. "De beste man zit nu met zijn handen in het haar. 'Hoe komt hij aan een stuk land? De bank gaat hem niet helpen om iets te kopen. Deze man leeft voor zijn medemens, zijn groenten en fruit. Hij heeft passie, is energiek en onbaatzuchtig." Wie kan Ton Verkerk helpen aan een stuk grond waar hij zijn hobby voort kan zetten?

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant