De komst van asielzoekers houdt de gemoederen bezig in Leidschendam-Voorburg gezien de hoeveelheid aanwezigen in de raadszaal (foto/tekst: Inge Koot).
De komst van asielzoekers houdt de gemoederen bezig in Leidschendam-Voorburg gezien de hoeveelheid aanwezigen in de raadszaal (foto/tekst: Inge Koot).

Insprekers overwegend tegen komst AZC

Actueel 248 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Voor- en tegenstanders van een asielzoekerscentrum (AZC) in Leidschendam-Voorburg kwamen maandag 7 december samen in de raadszaal van Huize Swaensteyn in de Voorburgse Herenstraat. Omdat zoveel insprekers zich hadden aangemeld voor de vergadering van de commissie algemene zaken van dinsdag werd er een speciale bijeenkomst ingelast om al deze 25 insprekers hun zegje te laten doen.

Op de agenda van de raadscommissie staat huisvesting van vluchtelingen in de breedste zin van het woord. Dus niet alleen de mogelijke vestiging van een AZC op het terrein van Schakenbosch maar ook mogelijke locaties voor het huisvesten van vergunninghouders. Dat er geen draagvlak is voor een AZC voor 800 vluchtelingen heeft het college inmiddels ervaren maar of er nu wel steun bestaat voor een kleiner AZC van 200 tot 400 of 600 asielzoekers valt nog te betwijfelen gezien de enorme belangstelling in de raadszaal.

Maar er zijn niet alleen tegenstanders die hun mening kenbaar willen maken aan de raadsleden. Ook meerdere voorstanders nemen plaats achter het spreekgestoelte. Zoals de heer Wapenaar die pleit vóór een AZC. "Slechts 500 omwonenden hebben de informatiebijeenkomst bezocht maar de gemeente heeft meer inwoners", stelt Wapenaar. "Gezien de grote hoeveelheid vrijwilligers die zich gemeld hebben bij de crisisopvang lijkt er meer draagvlak voor asielzoekers te bestaan in de gemeente dan verondersteld."

Ook de heer Necuaa,voormalig asielzoeker en inmiddels al vele jaren inwoner van de gemeente, hoopt op een AZC in Leidschendam-Voorburg maar dan voor maximaal 200 asielzoekers. Hij is dankbaar voor de gastvrijheid die hij in Nederland heeft ervaren als vluchteling. Marianne Cornelissens houdt ook een vurig pleidooi voor een rechtvaardige en humane permanente opvang in de gemeente. Haar oproep om een opvang op Schakenbosch te realiseren voor 400 tot 600 asielzoekers zorgt echter voor veel rumoer in de zaal.

Er zijn zeker ook tegenstanders die de kans grijpen om hun mening te uiten. De heer Paulus is bewoner van de wijk Prinsenhof laagbouw, de wijk die grenst aan Schakenbosch. Hij is mordicus tegen een AZC op die locatie. "Ik heb geen probleem met een AZC maar wel op die plek waar ook al het JGZ zit waar 80 probleemjongeren wonen en GGZ Haagstreek met 100 psychiatrische patiënten. Daarnaast ondervinden we ook nog overlast van de 'boefjes' uit de wijk Prinsenhof hoogbouw." Volgens Paulus vinden er vele incidenten plaats in de wijk en voelen de bewoners zich als enige wijk in Leidschendam-Voorburg steeds minder veilig.

Naast de komst van een asielzoekerscentrum heeft het college ook drie locaties in de gemeente aangewezen als geschikt voor het huisvesten van vergunninghouders. Een van die locaties is de Rijnlandlaan op de plek van de voormalige middelbare school College 't Loo. Omwonenden werden opgeschrikt door een bericht hierover in de media. Het zou gaan om 150 woningen voor statushouders en hun gezinnen. "Een concentratie van statushouders is hier niet gewenst", meldt mevrouw Balk. "Wij eisen een fijnmazige verdeling van statushouders over de gemeente." Hans Hoenderdos vindt de Rijnlandlaan geen geschikte locatie voor statushouders omdat er in de omgeving o.a. een medisch kinderdagverblijf en een basisschool gevestigd zijn.

Johan Kool en Rob de Groot hebben via een burgerreferendum de meningen onder de inwoners van Leidschendam-Voorburg gepeild. Zij overhandigen de uitslag van dit referendum aan de voorzitter van de commissie algemene zaken, Peter van Dolen. Er zijn 4629 stemmen uitgebracht waarvan er 4511 tegen zijn en 118 voor een AZC. "Veel van de tegenstemmers hebben hun mening uitgebreid onderbouwd", vertelt Johan Kool de aanwezigen in de raadszaal. "Wij gaan er vanuit dat er naar deze inwoners wordt geluisterd."

Bij het ter perse gaan van deze krant is de reactie van de verschillende raadsfracties van dinsdag 8 december nog niet bekend. Meer hierover op het krantje-online.nl en in de krant van volgende week.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant