Het vreugdevuur in Voorburg-West in volle gang (foto: Freek Visser).
Het vreugdevuur in Voorburg-West in volle gang (foto: Freek Visser).

Vreugdevuur erg gezellig

Actueel 344 keer gelezen

Voorburg - Bij het vreugdevuur in Voorburg-West, achter wijkgebouw Agora aan de Fonteijnenburglaan – een van de twee legale vreugdevuren in de gemeente - zijn in de nieuwjaarsnacht tussen de 200 en 300 mensen komen kijken.

Het vreugdevuur deed zijn naam aan en was erg gezellig", aldus Jeroen Zoutendijk namens de organisatie. "Zo ver ik weet zijn er geen incidenten geweest. In totaal zijn er zo'n 700 pallets en 200 kerstbomen in vlammen opgegaan. Ook dit jaar waren er weer veel bewoners die hun kerstboom kwamen brengen. Op de dag zelf komen ook steeds meer kinderen kijken als we de brandstapel aan het bouwen zijn."

Sinds dit jaar is het Vreugdevuur in Voorburg-West toegevoegd aan de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Dat betekent echter niet dat omwonenden van het grasveld achter Agora aan de Fonteijnenburglaan blij zijn met het vuur. "De overlast die het vreugdevuur ons echter geeft is helaas sterk onderbelicht. Het (ook veel illegale) vuurwerk dat hierbij wordt afgestoken is voor ons als bewoners een verschrikkelijke ergernis. Vooral omdat er niet te anticiperen valt op de heftige knallen die dit geeft. Plus het feit dat die knallen tot een uur of 05.00 in de ochtend na oud en nieuw blijven doorgaan en ons steevast uit de slaap houden. In de gevallen dat wij niet er niet zijn met oud en nieuw keer ik elk jaar terug in de hoop dat mijn huis er nog staat."

De beschadiging van het veld door het vreugdevuur is een ander belangrijk bezwaar van omwonenden. "Wij kijken wij tot ver in het jaar naar een enorme zwarte plek op het groene veld."

De erkenning als vermelding van het vreugdevuur in Voorburg-West op de lijst Immaterieel Erfgoed is volgens de burgemeester overigens geen garantie voor de toekomst, meldde hij al eerder. "We geven de organisatie dit jaar het voordeel van de twijfel. Als blijkt dat omwonenden teveel overlast ondervinden van het vreugdevuur en de grote aanloop die dit met zich meebrengt dan garanderen wij zeker niet dat er volgend jaar weer een vergunning wordt verleend."

Er is ook een petitie gehouden bij de direct omwonenden over het wel of niet hebben van dit vuur. Over de uitkomst hiervan is de redactie van Het Krantje niets bekend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant