Vlietland vervult een essentiële rol in de randstad ten behoeve van de ontspanning en vrijetijdsbesteding (archieffoto).
Vlietland vervult een essentiële rol in de randstad ten behoeve van de ontspanning en vrijetijdsbesteding (archieffoto).

Weinig aanpassingen Rijnlandroute

Actueel 69 keer gelezen

Leidschendam/Den Haag - De Raad van State is heeft zich woensdag 27 januari uitgesproken over de aan te leggen RijnlandRoute waaronder de geboorde tunnel die onder de gemeente Voorschoten wordt aangelegd.

Op twee onderdelen moet de provincie het inpassingsplan voor de RijnlandRoute aanpassen. Het gaat om precieze locatie van de tunnelmond aan de westelijke zijde en een kleine wijziging op de plankaart ten behoeve van een perceel aan de Vrouwenweg in Leiden. Wethouder Eppe Beimers (oud-wethouder van Leidschendam-Voorburg en portefeuillehouder RijnlandRoute): "Deze uitspraak geeft duidelijkheid voor alle partijen en borgt de geboorde tunnel onder het grondgebied van Voorschoten. We blijven scherp op de verdere belangen van Voorschoten bij de uitvoering van de plannen."

Teleurgesteld
Directeur Bart Carpentier Alting van Vlietland B.V. is teleurgesteld dat de plannen voor de Rijnlandroute in deze vorm zijn goedgekeurd maar wijst op de onlangs nog door Provinciale Staten herbevestigde motie (449) waarin onder meer het grote belang staat genoemd dat het college van Gedeputeerde Staten haar toezeggingen gestand doet ten aanzien van de aanleg van goede geluid- en zichtwerende voorzieningen naast de Rijnlandroute ten behoeve van Vlietland aangezien "Vlietland als recreatiegebied een essentiële rol vervult in de randstad ten behoeve van de ontspanning en vrijetijdsbesteding voor een substantieel deel van de bevolking".

Verder wijst Carpentier Alting op de in 2009 contractueel vastgelegde verplichting van de provincie om langs de rijksweg A4 ten behoeve van Vlietland adequaat geluid- en zichtwerende schermen te laten realiseren en dit zo spoedig mogelijk te doen. "De overeengekomen termijn waarbinnen dit had moeten gebeuren is inmiddels ruim verstreken zodat er nu van de provincie verlangd zal worden dat ook deze verplichting alsnog zo spoedig mogelijk na wordt gekomen."

Geschiedenis
De RijnlandRoute is een nieuwe aan te leggen provinciale weg tussen de kust bij Katwijk en de A4 bij Leiden. De weg komt vlak langs recreatiegebied Vlietland te lopen. Medio 2012 heeft de provincie Zuid-Holland besloten de variant Zoeken naar Balans Optimaal te realiseren, een variant die door Voorschoten loopt.

De gemeente Voorschoten hanteert bij de inpassing van de RijnlandRoute het standpunt 'Niet horen, niet zien en niet ruiken' en eind 2012 heeft de gemeente samen met de provincie Zuid-Holland besloten dat de RijnlandRoute in een volledig geboorde tunnel van circa 2.5 kilometer onder Voorschoten wordt aangelegd. Op deze manier zorgt de weg voor zo min mogelijk overlast, worden negatieve gevolgen voor het milieu geminimaliseerd, wordt Voorschoten niet in tweeën gesplitst en worden woningen, bedrijven, sportpark en volkstuinen gespaard. De uitspraak van de Raad van State maakt de start nu mogelijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant