Het onlangs nog verbouwde en uitgebreide Museum Swaensteyn zou in de plannen naar het oude raadhuis verhuizen (archieffoto Charles Groeneveld).
Het onlangs nog verbouwde en uitgebreide Museum Swaensteyn zou in de plannen naar het oude raadhuis verhuizen (archieffoto Charles Groeneveld).

Plannen voor gemeentelijke stoelendans in Herenstraat

Actueel 149 keer gelezen

Voorburg - Het oude centrum van Voorburg op de kaart zetten. Met dat doel heeft het college oud-Voorburg omgedoopt tot Huygenskwartier en samen met partijen zoals ondernemers, bewoners, culturele instellingen en andere betrokkenen gewerkt aan een actieplan vervat in een raadsvoorstel dat dinsdag 16 februari besproken wordt in de commissie Algemene Zaken.

Door Inge Koot

Onderdeel daarvan is een mogelijke verhuizing van de raadzaal van Huize Swaensteyn naar het voormalige raadhuis, Herenstraat 42. En een verhuizing van het net verbouwde museum Swaensteyn naar Huize Swaensteyn.

Het college heeft zich de ambitie gesteld dat het Huygenskwartier Voorburg een toekomstbestendig gebied moet zijn waar de inwoner van Leidschendam-Voorburg graag werkt, winkelt, woont en uitgaat en waar de bezoeker naar toe komt voor een dagje uit. Binnen dit gebied bevinden zich 4 gemeentelijke panden: Herenstraat 42, het voormalige gemeentehuis dat momenteel gebruikt wordt als bedrijfsverzamelgebouw maar waar nog veel ruimte onbenut is, Herenstraat 44 dat gebruikt wordt door het kunstenaarscollectie ArtiBrak, Herenstraat 72 waarin de raadzaal en de griffie zijn gehuisvest en Herenstraat 101 waarin museum Swaensteyn zich bevindt.

Het college wil de gemeentelijke panden actiever in zetten om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan de ambitie voor een toekomstbestendig Huygenskwartier Voorburg. In Huize Swaensteyn wil het college een culturele hotspot realiseren door hier museum Swaensteyn en ArtiBrak in te herbergen. Huize Swaensteyn kan ook plek bieden aan het erfgoedpodium en de trouwzaal blijft hier gehandhaafd.

De huidige panden van Artibrak (Herenstraat 44) en Museum Swaensteyn (Herenstraat 101) worden afgestoten. Herenstraat 42 wordt herontwikkeld waarbij in ieder geval de raadzaal en griffie er een plek moeten krijgen.

Vanavond wordt dit voorstel toegelicht tijdens de Open Raadhuisavond en dinsdag 16 februari bespreekt de commissie van Algemene Zaken het voorstel. Voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek vraagt het college de gemeenteraad €50.000 beschikbaar te stellen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant