Afbeelding

Onderzoek: "Ontuchtplegers zijn vaak bekenden"

Actueel 60 keer gelezen

Regio - Het stereotiepe beeld van ontuchtplegers klopt meestal niet. Dat blijkt uit het eerste deel van het rapport Ontucht voor de Rechter, vandaag gepubliceerd door Corine Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

De dader is vaak juist niet de 'enge man in de bosjes' of iemand die vanuit zijn beroep met kinderen werkt, maar iemand uit de familie-, vrienden- of kennissenkring van het slachtoffer. Daarnaast wordt in 78 procent van de zaken de dader veroordeeld voor het plegen van ontucht met 1 slachtoffer. 1 op de 6 daders is zelf minderjarig. Dettmeijer deed op basis van 200 veroordelingen voor fysiek kindermisbruik onderzoek naar dader- en slachtofferkenmerken en de aard van het misbruik. Ook werd onderzocht hoe slachtoffer en dader elkaar kennen.

Daderkenmerken
Volgens Dettmeijer waarschuwen veel ouders hun kinderen voor kinderlokkers, maar wordt slechts een klein deel (7 procent) van de slachtoffers misbruikt door een onbekende. Ook zijn ouders vaak alert op een persoon die vanuit zijn beroep met kinderen werkt, zoals een leraar of sportcoach. Misbruik door dit type dader komt voor, maar is met 10 procent een minderheid. Het overgrote deel van de daders komen uit de familie-, vrienden- of kennissenkring van het slachtoffer. De verscheidenheid aan zaken, daders, slachtoffers en context waarbinnen het misbruik plaatsvindt, tonen volgens het rapport aan dat er niet gesproken kan worden over dé ontuchtpleger: "Ontucht met kinderen neemt vele gedaantes aan."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant