Clazien en Ron van Kan in de stomerij/wasserij aan de Prins Frederiklaan in Leidschendam.
Clazien en Ron van Kan in de stomerij/wasserij aan de Prins Frederiklaan in Leidschendam.

Stomerij Van Kan wordt Hofleverancier

Actueel 468 keer gelezen

Leidschendam - Ter ere van het 100-jarig bestaan krijgt Stomerij Van Kan aan de Prins Frederiklaan 167 in Leidschendam woensdag 17 februari het Predikaat Hofleverancier uitgereikt door de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, de heer Jaap Smit en de burgemeester van Leidschendam, de heer Hans van der Sluijs.

"Dit is niet zomaar wat, dit is echt een heel speciale gebeurtenis", benadrukken Clazien van Ron van Kan in hun stomerij. Veel mensen denken dat het predikaat Hofleverancier je vanzelf ten deel valt als het bedrijf honderd jaar bestaat, maar dat is niet het geval. Om in aanmerking te komen voor het predikaat Hofleverancier moet een onderneming een belangrijke plaats innemen binnen de regio (bij voorkeur al die jaren onder dezelfde naam). Het bedrijf moet zich onderscheiden door kwaliteit, soliditeit, continuïteit en garant staan voor dienstverlening op hoog niveau.

"Je wordt compleet gescreend; ik ben er een jaar mee bezig geweest", vertelt Clazien. "Je moet echt over de volle honderd jaar onberispelijk gedrag hebben vertoond, op alle onderdelen. Verder gaat het niet om de grootte van het bedrijf; ook kleine bedrijven kunnen het predikaat krijgen."

T-Ford
Tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1916 startte Kees van Kan een 'Wasscherij' aan de Oostvlietweg in Leidschendam (in die tijd nog Stompwijk). Mensen hadden in die tijd nog geen wasmachines en er was tijdens deze oorlog een enorme schaarste aan gas en kolen. Dat gaf op wasdag een probleem. De wasserijen hadden hier minder last van. Zij kregen voorrang omdat zij de hygiëne (volksgezondheid) in het land op peil moesten houden. Hierdoor groeide hun klantenbestand in die tijd.

Met een T-Ford haalde en bezorgde Kees van Kan het wasgoed in de omgeving van Stompwijk, Veur en Voorburg. Het wasgoed werd in manden bovenop de T-Ford vervoerd. Twee zonen kwamen in bedrijf: Frans en Bert van Kan. Nadat Frans een eigen bedrijf startte, heeft Bert het bedrijf voortgezet en besloot zich ook te richten op het stomen van kleding en textiel.


Prijzen gewonnen
In 1968 kwam de wasserij/stomerij naar de Prins Frederiklaan, waar het bedrijf nog steeds gevestigd is in winkelcentrum Prinsenhof. In 1988 werd het bedrijf overgenomen door de derde generatie: Ron van Kan, die er toen al een jaar of 7 werkzaam was. Ron ontwikkelde zich als een gedreven ondernemer die het bedrijf heeft opgebouwd tot een stomerij die haar tijd ver vooruit was.

Al snel viel hij in de prijzen: in 1994 werd het bedrijf winnaar van de Milieuprijs 1994 van de gemeente Leidschendam. In 2014 werd Stomerij van Kan uitgeroepen tot Beste Stomerij van Zuid-Holland en vervolgens werd het bedrijf in dat jaar genomineerd voor The Award of Excellence for Best Practices Textile Cleaning 2014 in Milaan, en eindigde op de 4e plaats van Europa. Tenslotte mochten Ron en Clazien van Kan in 2015 de beker in ontvangst nemen: zij behaalden de 1e PRIJS van de Netex Marketing Jaarprijs 2015. Stomerij van Kan werd uitgeroepen tot beste stomerij van Nederland.

Het predikaat Hofleverancier wordt toegekend door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aan kleine en middelgrote bedrijven voor 25 jaar. Ron en Clazien van Kan zijn zeer trots op deze mijlpaal, zij mogen zich de eerste stomerij van Nederland noemen die het Predicaat Hofleverancier mag voeren. Ook zijn zij de enige Hofleverancier die gevestigd is in de gemeente Leidschendam-Voorburg. "Het is echt letterlijk en figuurlijk de kroon op ons werk", laten Ron en Clazien tot slot weten.

Heugelijk
Op 17 februari wordt aan Van Kan aan het begin van de middag het certificaat overhandigd dat behoort tot de benoeming tot Hofleverancier en wordt ook het speciale (genummerde) schild onthuld, dat op een later tijdstip een mooie plek aan de voorgevel krijgt. Van 16.30 tot 18.30 wordt vervolgens het glas geheven op deze heugelijke gebeurtenis.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant