Minimaal eenmaal per week trainen Mike en Kirstie in de sportschool (tekst/foto: Inge Koot).
Minimaal eenmaal per week trainen Mike en Kirstie in de sportschool (tekst/foto: Inge Koot).

Vader en dochter op de fiets voor goed doel

Actueel 759 keer gelezen

Voorburg - Met een fietstocht naar Barcelona samen met zijn dochter Kirstie vraagt Mike Antonissen aandacht voor het onderzoek 'Langer leven met een hersentumor' van professor Taphoorn. "Elk jaar wordt er bij ongeveer 1200 mensen een hersentumor ontdekt. Een te kleine groep om geld te krijgen van bekende instanties voor onderzoek."

Leven met een hersentumor. Dat is voor Mike Antonissen al ruim 6 jaar de harde werkelijkheid. Genezen zal hij niet en de tumor weghalen is ook niet mogelijk. Maar de tumor klein krijgen en zo lang mogelijk klein houden dat kan wel. Op 8 december 2009 werd bij Mike een hersentumor geconstateerd. Na een scan, bioptie en bestraling zou hij nog twee tot vijf jaar kunnen leven, zo was de voorzichtige schatting. Nu wordt hij elke zes maanden gescand en is hij inmiddels vijftien MRI's en twaalf PET-scans verder. Blijft de tumor rustig dan zou Mike nog 20 jaar kunnen leven, gaat de tumor plots groeien dan kan het snel over zijn. Zijn epileptische aanvallen, een veel voorkomend symptoom bij patiënten met een hersentumor, houdt hij onder controle met medicatie.

In 2014 fietste Mike naar Rome waarmee hij bijna 20.000 euro ophaalde. Dit geld wordt nu besteed aan onderzoek naar advance care planning, dat wil zeggen dat er (vroegtijdig) in de loop van de ziekte met de hersentumorpatiënt en familie een plan gemaakt wordt over de tumorbehandeling, na een uitgebreid gesprek met een gespecialiseerde verpleegkundige. Het geld dat Mike nu bij elkaar gaat fietsen komt ook ten goede aan het onderzoek naar verbetering van de behandeling van hersentumoren met speciale aandacht voor 'kwaliteit van leven'.

Na de fietstocht in 2014 had Mike niet verwacht twee jaar later weer voor een dergelijke uitdaging te staan. Maar nu voelt hij zich extra gesteund door zijn oudste dochter Kirstie die mee gaat fietsen naar Barcelona. "Ik was zo trots op mijn vader toen hij van Voorburg naar Rome was gefietst," vertelt de studente pedagogische wetenschappen. "Toen papa vertelde dat hij een nieuwe tocht van plan was wist ik het direct zeker: ik wil mee." Kirstie deed eigenlijk nooit aan fietsen. "Na een testritje op mijn fiets was ze helemaal om maar ze 'pikte' vervolgens wel mijn fiets in om te gaan trainen", vertelt Mike lachend. Dat betekende dat Mike opnieuw bij de Leidschendamse rijwielzaak Brand moest aankloppen voor sponsoring van een nieuwe fiets. Zo was direct de eerste sponsor gevonden en kon het duo van start met trainen. Naast op de weg fietsen spinnen Mike en Kirstie ook meerdere keren per week in sportschool Green Fit.

De komende maanden houdt het team zich bezig met het vinden van sponsoren om zo zoveel mogelijk geld bij elkaar te verzamelen voor onderzoek. Mike en Kirstie vertrekken op 12 juli. Op www.biking4braincancer.nl is meer informatie te vinden over deze sponsoractie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant