Ronald Lamping.
Ronald Lamping.

Column: Spoedeisende hulp

Column 131 keer gelezen

Hoe kijkt u naar de wereld om u heen? Nonchalant of gedreven? Laat-maar-waaien mentaliteit of kritische blik? Hoe ik kijk? Met pathologische argwaan en ongezond voorbehoud.

Toen ik in 1949 werd geboren behoorde ik tot de beruchte babyboom. Hoor 66 jaar niets anders dan de komst van een springvloed aan grijsaards. Lang onbezorgd geleefd, maar ik blijk nu te gaan behoren tot het vennootschap van paria`s.

Wilt u klare taal? De politiek moet zich diep schamen. Landelijk, regionaal, lokaal. In wezen komen ze allemaal uit dezelfde sector. Met verschillende ideologieën, maar allen behorend tot de kluit gidsen en beleidmakers. Wat zij presteren is tranen trekkend. Slechts korte termijn beleid om zo goed als mogelijk de aan hen toegewezen tijd door te komen. Geen vergezichten en al helemaal geen visie op de langere termijn. Verdrietig.

Voor ik op Leidschendam-Voorburg kom, een voorbeeld. Enorme bezuinigingen op defensie worden nu snel teruggedraaid. Scholen moesten groter, werkte niet en dus weer kleiner om nu toch meer mogelijkheden te bieden en dus weer groter. Consistent? Ministers, wethouders en partijgenoten hebben geen enkele notie van het oude gezegde, dat regeren vooruitzien betekent. Ze zijn beperkt en kunnen absoluut niet over hun eigen regeringsperiode heen kijken. Ze passen armzalig op hun tokootje.

SEH, de spoedeisende hulp in Antoniushove verdwijnt. Net als postkantoren, bankfilialen, veel verzorgingshuizen en openbaar vervoer. Thuishulp wordt gekort en er volgt nog veel meer kaasschaaf politiek. Veel ouderen zijn of worden de dupe, terwijl men al vanaf pakweg 1949 weet, wat er aan komt.

Nu doen politici plots heel verbaasd. Huilen over de enorme vergrijzing en hakken er met de botte bijl op in. Ga maar voor je ouders en buren zorgen, wij hebben geen geld, doei! Het is een vernedering voor de ouderen en een brevet van onvermogen van politici en hun bekrompen, kortzichtige beleid.

Leidschendamse en Voorburgse ouderen hadden hun dagelijkse comfort. Konden in hun buurt terecht voor hun dagelijkse doen en laten. Waren via openbaar vervoer voldoende mobiel en konden thuis rekenen op voldoende hulp. En ging dat niet langer, dan was daar het vangnet van verzorgingshuizen. Blijft weinig van over. Wij hebben hier (let op!) een spoedeisende hulppost. Spoedeisend! Dat het snel moet gaan! Ouderen (en jongeren) moeten nu voor snelle hulp naar Bronovo. In een tijd, dat er ieder jaar meer en meer hulpbehoevende ouderen bijkomen. Op dat moment sluit men de SEH! Begrijpt ú dat?

De verklaring is dat het aantal bezoekers afneemt. Kijk, dát is nou wanbeleid, want met de mega vergrijzing gaat dat aantal zeker toenemen. Dit heet vooruit kijken, beleid voeren en over de bezuiniging heen kijken.

Ouderen vereenzamen, luidt het huidige credo. Niet zo gek als alle voorzieningen worden opgeheven en ze nergens meer hun loopje en contacten hebben. Politici blèren maar wat. Maar welke politicus, ook in ónze gemeente, voert beleid uit, dat geprojecteerd is op de te verwachten toekomst? Veronica tetterde ooit: "Je bent jong en je wilt wat!" Die kreet is vervangen. Hoe die nu luidt?

Je bent oud en je krijgt niets!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant