De raad bijeen in vergadering (foto: Michel Groen).
De raad bijeen in vergadering (foto: Michel Groen).

Raadsflits Mei 2016

Actueel 185 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - In deze raadsflits leest u de standpunten van de verschillende fracties naar aanleiding van de raadsvergadering van 26 april 2016. Wilt u meer weten van wat er in de raad is besproken, bekijk dan de uitzending op www.lv.nl/uitzending. Hier vindt u de digitale verslagen in geluid en beeld van de raadsvergadering.

Gemeentebelangen

'Allereerst gaan onze felicitaties uit naar de heer Klaas Tigelaar met aanbeveling de nieuwe burgemeester van onze mooie gemeente te worden. In de tweede plaats de felicitaties aan de inwoners van Stompwijk, omdat afname van de verkeersdruk in het centrum van Stompwijk weer een stap dichterbij is gekomen. Onze fractie heeft haar steun uitgesproken voor variant 1 voor de Huyssitterweg, omdat dit een veilige variant is en ook nog eens minder kost en een goede basis vormt voor eventuele toekomstige ontwikkelingen. Wij hebben de wethouder gevraagd met de inwoners in gesprek te blijven tijdens de voorbereidingen en uitvoering van de weg. Graag spreken wij nogmaals onze dank uit voor alle input die de inwoners van Stompwijk hebben geleverd.

Preventie van eenzaamheid, versterking van de sociale cohesie en leefbaarheid in wijken zijn onderwerpen die steeds hoger op de agenda komen te staan. Daarom heeft GBLV een motie ingediend om het college te vragen samen met de wijkverenigingen en andere vrijwilligersorganisaties een visie te ontwikkelen waarmee deze verenigingen een bijdrage kunnen leveren bij de aanpak van deze problemen.

Een laatste felicitatie aan Lars, Laura, Max en Cyanne, die met hun (jonge) burgerinitiatief gezorgd hebben voor een speelveld in hun wijk.'

www.gblv.nl
Facebook: /gemeentebelangenlv
Twitter: @GBLdamVburg
info@gblv.nl

VVD

Nieuwe burgemeester en mooie speeltuinen
'Wat hebben een goede nieuwe burgemeester en voldoende speelruimte in onze gemeente met elkaar te maken? Beide punten werden door de inwoners bij de VVD naar voren gebracht toen we in december en maart de straat op gingen. De twee onderwerpen kwamen in de afgelopen Raadsvergadering uitvoerig aan de orde.

De zoektocht naar een nieuwe burgemeester is met de voordracht van Klaas Tigelaar succesvol afgerond. Voorzitter van de vertrouwenscommissie Astrid van Eekelen: "Met Klaas Tigelaar hebben wij iemand die open staat en toegankelijk is voor alle inwoners. Hij heeft een echt luisterend oor".

De gemeenteraad besprak deze week ook het speelruimteplan, waarin geld wordt vrijgemaakt voor goede speelplekken in de hele gemeente. De VVD stond vierkant achter het plan: voldoende speelruimte maakt het voor kinderen mogelijk om te bewegen en te sporten in de buurt. Een aantal kinderen had het burgerinitiatief genomen voor een trapveldje van kunstgras in de Appelgaarde. De VVD kreeg de raad erin mee dat dit veldje nog dit jaar, maar wel keurig binnen het totale budget wordt aangelegd.'

Website: www.vvd.nl
Twitter: @VVDLdamVburg
www.facebook.com/vvdleidschendamvoorburg

D66

Ruimte voor spelen en bewegen! + de inzet van verenigingen tegen isolement

'Op advies van de vertrouwenscommissie heeft de gemeenteraad Klaas Tigelaar voorgedragen als nieuwe burgemeester. D66 heet hem alvast van harte welkom!

De gemeenteraad heeft het prachtige speelruimteplan vastgesteld dat in nauwe samenwerking met inwoners tot stand is gekomen. Dat betekent de komende tien jaar ruimte aan spelen en bewegen voor jong en oud, via een trapveldje tot openbare fitnessplaatsen. Het initiatief voor een trapveldje van de kinderen van de Appelgaarde werd beloond!

D66 staat achter het nieuwe afvalbeleid: betere afvalscheiding, op den duur lagere kosten, met gelijkblijvende service. Betrokkenheid van alle inwoners is hiervoor nodig: een beter milieu én een lagere afvalstoffenheffing beginnen bij ons zelf! Breed was de steun voor de inzet van (wijk)verenigingen voor de versterking van de sociale cohesie in de gemeente en in de strijd tegen eenzaamheid en isolement. De raad hakte de knoop door voor het tracédeel Huyssitterweg omwille van de bereikbaarheid van Stompwijk en er werd besloten over het spoorboekje voor de inrichting van de Duivenvoordecorridor.

Dit College is flink op weg met de realisatie van het Coalitieakkoord Ondernemend, sociaal, duurzaam en dichtbij!'

Contact met D66?
www.leidschendamvoorburg.d66.nl
fractie@d66leidschendam-voorburg.nl

CDA

Afvalbeleid
'Samen met de VVD heeft het CDA voorgesteld om het eenmaal per week ophalen van GFT-afval te handhaven tot de nieuwe aanpak met Omgekeerd Inzamelen goed loopt. Nu is besloten eerst een pilot met een tweewekelijkse cyclus in de zomermaanden uit te voeren. Het CDA heeft wethouder Kist gevraagd deskundig advies te betrekken bij de wijze waarop containers worden geplaatst in de gemeente.

Stompwijk
Het voorstel van het CDA om extra te investeren in veiligheid in Stompwijk kreeg geen steun van de andere partijen. Het amendement van het CDA riep op om voor variant 4 te kiezen: een veilige en duurzame oplossing voor snel- en langzaam verkeer op de Verbindingsweg in Stompwijk. De Adviesraad en Klankbordgroep van Stompwijk hebben ook verzocht om deze variant.

Subsidie
Theater Ludens heeft problemen en vraagt nu extra subsidie voor 2016/2017. Het CDA wil een goede onderbouwing om zeker te zijn dat het theater niet over twee jaar weer op de stoep staat. Maar dit college van Gemeentebelangen, D66, PvdA en GroenLinks geeft € 60.000 extra, zonder noodzakelijke onderbouwing. Wij vinden het belangrijk om eerst het 'masterplan' van het theater te mogen ontvangen en dan pas te beslissen. Onze motie heeft het niet gehaald.'

www.cda-leidschendamvoorburg.nl
www.facebook.com/cdalv
www.twitter.com/CDALdamVburg

PvdA

De burgemeester op het speelveldje
'Over de nieuwe burgemeester is al veel gezegd. Klaas Tigelaar is een sterke, transparante en toegankelijke burgemeester, de PvdA is blij met deze keuze en heet hem van harte welkom! Maar er gebeurde meer deze Raad. Lars, Laura, Max en Cyanne krijgen hun hard bevochten kunstgrasveldje bij Appelgaarde. Natuurlijk schept dit een precedent: komt iedereen naar de Raad om geld te vragen? Zo simpel was het niet, ze hebben er hard voor gevochten en veel tijd in gestoken. Dan: 'plan' Stompwijk nadert zijn einde, uitvoering Stompwijk kan beginnen, nu het tracé van de Verbindingsweg is bepaald. Een terechte keuze, met afweging van veiligheid, efficiëntie en bewonersbelangen. Ook krijgt theater Ludens tijdelijk extra steun op voorwaarde dat ze toekomstbestendiger gaan werken. Tenslotte het afvalbeleid. De Raad had unaniem ingestemd met PvdA-motie om GFT zomers wekelijks op te halen i.p.v. 2-wekelijks, zoals het nieuwe beleid vanaf 2017 voorschrijft. Nu lag daar het voorstel om dat toch niet te doen en eerst te kijken of burgers gaan klagen. Gelukkig was de wethouder toegankelijk voor de wens van de PvdA, gesteund door iedereen, om eerst te starten met zomers WEL wekelijks ophalen. Dan zal blijken dat inwoners dit waarderen!'

www.leidschendamvoorburg.pvda.nl
@: voorburg@pvda.nl

GroenLinks

GroenLinks is erg blij met de voordracht van de vertrouwenscommissie.
'We hebben er vertrouwen in dat Klaas Tigelaar in Leidschendam-Voorburg met zijn energieke, verbindende karakter en krachtige, maar warme uitstraling veel moois kan komen brengen als burgervader, boegbeeld en bestuurder.

Ook blij is GroenLinks met de aangenomen motie waarin verschillende fracties het College op hebben gedragen in gesprek te treden met de verschillende wijkverenigingen en toe te werken naar een visie op de rol van deze en andere vrijwilligersverenigingen in ons Sociaal Domein. Juist omdat de wijkverenigingen een cruciale rol vervullen in de bestrijding van sociaal isolement, is het goed als er een duidelijk, politiek signaal wordt afgegeven om de waarde van deze verenigingen te erkennen, ondersteunen en versterken.

Het speelruimteplan - waarvoor wethouder Stemerdink terecht veel complimenten heeft gekregen, mede dankzij de praktische aanpak waarin kinderen als echte experts hun inspraak konden doen - heeft GroenLinks ook gesteund, maar pas na het kraken van een belangrijke kritische noot: de plek van vergroening van schoolpleinen in het plan. GroenLinks diende eerder een motie in om dat mogelijk te maken, maar daar was nog onvoldoende actie geweest. In de raadsvergadering heeft de wethouder ons gerust gesteld: de urgentie van de groene schoolpleinen is nu ook in het College geland.'

@: GroenLinks_LV
www.groenlinksleidschendamvoorburg.nl

ChristenUnie-SGP

Meer informatie over de ChristenUnie-SGP op www.leidschendam-voorburg.christenunie.nl.

Fractie Hohage

Afvalscheiding moet mens- en milieuvriendelijk
'Onze gemeente komt met nieuw afvalbeleid. Dat mag niet ten koste gaan van onze inwoners. In 2013 was al met de gehele raad afgesproken dat er tot 2020 geen verhoging van de afvalkosten voor de inwoners zou komen. Daar leek het wel op uit te lopen in de afgelopen raadsvergadering heeft het college aangegeven geen verhoging van de afvalstoffen heffing te willen en deze in de toekomst zelfs te willen verlagen. Maar: hoe zit het dan met het jaarlijks geraamde tekort van €200.000 op het afvalbeleid? En waarom is voor dit afvalbeleid gekozen? Vooral Groenlinks was in het verleden de grootste voorstander van alleen nascheiding. Fractie Hohage vindt het onbegrijpelijk dat het huidige college voor deze manier van afvalscheiding gekozen heeft. In een gemeente met veel hoogbouw en relatief erg veel oudere mensen is de nieuwe manier van afvalbeleid niet erg mens- en milieuvriendelijk. Afval scheiden in flats, bewaren, en dan naar een verderop gelegen bak brengen, is niet hygiënisch en zorgt voor veel stankoverlast. Voor veel oudere bewoners is dit ook een grote belasting. Volgens fractie Hohage is er over dit nieuwe afvalbeleid helemaal niet goed nagedacht.'
p.hohage@leidschendam-voorburg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant