Afbeelding

Politie waarschuwt voor cybercrime

Actueel 54 keer gelezen

Regio - De computer en internet zijn niet meer weg te denken. Computertechnologie (ICT) vernieuwt zich razendsnel. Hiermee is ook cybercrime onderdeel geworden van onze dagelijkse wereld. De politie werkt samen met de overheid en het bedrijfsleven om cybercrime op te sporen en te bestrijden.

"Cybercrime is criminaliteit met ICT als middel én doelwit. U hoeft geen computer of internetaansluiting te hebben om er slachtoffer van te worden. Zo bevatten de meeste telefoons en bankpassen computerchips, die kunnen worden gemanipuleerd door cybercriminelen", schrijft de politie. "Bij cybercrime denken veel mensen aan jonge hackers die voor de lol of vanuit een ideologie de website van een bedrijf kraken. Maar er zijn ook criminele bendes die er op uit zijn om geld te ontfutselen." 

Tips
"Digitale veiligheid is niet te garanderen", aldus de politie. "Maar je kunt je wel wapenen tegen veelvoorkomende cybercrime." De politie heeft enkele tips op een rijtje gezet:


• Zorg dat uw computer goed beveiligd is en dat u de benodigde updates downloadt en installeert.
• Maak gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware, advertentieblockers (apps die advertenties tegenhouden die mogelijk een virus bevatten) en veilige websites.
• Gebruik een goed wachtwoord van minimaal acht tekens, met hoofdletters en kleine letters, cijfers en bijvoorbeeld symbolen als een vraagteken of uitroepteken erin.
• Maak een back-up van uw documenten, klik niet op onverwachte linkjes en geef nooit uw inlog- of pincode af.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant