Stadsdeeldirecteur Anita Vos is weer aan de slag na een tijdje uit de running te zijn geweest (foto: Dick Muijs).
Stadsdeeldirecteur Anita Vos is weer aan de slag na een tijdje uit de running te zijn geweest (foto: Dick Muijs).

Stadsdeeldirecteur weer volop in de running

Actueel 297 keer gelezen

Leidschenveen - Nadat stadsdeeldirecteur Anita Vos van Leidschenveen-Ypenburg een tijdje uit de running was door een burn-out, is zij sinds enige tijd weer helemaal terug en fris aan de slag.

Door Dick Muijs

"Uiteindelijk kan ik zeggen dat het een mooi jaar is geweest met vele mooie inzichten", start de in Leidschendam woonachtige Anita Vos haar verhaal. "Ik kreeg een burn-out omdat de juiste balans tussen werk en privé niet aanwezig was. Door coaching en veranderde inzichten werk ik nu substantieel anders en daar voel ik mij heel goed bij", zegt Anita. De stadsdeeldirecteur heeft de nodige ambities: "Ik voel mij heerlijk thuis in dit stadsdeel en ik wil er nog zeker een tijdje blijven. Nu werk en privé meer met elkaar in balans zijn kan ik opnieuw 'zaaien' in het stadsdeel en hoop daar dan in de toekomst ook te kunnen oogsten."

Er is eind vorig jaar hard gewerkt om samen met bewoners, bedrijven en instellingen te werken aan twee wijkprogramma's 2016-2019: één voor Leidschenveen en één voor Ypenburg. "Dit programma heeft de ambitie plannen te verwezenlijken en ook uitdagingen worden niet uit de weg gegaan. We streven onder meer naar wijken waar het sociaal en fysiek prettig wonen en verblijven is. Denk hierbij aan het groen in en rondom het stadsdeel, zoals de Nieuwe Driemanspolder", aldus Vos.

Als stadsdeeldirecteur ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor veel zaken. Vos ervaart dat als erg bijzonder. "Je hoort heel veel, en dat levert goede en interessante contacten en samenwerking op tussen bewoners en mijn team . Zo zijn we direct betrokken bij tal van zaken en kunnen we ook uitleggen waarom dingen wel of niet mogelijk zijn. Dat samen zoeken naar mogelijkheden en kansen geeft mij een fijn en tevreden gevoel en ik geloof sterk in slimme combinaties maken tussen partners om nog mooiere en betere zaken te kunnen organiseren voor het stadsdeel". De samenwerking met de verschillende instanties in het stadsdeel is goed, vindt Vos. "Samen in gesprek gaan en elkaar inspireren. Het participatieproces nog meer stimuleren en uitbreiden om gezamenlijk het stadsdeel nog mooier te maken. Overleggen met elkaar is erg belangrijk. Daar komen tal van leuke initiatieven uit voort."

Vos heeft het idee dat bewoners steeds meer betrokken zijn bij het wel en wee in hun wijk. "Jazeker! vervolgt zij. "We hebben in vrijwel alle wijken een buurtpreventieteam en bewonersverenigingen en particulieren organiseren activiteiten in hun wijk. Waar wij ons te komende tijd op willen richten is het meer betrekken van jonge mensen en jonge gezinnen bij het wijkgebeuren. Jonge vrijwilligers die meewerken om de betrokkenheid nog meer te vergroten, dát is onze uitdaging." Er komen weer leuke activiteiten aan in het stadsdeel. ''Ja, erg leuk om dat allemaal mee te maken, leuke wijkactiviteiten en wijkoverschrijdende activiteiten. Tijdens zo'n activiteit werken bewoners veel samen, en bovendien zet dit het stadsdeel positief op de kaart", meent Vos. "Grote en kleine evenementen en activiteiten geven nog betere en mooiere resultaten in de wijken. Ook hierbij willen wij de jongeren meer betrekken."

Recentelijk is er wat commotie ontstaan over de huisvesting van statushouders in Ypenburg. Vos daarover: "Huisvesting van statushouders is niet nieuw, dat doen we in Den Haag al jaren. Wij bieden statushouders niet alleen onderdak. Er komt een aanpak om iedereen snel te laten inburgeren en zijn draai te laten vinden in Den Haag. Dan gaat het onder meer over het leren van de taal, dagbesteding, scholing, werk en hulp bij psychische en maatschappelijke problemen."

Vos weet precies wat zij wil. "Samen dingen doen" zegt zij. "Samen plannen maken en ideeën uitwisselen. Initiatieven bespreken en als het te realiseren is ook samen uitwerken. Met elkaar uitdagingen aangaan en trachten die ook te realiseren. Met zoveel mogelijk mensen, jong en oud, aan de slag gaan om het stadsdeel te maken tot een plek waar het voor iedereen goed wonen en leven is; dat is waar ik - en mijn collega's op kantoor - voor gaan", aldus de stadsdeeldirecteur tot slot.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant