Het Bezuidenhout na het vernietigende vergissingsbombardement (foto: Nationaal Archief).
Het Bezuidenhout na het vernietigende vergissingsbombardement (foto: Nationaal Archief).

Lezing in De Hoeksteen over bombardement Bezuidenhout

Actueel 513 keer gelezen

Voorburg - In Vrijzinnig Centrum De Hoeksteen aan de Rozenboomlaan 119 te Voorburg wordt donderdag 11 april, om 15:30 uur een lezing gehouden over het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag in 1945. De toegang is vrij

Op 3 maart werd het bombardement op het Bezuidenhoutkwartier weer herdacht, waarbij ook aandacht werd besteed aan het niet ophoudend geweld en de onschuldige slachtoffers in de wereld van vandaag. 

Twee maanden voor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het Haagse Bezuidenhout getroffen door geallieerd bommen. De aanval richtte zicht op de lanceerplaatsen van de Duitse V2’s in de omgeving van Den Haag, die veel schade aanrichtten in Londen en de haven van Antwerpen, maar ook de burgerbevolking troffen. 

Het ging mis door een reeks communicatiefouten en vergissingen tijdens de voorbereiding. Er zijn beelden van Hagenaars die Voorburg invluchtten. In onze woonplaats zijn dan ook veel getroffenen opgevangen. 

In de lezing van ongeveer een uur door Kees Jol is zowel aandacht voor aanleiding en de gemaakte fouten, als voor de nasleep.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant