.Jan van Zanen reikt de bronzen medaille uit aan Raymond van Mourik. Rechtsonder surfer Oscar Nijst (foto: Fleur Beemster).
.Jan van Zanen reikt de bronzen medaille uit aan Raymond van Mourik. Rechtsonder surfer Oscar Nijst (foto: Fleur Beemster).

Voorburger krijgt medaille voor redden tieners uit zee

Actueel 607 keer gelezen

Voorburger Raymond van Mourik (55) heeft uit handen van burgemeester Jan van Zanen van Den Haag een bronzen medaille en oorkonde uitgereikt gekregen voor een reddingsactie die plaatsvond op 12 september vorig jaar bij de Pier in Scheveningen. 

De medaille is toegekend door de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. Bij de actie redde hij samen met de Voorschotense surfer Oscar Nijst twee buitenlandse tieners, die bij een golfbreker in de problemen waren gekomen en dreigden te verdrinken. Oscar peddelde op zijn board van de ene kant van de golfbreker naar de drenkelingen, terwijl Raymond er vanaf de andere kant naartoe zwom. Samen brachten ze de jongens, die niet konden zwemmen, uit de stroming weer veilig naar de kant, waar zij weer op adem konden komen.
De redding werd per toeval gefilmd door Edward van Cuilenborg (voormalig presentator en commentator van Studio Sport). Hij maakte die dag met Raymond opnames van een training voor het Europees Kampioenschap Lifesaving (= Reddingssport) voor oudere wedstrijdsporters (Masters) later die maand in België ten behoeve van een documentaire. Oscar was op die matige stranddag (met nauwelijks strandbezoekers) zo’n beetje de enige surfer op het strand.

Burgemeester van Zanen memoreerde aan het feit dat de beide tieners onwaarschijnlijk geluk hebben gehad dat uitgerekend die ene surfer Oscar en viervoudig Nederlands Kampioen Lifesaving Raymond (lid van Reddingsbrigade Leidschendam) die dag en op dat moment toevallig in de buurt waren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant