Protest tegen bebouwing Vlietland (foto: Will Kranenburg).
Protest tegen bebouwing Vlietland (foto: Will Kranenburg).

Onderzoek naar alternatief Vlietland Noord

Actueel 446 keer gelezen

Leidschendam - Onlangs lanceerde de ChristenUnie een plan om 222 recreatiewoningen niet in natuur- en recreatiegebied Vlietland te bouwen doch in Stompwijk. Gemeente Leidschendam-Voorburg gaat nu Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland en ontwikkelaar DLR peilen naar hun bereidheid om dit plan ‘een stap verder te brengen’.

Dat is de uitkomst van een gemeenteraadsdebat over dit ‘Alternatief voor Vlietland’. De raad nam van ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en SP een motie aan waarin wethouder Bremer werd gevraagd de mening van GS en DLR te peilen.

Voorafgaand aan het debat sprak Sander Wennekers in namens zes organisaties die zich inzetten voor behoud van een groen Vlietland.

“Het plan voor een groot park met luxe vakantiewoningen in Vlietland Noord meer dan 20 jaar geleden bedacht, in een totaal andere tijd”, meent Wennekers. “En het plan zou anno 2024 op die plek door niemand of in elk geval bijna niemand meer bedacht of gewenst worden. Het schaadt de natuur, het schaadt de toegankelijkheid van openbaar gebied, en het is niet bestemd voor de eigen bevolking van deze regio. De vraag was meer: hoe komen we er nog van af?”

Hij vervolgt: “De ChristenUnie heeft hier in de gemeente als eerste een creatieve oplossing bedacht. De charme van het plan is dat het vier vliegen in een klap slaat. Door mede met behulp van een vrijwillige kavelruil een vakantiepark te kunnen bouwen in Stompwijk, in een glastuinbouwgebied waar nu nog kassen staan, kan de natuur in Vlietland gespaard blijven en verder verrijkt worden met bijvoorbeeld een voedselbos, een natuurspeeltuin en een trimbaan, kan de projectontwikkelaar nog steeds op een steenworp van de Vlietlanden en in een authentiek poldergebied een recreatiepark realiseren, hoeft de gemeente waarschijnlijk geen schadevergoeding te betalen en krijgt het dorp Stompwijk een stevige injectie in haar draagvlak voor scholen, winkels en andere voorzieningen.”

“Er kunnen best nog haken en ogen aan het plan zitten”, geeft Wennekers toe. “Daarom waarschijnlijk legt de ChristenUnie het plan nu niet ter goedkeuring voor. Nee, de moties die de CU samen met PvdA, GL, en SP heeft ingediend vragen slechts om een peiling naar de bereidheid bij de projectontwikkelaar en de provincie en om onderzoek te doen naar de juridische haalbaarheid van dit alternatief.”

Wennekers noemde Vlietland Noord een hoofdpijndossier. “Het maatschappelijk verzet is enorm en zal waarschijnlijk voortduren tot de hoogste rechter. Met het plan van de CU wordt voor het eerst een mogelijke uitweg uit deze patstelling geboden. Welke redenen kunnen er zijn om dit alternatief niet eerst op haalbaarheid te onderzoeken?”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant