De zeven ontvangers van de Koninklijke Onderscheiding poseren traditioneel met burgemeester Hans van der Sluijs (foto: Michel Groen).
De zeven ontvangers van de Koninklijke Onderscheiding poseren traditioneel met burgemeester Hans van der Sluijs (foto: Michel Groen).

Zeven lintjes uitgereikt

Actueel 720 keer gelezen

Voorburg - Zeven inwoners van Leidschendam-Voorburg hebben op dinsdag 26 april een Koninklijke onderscheiding ontvangen in de raadzaal van Huize Swaensteyn te Voorburg.

Tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is benoemd de heer J.A. Wijnveldt (Voorburg). Tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn benoemd mevrouw M.B.M. Baltus – Vreeswijk (Leidschendam), de heer T.L.H. van den Berg (Voorburg), de heer L..L.M. Bolleboom (Voorburg), de heer M. Moesman (Leidschendam), de heer J.H. Scherpenzeel (Voorburg) en de heer A. Schurer (Voorburg). Zij ontvingen de lintjes voor hun verdiensten voor verschillende organisaties en verenigingen.

De heer J.A. Wijnveldt (Voorburg)
Hij is sinds 1978, ruim 36 jaar, lid en bestuurslid, o.a. als penningmeester en secretaris, van de Nederlandse Israëlietische Gemeente (NIG) Den Haag. Sinds 2011 penningmeester van de Stichting Keren Hakehillah. Deze stichting beheert op afstand het vermogen van de NIG. Van 1999 tot heden is hij algemeen bestuurslid van de Stichting tot instandhouding van de Joodse begraafplaats in Den Haag. Van 2001 tot 2013 was hij, met grote toewijding, bestuurslid van de Stichting Nationale Herdenking Den Haag. Van 2007 tot heden is hij secretaris van de "Aron & Betsy Spijer Stichting". Deze stichting stelt zich ten doel de bevordering van Joods-Talmoedische en  filosofische studies op academisch niveau in Nederland en daarbuiten.

Mevrouw M.B.M. Baltus - Vreeswijk (Leidschendam)
Mevrouw Baltus - Vreeswijk is ruim 40 jaar vrijwilliger. Van 1974 tot 2004 heeft zij bij de Gymvereniging Sportlust, in Leidschendam,  vijf keer per week les gegeven aan kinderen in de leeftijd van circa 4 tot 15 jaar. Van 1975 tot 2000 was zij betrokken bij de organisatie van de vakantieactiviteit De HEISA in Leidschendam. Van 1984 tot heden is zij eerstehulpverlener bij evenementen, begeleider en verzorgende bij vakantieprojecten, vrijwilliger in de Opvang en Verzorging bij het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Leidschendam - Voorburg. Van 2000 tot 2006 was zij vrijwilliger bij scouting Satoko Kitahara. Van 2007 tot heden is zij gastvrouw bij Sanquin Bloedvoorziening.
Sinds 2007 is zij vrijwilliger bij OOV-Support (Openbare Orde en Veiligheid). OOV-Support levert een scala van diensten, die variëren van figuranten bij groot- en kleinschalige rampenoefeningen, pseudo-demonstranten of actievoerders bij trainingen van de mobiele eenheid maar ook slachtofferacteurs, eerstehulpverleners en logistieke ondersteuning. Van 2009 tot en met 2011 was zij eerstehulpverlener bij evenementen namens de Stichting Hulpverlening Haaglanden. 

De heer T.L.H. van den Berg (Voorburg)
De heer van den Berg was van 1985 tot 1999 vrijwilliger / conciërge op de R.K. basisschool Titus Brandsma in Voorburg. Van 1985 tot 1992 zat hij tevens in de oudervereniging en was daar secretaris en penningmeester. Na 1992 bleef hij vrijwilliger bij de school. Hij nam de logistieke organisatie en de  maaltijdverzorging van het schoolkamp van groep 8 op zich. Hij regelde de begeleiding van leerlingen tijdens sporttoernooien, organiseerde de decorbouw voor de jaarlijkse afscheidsmusical van groep 8 en de inrichting van de gymzaal en verzorging bij diverse voorstellingen van het geluid en de geluidsinstallatie. Van 1999 tot 2014 was hij vrijwillig conciërge en onderhoudsmedewerker op de Lusthofschool in Voorburg. Hij was fulltime aanwezig en zorgde voor alle en de meest uiteenlopende reparaties en onderhoud aan inventaris en kopieermachines. Hij was ook het aanspreekpunt voor de bewakingsdienst tijdens het weekend en nachtelijke uren. Door zijn inbreng konden de leerkrachten zich veel meer richten op het onderwijs. In 2011 werd hij,  uit vele genomineerden, gekozen tot  vrijwilliger van het jaar 2011 van de Gemeente Leidschendam-Voorburg.

De heer L.L.M. Bolleboom (Voorburg)
Sinds 1976 is Lowie Bolleboomo lid en acteur van de toneelvereniging De Gezellen in Leidschendam.  In circa. 55 toneelstukken heeft hij rollen gespeeld van klein tot groot, van drama tot klucht en kinderstuk. Hij heeft diverse prijzen gewonnen, jaarlijks uitgereikt door de HVA, Haagse Vereniging voor Amateurtoneel. Hij is veelvuldig genomineerd, o.a. in de categorieën beste mannelijke hoofdrol, beste mannelijke bijrol en de decorprijs; diverse malen heeft hij de "hoofdprijs" in de wacht gesleept. De toneelvoorstellingen van De Gezellen trekken per jaar ca. 2000 bezoekers. Sinds 1984 is hij bestuurslid / secretaris en vanaf 1988 daarnaast ook  penningmeester van de vereniging. Als bestuurslid heeft hij in 2004 een zeer actieve rol gespeeld bij de verhuizing van de oude locatie aan het Molenpad naar de locatie van het Veur Theater aan de Damlaan. In de voorbereiding van deze verhuizing was er veel overleg nodig met de gemeente, de architect en het bestuur van het theater.

De heer M. Moesman (Leidschendam)
Sinds 1993 organiseert de heer Moesman, de Open Tennistoernooien op tennispark Overdam in Leidschendam. Het gemiddelde aantal deelnemers is 700. Het toernooi vindt plaats in de maand augustus De intensieve voorbereidingen hiervoor beginnen al in januari. Het is  van belang om de regels van de bond de KNLTB na te leven, dus controle op officiële speelsterktes en het lidmaatschap. Het totaal aantal wedstrijden ligt op de 400 wedstrijden die allen binnen 1 week gespeeld moeten worden. Sinds 1993 organiseert hij ook van augustus tot en met maart de wintercompetities op Tennispark Overdam, regelt de inschrijvingen, deelt de deelnemers in en verwerkt de uitslagen. Van 1991 tot 2010 heeft hij in het bestuur van Tennisclub TVK gezeten. Hierin waren zijn belangrijkste taken de organisatie van alle interne toernooien en competities. Tevens had hij een adviserende rol binnen het bestuur bij het bepalen van het beleid. 

De heer J.H. Scherpenzeel (Voorburg)
De heer Scherpenzeel is bijna veertig jaar, al vanaf de oprichting door de samenvoeging van de volkstuinen Houtwijk en De Noord te Loosduinen in december 1977, dé vrijwilliger van de amateur tuindersvereniging Houtwijk de Noord in Den Haag. Na zijn pensionering (1987) als onderofficier bij de Koninklijke Marine, besteedt hij alle vrije tijd aan de tuinvereniging, zowel 's zomer als 's winters. Iedere dag is hij op het tuincomplex en zijn tuin aanwezig voor raad en daad aan medetuinders. Hij is een hulpvaardig man, die nooit te beroerd is, om niet alleen kleine klusjes  maar ook grote klussen aan te pakken, zoals het meehelpen bij het bouwen van tuinhuisjes. Hij organiseert in de winter, om de twee weken voor alle leden op zaterdag kaartmiddagen. Hij doet werkelijk van alles om de verenigingskas te 'spekken'. Het runnen van het winkeltje, inkoop en verkoop van allerlei tuinbenodigdheden, is een van zijn grootste prioriteiten. De opbrengst van bijvoorbeeld de verkoop van tuinaarde, mest, kweekplantjes en zaaigoed komt geheel ten bate van de verenigingskas.

De heer A. Schurer (Voorburg)
De heer Bert Schurer is sinds 1991 voorzitter van het bestuur van de zwemvereniging "Zwemmen voor Gehandicapten", ZVG te Leidschendam. Deze zwemvereniging is bedoeld voor verstandelijk gehandicapten in alle leeftijden (van 4 tot midden 60 jaar oud). Daarvóór heeft hij ook enkele jaren de functie van zowel secretaris als penningmeester binnen het bestuur bekleed. Hij is de bindende factor in de vereniging. Het jaarlijkse driedaagse kamp op de Veluwe is een van de hoogtepunten voor de zwemmers. Tijdens het zwemkamp regelt hij het vervoer, regisseert het programma, is actief betrokken bij de uitvoering van de activiteiten gedurende het kamp, begeleidt een groep leden gedurende het kamp bij zowel de activiteiten, maar ook in hun dagelijkse (persoonlijke)verzorging. Daarnaast is hij degene die de structuur biedt gedurende de dagindeling.
Sinds 1989 is Bert Schurer als bestuurslid en later als penningmeester verbonden aan Stichting Horizon Holland Foundation en sinds 2006 eveneens als penningmeester van Stichting Vrijwillig Samenwerkende Hulporganisaties Ontwikkelingslanden (de SVHO). Beide hulporganisaties zijn gevestigd in Den Haag. De Stichting Horizon Holland Foundation is een stichting voor medische en maatschappelijke ontwikkelingshulp. Het doel van deze hulp is verbetering van de leefomstandigheden van de plaatselijke bevolking. Horizon Holland ondersteunde in de afgelopen jaren projecten in Sri Lanka, Ghana, Indonesië, Tanzania en de Filippijnen. De Stichting SVHO heeft als doelstelling het verlenen van hulp aan slachtoffers van armoede en geweld in Sri Lanka.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant