Bakkerskarren van Remmerswaal aan de sluis voor het oude Leidschendamse raadhuis in de jaren '50.
Bakkerskarren van Remmerswaal aan de sluis voor het oude Leidschendamse raadhuis in de jaren '50.

Bakkerij Remmerswaal trakteert op 70e verjaardag

Actueel 901 keer gelezen

Leidschendam - Bakkerij Remmerswaal, waarvan de winkel inmiddels is gevestigd aan de Damstraat in Leidschendam bestaat dit jaar maar liefst 70 jaar.

"Op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni trakteren wij nu eens een keer", aldus Richard Remmerswaal. "Iedere klant die 7 euro of meer bij ons besteedt, krijgt een appeltaartje cadeau. Verder wordt de winkel feestelijk aangekleed, is er een karikatuurtekenaar en een ballonnenclown."

Burgemeesterswoning
Bakkerij Remmerswaal is een oer-Leidschendams bedrijf. Opa Antoon Remmerswaal begon op 6 mei 1946 met zijn bakkerswinkeltje in de voormalige ambtswoning van Burgemeester Velthuijsen aan de sluis. Het koetshuis werd ingericht als broodbakkerij, met daarboven een meelschuur. Na verschillende uitbreidingen ging het bedrijf leveren aan vele supermarkten in de regio en draaide de bakkerij op volle toeren. Vervolgens nam zoon Arnold de zaak over, terwijl zoon Anton elders een brood- en banketbakkerij begon. Ook een derde generatie diende zich aan in de personen van Edwin en Richard Remmerswaal, die het familiebedrijf in 2008 overnamen. "We zitten geen van beiden meer met onze handen in het deeg, maar we hebben het bakkersvak wel met de paplepel ingegoten gekregen."

Vanwege het succes van het bedrijf, was uitbreiding eigenlijk hard nodig. De winkel verhuisde in 2012 van het Sluisplein naar de Damstraat en sinds 2015 is de broodbakkerij gevestigd op een industrieterrein in Schiedam. "We zaten aan de Damhouderstraat in Leidschendam helemaal ingeklemd", vertelt Richard Remmerswaal. "We konden niet naar voren, niet naar achteren en niet naar boven. En ook de logistiek was niet erg handig omdat de in- en uitrit aan de Damhouderstraat lag en de af- en aanrijdende bestelbussen dus heel vaak te maken hadden met de rij voor de sluisbrug wachtende auto's. Dat kostte hen soms wel een kwartier dus dat was ook bepaald geen ideale situatie".

Middelgrote bakkerij
Uiteraard is het de winkel waar alles mee begonnen is en waar men nog altijd knapperig vers brood in alle variaties, ambachtelijk banket en allerlei soorten taarten kan kopen. "In Leidschendam liggen onze roots. We hebben er 69 jaar gezeten en wij voelen ons nog steeds Leidschendammers", laat Remmerswaal weten. Maar naast de lokale consument wordt ook de gehele regio in een cirkel van 25 km bediend. Bakkerij Remmerswaal is namelijk uitgegroeid tot een middelgrote ambachtelijke bakkerij met een grote vaste klantenkring. "De nieuwe bakkerij in Schiedam is twee keer zo groot en de productie is navenant gestegen."

Inmiddels telt het bedrijf 40 man personeel waarvan Edwin en Richard Remmerswaal de directie vormen. "De winkel is nog steeds belangrijk voor ons, maar behelst slechts 5% van ons volume", vervolgt Remmerswaal. "We leveren heel veel aan de retail (winkels en supermarkten), cateringbedrijven, hotels, horeca en de institutionele horeca, zoals verzorgingshuizen, verpleeg- en ziekenhuizen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant