Gezellige drukte tijdens Voorburg Jazz  Culinair in de Van Schagenstraat (foto's: Naomi Defoer).
Gezellige drukte tijdens Voorburg Jazz Culinair in de Van Schagenstraat (foto's: Naomi Defoer).

Voorburg Jazz Culinair groot succes

Actueel 219 keer gelezen

Voorburg - Genieten van heerlijke jazz deuntjes, de beste wijnen en culinaire hapjes. Dat is Jazz Culinair Voorburg. Afgelopen weekend vond het gratis festival voor de tweede keer plaats in de historische dorpskern in Voorburg.

Door Naomi Defoer

Het is een uur of vijf en de eerste mensen slenteren door de Schagenstraat in het centrum van Voorburg. Rustige jazz klinkt op de achtergrond en de mensen genieten van de zon met hun wijntje en biertje in de hand. Naar het podium toe staan verschillende foodtrucks en paviljoens opgesteld, waarvan de meeste ondernemers uit Voorburg of omgeving komen.

Voor Italiaanse lekkernijen kun je je hart ophalen bij Elpido Osteria, waar Italiaanse koffie, antipasti, pasta en salades verkrijgbaar zijn. Een risotto eet je bij Manhattan Kitchen en de beste wijnen (en bieren) drink je bij Café de Hopkamer. Wil je liever in de Nederlandse sferen blijven dan ga je naar Dutch Dishes om te genieten van een kaasplankje of om Oudhollands te kaasfonduen. Bij 't Regthuys kan je eigengemaakte ice-tea en limonade bestellen, vooral de limonade is een echte aanrader. Het is een kleinschalig festival, maar ondanks dat is er voor ieder wat wils.

Op advies van Arjan (42) uit Voorburg bestel ik een flammkuchen (bij het Proefhuys van chef-kok Miljo): "Het was de hit van vorig jaar en het is erg lekker." Ik kies voor de variant met geitenkaas, rucola en vijgen. Vooral de combinatie van de zoete vijg en de zoute kaas is erg lekker. "Vorig jaar waren wij met twaalf vrienden naar Culinair Jazz", vertelt Arjan. "Toen zijn wij ook gelijk twee avonden geweest, maar nu zijn wij met z'n tweeën omdat iedereen op vakantie is."

In het voorprogramma, nog voor de officiële opening is geweest van Culinair Jazz staat Take3. Een driekoppige band met jonge jongens. Ze zijn netjes gekleed en dragen een zwarte broek en witte blouse. De trompettist heeft zijn blonde lokken opzij gekamd. Een kleine bezoeker (en ik vermoed de jongste bezoeker van een jaar of twee) danst enthousiast op de muziek aan de hand van zijn vader en kijkt gefascineerd naar de grote stoere jongens op het podium.

Dan is de opening. Inmiddels is het gezellig druk en zijn de vele zitplekken bezet. Zo'n 130 man wandelt, danst, eet en geniet langs en van het festival. Wethouder Floor Kist spreekt een kort woordje en opent het festival: "Nou Patrick (van het Ondernemers Fonds –red.) de weergoden zijn ons gunstig gezind. Volgend jaar ben ik er zeker weer bij. Ik wens iedereen veel plezier."

Toine Scholten (bekend van DWDD, De Beste Singer Songwriter van Nederland, North Sea Jazz en voorprogramma van de gitarist van Miles Davis) trapt af met zijn band. De muziek is te omschrijven als Groovy Funk. "De inspiratie komt voor mij uit iemand anders zijn emotie zoals een schilderij of een foto. Daar kan ik een bepaald gevoel uithalen die ik vertaal naar mijn muziek", aldus Scholten bij De Beste Singer Songwriter.

Stella (23) uit Leidschendam zit aan de zijkant op een bankje in de zon. "Het is zo'n gezellig sfeer. Je wordt er gelijk in meegetrokken. De mensen zijn gezellig en zo onwijs sociaal. Als ik kan, dan ga ik volgend jaar weer." Erna (51) uit Voorburg zit naast Stella en vult aan: "Ik houd van de muziek en de gezelligheid. Je kan allerlei lekkere hapjes nemen. Het is heerlijk ongedwongen."

Zes kleine kinderen hupsen voor het podium met een flink ijsje in hun handen. Hun toet zit helemaal onder en ze dansen vrolijk op de muziek van Michael Varekamp, die de derde act verzorgt van de avond. Dit jaar doet hij een clubtour ter ere van Miles Davis. Een show over de muziek en het leven van Davis. Na Varekamp is het alweer tijd voor de vierde en laatste act van de avond. De oude (maar gouden) mannen van de Golden Earring en jazzgitarist Eef Albers zijn zoals altijd weer fenomenaal. Arjan is speciaal voor hen gekomen. "Cesar is echt mijn grote voorbeeld. Ik ben zelf drummer geweest en zijn drumspel is echt virtuoos." Het publiek geniet met volle teugen terwijl de zon ondergaat en de eerste avond afgesloten wordt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant