Tom Lek in zijn woonkamer met uitzicht op de sluis in Leidschendam (foto/tekst: Dick Janssen).
Tom Lek in zijn woonkamer met uitzicht op de sluis in Leidschendam (foto/tekst: Dick Janssen).

Wie is...Tom Lek?

Actueel 887 keer gelezen

Leidschendam - De bossen bloemen staan nog her en der door de woonkamer verspreid bij Tom Lek (65). Onlangs nam hij namelijk, na 41 jaar , afscheid van zijn werk als trambestuurder bij de HTM.

"Nadat ik eerst 10 jaar verwarmingsmonteur was geweest heb ik bij de HTM ondermeer op lijn 2 en 6 gereden, maar de laatste jaren met name op lijn 19 van Antoniushove naar Delft", vertelt Lek in zijn woning op de hoek Sluiskant/Damlaan in Leidschendam. Hij heeft genoeg verhalen over zijn werk als trambestuurder. " Ik had vroeger vaak Wieteke van Dort regelmatig in de tram. Die noemde ik een keer Tante Lien, maar daar was ze niet van gediend. Bas Muijs was een stuk aardiger. Een jochie stond een keer naast mij naar Bas te staren en durfde eigenlijk geen handtekening te vragen. Maar toen ik het voor hem vroeg was dat natuurlijk helemaal geen probleem."

Van geweld in de tram heeft hij eigenlijk nooit zoveel last gehad. "Er is wel eens wat gebeurd, maar ik heb nooit echt trammelant gehad. Ben wel eens in mijn gezicht gespuwd, maar dat heb ik zelf naast de tram even afgehandeld. Verder had ik meestal met iedereen wel een gezellig praatje." Door de jaren heen heeft hij de nodige aanrijdingen gehad, maar meestal niets ernstigs. "In Leidschenveen bijvoorbeeld wel eens met een auto waardoor de tram ontspoorde en de auto in brand vloog. Dat was een flinke klapper. Ik er meteen heen met een ijzer om de auto open te krijgen en de bestuurder eruit te halen omdat die er nog in zat. Later bleek dat hij dacht dat ik hem met dat ijzer te lijf wilde gaan. Uiteindelijk hadden we allebei alleen een beetje last van ons nek, maar verder niets ernstigs."

Inmiddels wonen Lek en zijn vrouw 15 jaar in Leidschendam. "We woonden daarvoor in de vrij stille Bloemenbuurt in Den Haag. Toen we hier een keer op bezoek waren in Leidschendam was mijn vrouw zo gek van deze plek, dat we hierheen zijn gekomen zodra er een van de woningen vrijkwam. Vanuit hun woning op de hoek Sluiskant / Damlaan hebben zij zicht op de Vliet en de sluis. "Het is best een druk punt, maar ik vind dat wel gezellig." Lek is aardig ingeburgerd in Leidschendam. Hij zit zelfs wel eens bij de 'sluismannetjes', de gepensioneerde mannen die bijna dagelijks met elkaar zitten te keuvelen op de bankjes bij de sluis. "Daar ga ik vaak even een half uurtje ouwehoeren", vertelt hij. "Maar klokslag 12.00 uur is iedereen weer weg om te eten".

Lek, die een vrouw, twee zoons en een kleindochter heeft (en twee katten) heeft nu genoeg tijd voor zijn hobby's. Dat zijn met name wandelen en fotograferen. "Ik heb met een paar maten een voordeelkaart en dan gaan we met de trein bijvoorbeeld naar Limburg om daar een flinke wandeling te maken. We lopen vaak Groene Wissel-wandelingen. Dat zijn mooie wandelroutes van station naar station." Overal waar hij heen gaat, neemt hij zijn digitale Samsung fototoestelletje mee. "Een handig ding want er zit Wifi op en ik kan foto's zo doormailen, of op facebook of mijn website zetten." Onder het wandelen maakt hij veel foto's. "Gisteren heb ik er ook weer 190 gemaakt toen ik in Limburg aan het wandelen was. En ook als ik iets tegenkom of als er iets gebeurt rond de sluis, maak ik er foto's van en stuur ik ze door." Zijn foto's zijn daarnaast te zien op de site: http://members.ziggo.nl/aflek/.

Sinds kort is Lek op dinsdagavond ook gastheer bij Omroep Midvliet aan de Damlaan in Leidschendam. "Ik kwam er een keer om te praten over mijn deelname aan de Vierdaagse en toen was er even niemand en ging ik koffie en thee inschenken. Toen ben ik dat maar gaan doen."

Momenteel loopt Tom voor de 19e keer de Wandelvierdaagse in Nijmegen. "De eerste keren moest ik er wel voor trainen, maar de laatste jaren is dat niet meer nodig omdat ik al zolang meedoe en ik het hele jaar door wel voldoende loop. Op het moment dat dit artikel verschijnt is Lek bezig aan de tweede dag van de vierdaagse. Maar als hij net zo makkelijk loopt als hij praat, moet dat geen probleem zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant