Deel van het betreffende proces-verbaal.
Deel van het betreffende proces-verbaal.

Historisch leven aan de Vliet (15): Diefstal halsketting

Actueel 145 keer gelezen

Stompwijk - Op het platteland van de 19e eeuw was meer geweld dan we wel eens denken. We idealiseren het verleden maar al te graag. In de kroegen werd vaak stevig gedronken en daarop volgde regelmatig een flinke vechtpartij. Maar ook inbraken kwamen voor. Zo merkte Alida Disseldorp toen ze op zaterdagavond 12 mei 1883 thuis kwam.

Door F.J.A.M. van der Helm

Alida Disseldorp was een hardwerkende vrouw die na het overlijden van haar man, Pieter van der Hulst, weduwe was geworden. Van geboorte kwam ze uit Hoogmade, waar ze beviel van haar eerste zes kinderen. Daarna kwam het gezin rond 1870 te Stompwijk wonen. Daar overleed haar man in 1876. Ze moest het gezin in haar eentje draaiende zien te houden en ze was trots op haarzelf dat het allemaal lukte. Inmiddels was ze 53 en verdiende als werkster bij andere mensen haar brood.

Bloedkoralen halsketting
Toen ze zaterdagmiddag thuis kwam voelde ze dat er iets vreemd aan de hand was. Ze doorliep haar kleine woning aan de Leidschendam en stond plots stil bij een hoedendoos die normaliter in de bedstede stond maar nu op de tafel. Ze twijfelde even. Had ze die daar zelf neergezet en zo achtergelaten? Het stond haar niet meer bij. En terwijl ze zat na te denken hoe die hoedendoos daar kwam te staan, deed ze het deksel open en zag dat ze was bestolen. In de hoedendoos bewaarde ze namelijk een bloedkoralen halsketting. Ze stond totaal perplex naar de lege doos te staren. Langzaam drong het tot haar door dat er was ingebroken. Ze was bestolen! De eenstrengs bloedkoralen halsketting met gouden kapittelstokje was verdwenen! De ketting bestond uit mooie langwerpige koralen van middellange grootte. Naast de ketting waren ook twee bijpassende gouden oorbellen verdwenen. Ieder voorzien van twee rode steentjes. Het was een hele schok. Vooral omdat de sierraden van haar 14-jarige dochter Maria waren en zij buitenshuis hard werkzaam was als dienstbode.

Aangifte
De 53-jarige weduwe was ten einde raad. Was haar man er nog maar, die kon zulke zaken altijd perfect regelen. Doch, inmiddels was ze alweer zeven jaar alleen na een huwelijk van bijna twintig jaar. Ze vroeg haar getrouwde zonen om raad en dinsdagmiddag om 3 uur deed ze aangifte van de diefstal. Ze verklaarde tegenover de politie dat ze haar huis via de achterdeur had verlaten en deze niet had afgesloten, maar wel had dichtgetrokken. Zo ging dat vaak en dat kon ook in die tijd.

Buurvrouw
Toen de politie vroeg of ze wellicht ook een verdachte op het oog had, antwoordde ze zonder schroom dat haar buurvrouw tot een dergelijke daad wel in staat was. Het ging hierbij om de vrouw van Gerrit Hogendorp: ene Van der Togt. Naar haar zeggen stond ze niet erg goed bekend in de buurt. De politie zag echter geen aanleiding om haar nader te ondervragen en sloot de zaak.

Reacties naar: helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant