De historische grenspaal staat er weer op de hoek van de Looierslaan en de Voorburgseweg (foto: DJ).
De historische grenspaal staat er weer op de hoek van de Looierslaan en de Voorburgseweg (foto: DJ).

Historische grenspaal terug aan Voorburgseweg

Actueel 836 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Afgelopen dinsdag heeft cultuurwethouder Frank Rozenberg van Leidschendam-Voorburg de historische grenspaal op de hoek van de Looierslaan en de Voorburgseweg in Leidschendam-Voorburg onthuld.

De waarschijnlijk oudste grensmarkeringen binnen de gemeentegrenzen zijn hiermee in ere hersteld. Rond 1770 markeerden twee hardstenen palen langs de Voorburgseweg de grens tussen de gemeenten Voorburg en Veur. Eén daarvan staat er nog steeds, naast het tankstation. De andere lag in stukken in opslag te wachten op herstel.

In stukken
Mede op verzoek van de werkgroep Oud-Damsigt heeft de gemeente dit voorjaar besloten deze paal van ruim twee meter hoog te laten herstellen en door de Kunstwacht terug te plaatsen op de oorspronkelijke locatie. De restauratie is voltooid en dat was de aanleiding voor een feestelijk moment. De paal is een tastbare herinnering aan de ontstaansgeschiedenis van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Hij markeert de grens tussen Voorburg en Veur. Gemeente Veur bestond tot 1938 toen zij samen met Stompwijk en het buurtschap Wilsveen fuseerde tot de nieuwe gemeente Leidschendam. De paal staat dus op de grens van de (inmiddels voormalige) gemeenten Leidschendam en Voorburg.

Vreemd wapen
Met het wapen aan de Veurse kant van de grenspaal is iets bijzonders aan de hand. Het wapenschild toont namelijk niet het wapen van Veur, maar dat van de Hoge Heerlijkheden Voorschoten en Veur. Toen rond 1770 de doorgerotte houten grenspaal werd vervangen, was Baron A.J. Torck de ambachtsheer.

Oorspronkelijk waren de Hoge Heerlijkheden bezit van het geslacht Van Wassenaer, maar toen de tak Duivenvoorde in de mannelijke lijn was uitgestorven, kwamen ze in het bezit van het geslacht Torck, waarvan een van de leden met een Van Wassenaer was getrouwd. In het wapen op de paal staan dan ook afbeeldingen van de halve manen van Wassenaer en het familiewapen van Torck.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant