De brandweer in actie op het Damplein (foto Tom Lek).
De brandweer in actie op het Damplein (foto Tom Lek).

Brandweer ook in actie op Damplein en in Stadstuin Rusthout

Actueel 133 keer gelezen

Leidschendam - Onder de slogan 'Gun ons een fatsoenlijk pensioen voor het zware werk wat wij 24/7 doen' voeren brandweerlieden van de kazerne Leidschendam-Voorburg van de brandweer Haaglanden volop actie.

Na de actie vorige week woensdag bij buitenplaats Dorrepaal werd zaterdag ook op het Damplein in Leidschendam actie gevoerd. Behalve dat het spandoek werd opgehangen, werd brandweerkleding op het plein uitgestald onder het mom van 'We worden uitgekleed'. Hiermee zijn de ludieke acties nog niet ten einde gekomen. Vrijdag (19 augustus) gaan brandweerlieden van 11:00 uur tot 13:00 uur spreekwoordelijk hun pensioen bij elkaar harken in de Stadstuin Rusthout. Dit houdt in dat zij Rusthout komen ondersteunen met de dagelijkse werkzaamheden.

In de Stadstuin Rusthout is het een feestweek. Om deze feestweek een extra boost te geven, is de brandweer aanwezig met drie voertuigen. Bezoekers en vrijwilligers kunnen hierin een kijkje nemen. Uiteraard kunnen er vragen worden gesteld over de voertuigen, maar ook over brandveiligheid. Ook kunnen de bezoekers kennis maken met de werkzaamheden van de brandweer. Denk hierbij aan het verplaatsen van een slachtoffer, gebruik van de deurforceerder (rambo) en het tillen van en met hydraulisch gereedschap.

De brandweermensen protesteren tegen het voornemen om de pensioenleeftijd nog verder te verhogen. De onderhandelingen hierover zitten volledig vast. Patrick Fey, voorzitter CNV Overheid licht de actie toe: "Brandweermensen moeten veilig en gezond hun werk kunnen doen. Dat is het belang van de veiligheid van Nederland. Het werk is fysiek en mentaal zwaar. Dit houd je niet tot je 65e vol. Maar werkgevers willen de pensioenleeftijd verder verhogen, terwijl brandweermensen de afgelopen jaren al vier jaar langer door zijn gaan werken."

Brandweermensen kunnen door de Functioneel Leeftijdsontslag (FLO)-regeling eerder stoppen met werken. Een deel van het loon wordt doorbetaald. Maar sinds 2006 is de wet- en regelgeving zo vaak veranderd dat de regeling onuitvoerbaar is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant